1996 yılında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Çini İşlemeciliği Bölümünden mezun olan Havva Bozkaya, mezun olduğu günden bu yana mesleğine devam ettiğini ve Osmanlı dönemi desen ve figürlerine yaptığı eserlerinde hayat verdiğini söyledi.
Çalışmalarını kişisel olarak devam ettirerek çini sanatını destekleyici Hat, Tezhip, Minyatür, Ebru ve Seramik yan branşlarını da öğrendiğini anlatan Çini Ustası Bozyaka, 2022’de Kültür ve Turizm Bakanlığından geleneksel el sanatları sanatçısı tanıtım kartını aldığını ve birçok yarışma ile sergiye katıldığını söyledi.
500 üzerinde kursiyere eğitim verdi
Manisa'da 13 yıldan bu yana Halk Eğitim Merkezi Müdürlükleri ile belediyelerde kurs verdiğini söyleyen Çini Ustası Bozyaka, şu ana kadar 500 üzerinde kursiyere eğitim verdiğini ve Osmanlı desen ve figürlerini yaşatmaya çalıştığını kaydetti.
Desenlerin çok eskilerden süregelen eserlerden ve minyatürlerden çıkardıklarını, birçoğunun eğitim alırken ders olarak da gösterildiğini ifade eden Çini ustası Bozkaya, "Çok eskiden oluşturulmuş desenler bunlar, bize okulda öğretiliyor, tek tek alfabe gibi bütün motifleri öğreniyoruz. Sonra kendimiz bunları kompozisyon yaratarak yeniden şekillendirir ve çeşitli formların üzerine yorum katarak tekrar bu desenleri yaşatmaya çalışıyoruz. Gözyaşı formunda üzerindeki desen Fatih Sultan Mehmet zamanından bu yana yapılan 600 yılı aşmış bir desen ve daha işlevsel olarak talep görüyor. Mesela gramofon ya da ayna gibi ürünleri kullanmak da istiyor sanatseverler. Bunlar fincanlar, vazolar ve tepsiler şeklinde de oluyor. Bazıları sadece süs olarak kullanılırken bazıları da belli bir amaca hizmet ediyor. Kimisinin banyosunun duvarlarını süslerken, mimari açıdan evini dekore edebiliyorlar. Çok emek ve sabır isteyen bir meslek, aslında herkesin yapabileceği bir sanat. Yeter ki yapmak istesinler, gözleri korkmasın. Sadece işçilik olarak düşünürsek bazı eserlerin ortaya çıkması 3 gün bazı eserler ise 15 günü sürmektedir." dedi. (Turgay Duyar)