Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
26 Mayıs 2023 Cuma 11:02
Şair – Yazar – Eğitimci Gündüz Aydın 50 yıl sonra mezun olduğu okulunda öğrencilerle buluştu

Bu etkinliklerin ilki Celal Bayar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ayşe İlker ile 14 Mart 2023 tarihinde yapıldı. İkinci program ise şair-yazar-eğitimci Gündüz Aydın’ın katılımı ile “Gündüz Aydın’ın Sanat Hayatı ve Şiirleri” konulu konferansı 23 Mayıs 2023 tarihinde okulun A Blok konferans salonunda gerçekleştirildi.

Programın açılış konuşmasında Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Mustafa Can; kültür, sanat ve edebiyatın öneminden ve her türlü dertlerimiz, sıkıntılarımız karşısında edebiyatın bir şifa kaynağı olduğundan bahsetti.

Daha sonra kısa biyografisi okunan Gündüz Aydın konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edildi. Gündüz Aydın konferans salonunda bulunan öğretmen ve öğrencilere hitaben gerçekleştirdiği konuşmasında kısaca şu hususlar üzerinde durdu:

Manisa Lisesi'nde öğrencilik yaptığım yıllarda çok disiplinli ve hepimizin ona karşı çok saygılı olduğumuz Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Bedia Altıok vardı. İlk yazığım şiirleri yayınlamaya başladığımda herkes bana bakarak "yazdıkları yayımlanan işte o çocuk" derdi. Ben de bundan dolayı çok sevinirdim. Bir gün yanıma gelip, omzumdan tutup şunları söylemişti: "Yayımlanan yazıların sayesinde edebiyattan yüksek alacağını sanma, daha başarılı olabilmen için çok okumalısın." demişti. Ben de o mutlulukla daha fazla okumaya, daha fazla kütüphaneye gitmeye başladım. Bu karar hayatımın dönüm noktası olmuştur. Kendimi başkalarına tam ifade edemediğim zamanlarda şiir yazardım.

Yazı yazmaya günlük yazarak başlamak, anı yazarak başlamak ileride yazacağınız eserler için çok faydalı olacaktır. Şiir yazmak için de kelime hazinenizin geniş olması da gerekecektir. Aslında şiir yazmak oturup şunu yazayım ile olmuyor, aniden aklınıza geliyor. Mesela ben aklıma bir cümle gelince hemen not alır, eve gidince sessiz bir köşeye çekilir ve o dizelerin devamını getiririm. Eğer hissetmiyorsanız, ilham gelmediyse şiir olmaz. Yani anlatmak istediğim olayları yaşamadan şiir yazamazsınız ve aynı zamanda bir şey yanınızdaysa ona uzak değilseniz yazamazsınız.

Bunlar dışında okumak ve yazmak hayatınızın bir parçası olursa daha mutlu olacağınızı bilmeniz gerekiyor. Şiirin sizi sakinleştirdiğini bilmeniz gerekiyor."

Gündüz Aydın konuşmasını bitirdikten sonra öğretmen ve öğrencilerden gelen soruları cevaplandırdı. Program Okul Müdürü M. Ziya Çiçek Bey’in kapanış konuşması, Gündüz Aydın’a teşekkür belgesi takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle bitti.

Öğrencilerin ve öğretmenlerin yoğun ilgisiyle karşılanan programda kurum müdürü M. Ziya Çiçek Bey Aydın’ın Manisa için büyük bir değer olduğunu ayrıca okuldan mezun olmasının kendileri için ayrı bir mutluluk olduğunu ifade etti. Ayrıca öğrencilerle duygu dolu anlar yaşayan Gündüz Aydın programın sonunda kitaplarını öğrenciler için imzaladı.

GÜNDÜZ AYDIN KİMDİR

Hocamız 1958 yılında Uşak / Eşme'de dünyaya geldi. 1975 yılında Manisa Lisesinden mezun oldu. 1977 yılında Çanakkale Eğitim Enstitüsü’nü bitirdi. Muş, Aksaray ve Manisa illerinde İlkokul Öğretmeni ve idareci olarak çalıştı. 2004 yılında Salihli Halide Edip Adıvar İlkokulundan emekliye ayrıldı. Çeşitli gazete, dergi ve antolojilerde şiir ve makaleleri yayımlanan Gündüz Aydın evli olup; 3 çocuk ve 5 torunu vardır.

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yazarlar Dizi’sinde Çocuk Bahçesi isimli eseri iki kez 23 bin adet basıldı. Sevgili Öğretmenim isimli şiiri Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim 7. Sınıf ders kitabında ders konusu olarak yer aldı. Hayatı ve Eserleri Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı öğrencisi Işıl Yıldırım tarafından bitirme tezi olarak hazırlandı. Elâzığ, Kütahya, Konya ve Sivas’ta Türkiye geneli yapılan şiir yarışmalarında birincilik ödülleri aldı. Simav Anadolu Dergisi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Türk Şiirine katkı ödülleri aldı. İhsan Işık tarafından hazırlanan Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi (Cilt 1 Sayfa 257) ve Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (Cilt 2 Sayfa 481)  İlesamlı İlim Adamı, Şair, Yazar ve Sanatçılar Ansiklopedisi’nde (Cilt 1 Sayfa 19-20) ve Ay Yayınları’nın hazırladığı Hece Şairleri Ansiklopedisi’nde yer aldı. İlesam (Türkiye İlim ve Edebiyat Eserleri Sahipleri Meslek Birliği)’ın dört dönemdir Manisa İl Temsilciliğini yapmaktadır. Çocuk şiirlerinden 10 adeti çocuk şarkıları türünde bestelendi. Manisa Büyükşehir Belediyesi ile Manisa Celal Bayar Üniversitesi tarafından ortaklaşa oluşturulan proje ile ismi Atatürk Kent Park içinde bulunan Manisalı Şair ve Yazarlar Sokağı’nda yer aldı. Manisa Valiliği tarafından “Şehrin Hazinesi” plaketi ile ödüllendirildi. 2018 yılında Kültür Bakanlığı Halk Şairi Ünvanı aldı. Halen Salihli Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği (SAKÜDER) Başkanı Ay Yayınları ve Gönül Eri Dergisi sahibidir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.