Editör
Editör
14 Eylül 2017 Perşembe 12:20
Mısırda hasat buruk başladı

Manisa’da mısır hasadından sezon buruk başladı. Mart ayında ekimi yapılan mısırlarda nemin 14-15 dereceye gelmesiyle biçer döverler tarlaya girdi. Hasadı yapılan mısırlar, satış için kamyonlara yüklendi. Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, Manisa ovasında çok yaygın olan mısır ekiminin bu yıl azaldığını söyledi. Kaçire, “Pamuk üretimi artınca çiftçi yavaş yavaş mısırdan vazgeçti. Mısır tarlalarına bu yıl genelde pamuk ekimi yapıldı. Mart ayında ekimi yapılan mısırlarda nem oranı 14-15’ gelince hasat yapılır. Manisa ovasında da nem oranı bu derecelere geldi, üretici yavaş yavaş hasada başladı” dedi. Mısır ithalatındaki gümrük vergisinin düşürülmesini hatırlatan Kaçire, “Bizim ülkemizde mısır yetmiyor mu ki, mısır ithal edilmeye başlandı? Bu fiyatları etkiliyor. Gümrük vergilerinin düşürülmesi çiftçiye vurulan bir satırdır” dedi. 

Manisa’da Gediz Ovası’nda mısır hasadına başlayan üretici Cumali Şanlıyurt da, hasadın iyi gittiğini, ancak fiyatların çiftçiyi sevindirmediğini söyledi. 3 yıldır mısırın ton fiyatının 680, 700 lira civarında gittiğini kaydeden Şanlıyurt, “Biz bu yönden çok şikayetçiyiz. Bakanlıktan destek bekliyoruz. Şuan tonu 750-760 liraya satılıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi mısır bittikten sonra açıklama yapıyor. Çiftçinin elindeki mısır bitiyor, yine boynu bükük kalıyor. Biz mısırın ton fiyatının en az 850 lira olmasını bekliyoruz. Ben şuanda tonunu 750 liradan sattım. Geçen yıl mısır tohumunun torbasını 350 liraya aldık, bu sene 450 liraya alıyoruz. Bir torba 5 dönüm yer ekiyor. Geçen sene bir dekarda damlama sulama maliyeti 60 liraydı, bu sene 100 lira oldu” diye konuştu. 

Mısırda kilo başına 3 kuruş prim desteği verildiğini dile getiren çiftçi Şanlıyurt, prim miktarının da yükselmesini istedi. Ayrıca ithal mısırda gümrük vergisinin düşürülmesinin kendilerini etkilediğini savunan Şanlıyurt, “Bundan 40 gün önce mısırın fiyatı 950 liraydı, şimdi 750 lira. Bakanlığın ithal mısırda gümrük vergisini indirmesi bizi çok etkiledi, çok yıprattı. Yurtdışından gelen mısırın gümrük vergisini düşürdüler. Önce bizim çiftçimizin ürettiği malı alsınlar, sonra ithalin gümrük vergisini indirsinler” dedi. Nermin UÇTU

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.