Turgay Duyar
Turgay Duyar
12 Mayıs 2025 Pazartesi 07:20
Merkezefendi Hastanesinin ilk kadın Başhekimi

Şehir merkezinde uzun yıllar SGK Hastanesi adıyla Manisalılara hizmet veren Merkezefendi Devlet Hastanesi, 580 yataklı Manisa Şehir Hastanesinin açılışına gün sayıldığı 2018 yılı Eylül ayında yenilenen binalarıyla 460 yataklı olarak Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesi adıyla hizmet vermeye başladı. 
Eski Başhekim Uzm. Dr. Fatih Zeren’in Manisa İl Sağlık Müdürü olarak atanmasının ardından boşalan Merkez Efendi Devlet Hastanesi Başhekimliği’ne atanan Uzm. Dr. Fatma Nesim Yağlı, hastanenin ilk kadın başhekimi oldu. 
Aslen Manisalı olan, ilkokul, ortaokul ve lise eğitimini Manisa'da tamamladıktan sonra Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirip doktor olduğunu anlatan Başhekim Uzm. Dr. Fatma Nesim Yağlı, ilk olarak Antalya'da ve ardından İstanbul'da birer yıl pratisyen hekim olarak görev yaptığını ifade etti. 
Girdiği uzmanlık sınavında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Anestezi bölümün kazandığını ve 5 yıl boyunca Üniversite hastanesinde görev yaptığını anlatan Başhekim Uzm. Dr. Yağlı, 2006 yılında uzman doktor olduktan sonra mecburi hizmet olarak Saruhanlı Devlet Hastanesine göreve başladığını ifade etti. 

Manisa’da 2nci kez başhekim olarak görev yapıyor
Uzman doktor olarak Saruhanlı Devlet Hastanesinde 2 yıl görev yapması ardından 2008 ile 2015 yılları arasında 7 yıl Başhekim olarak yaptığını belirten Uzm. Dr. Yağlı, 2015 yılından bu yana Manisa İl Sağlık Müdürlüğü'nde sırasıyla Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcılığı, Kamu Hastane Hizmetleri Başkan ve Yardımcılığı ve Sağlık Hizmetleri Başkanlığı yaptığını, İl Sağlık Müdürlüğü vekilliği görevlerinde bulunduğunu kaydetti. 


Merkezefendi Hastanesinin ilk kadın başhekimi 
2008 yılında 30 yaşlarında iken Saruhanlı Devlet Hastanesi başhekimliği görevi yaptığını anımsatan Başhekim Uzm. Dr. Yağlı, “Saruhanlı’da hastanenin en küçük doktoru olarak bir başhekimlik görevini yapmam gerekti ve çok severek yapmıştım. Şimdi biraz daha artık kendim hem mesleğimde, hem de yöneticilikte olsun deneyimim daha da arttı. Burası 460 yatak kapasitesiyle Manisa’nın merkez ve ilçelerindeki en büyük 3. Hastanesi, burada hizmet vereceğiz. Önemli olan bir nebzede olsa hastalarımıza dokunabilir, hastanemize bir şey katabilirsek ne mutlu bize. Kadınlar olarak tabii ki tüm ülkede de ben kadın çalışanın kadın yöneticilerin artmasından kendim de bir kadın olarak bundan çok büyük gurur duyuyorum. Allah'ın izniyle de inşallah bu görevi başarıyla yapmaya çalışacağım.” Diye konuştu. 


Hastane yönetimine kadınlar hakim
Hastane yönetiminde kadın sayısının da fazla olduğuna dikkati çeken Başhekim Uzm. Dr. Yağlı, kendisiyle birlikte yönetimde hastane müdürü ve başhekim yardımcısı olmak üzere 3 değişikliğin olduğunu belirtti. 
Başhekim Uzm. Dr. Yağlı, “Kadın olarak yönetimde de üstünlüğü sağladık, yönetici kadrosunda da daha fazla kadın hâkimiyeti var. Özellikle hemşirelerimiz ve sağlık çalışanlarımızın çoğunluğu kadın olduğundan, çalışan sayısının da yüzde 80’e yakını kadın çalışanlardan oluşuyor.  Hastanemiz çalışanlarında kadın hâkimiyeti daha yüksek.” Dedi. 

Doğumhane kısa sürede açılacak
İl Sağlık Müdürü olarak göreve başlayan Uzm. Dr. Fatih Zeren’in başlatmış olduğu projelere devam edileceğini vurgulayan Başhekim Yağlı, ayrı bir acil servis olarak ‘Çocuk Acil Servis’inin açılarak hizmete girdiğini, hem erişkin hem de çocuk acilin ayrı olmasının bütün ilde ciddi bir rahatlama sağladığını belirtti. 
Başhekim Uzm. Dr. Yağlı, “Acil servislerin ayrı olmasıyla bütün hastalarımız bir arada beklemiyor.  Bunun dışında hızlıca yapabileceğimiz bazı planlar da var, çalışmalara devam ediyoruz. Özellikle bizde kadın doğum bölümü son 1-2 yıldır daha da hızlandı. Gebe takiplerini yapıyoruz, Gebe Okulunu açtık ve ilk mezunlarımızı da verdik. İnşallah en kısa sürede hastane doğumhanemizi de aktif hale getirip, burada 24 saat doğumhanenin ve yeni doğan yoğun bakımların da olduğu, çocuk servisimiz zaten var, tam teşekküllü çocuk ve anne sağlığıyla ilgili Kadın Doğum ve Çocuk servisinin hastanemizde 24 saat hizmet vermesini tamamen sağlayacağız. Şu an için doğumhanemiz açık değil.” Dedi.
Toplam 460 yataklı A2 gurubu Merkezefendi Efendi Devlet Hastanesi’nin 2024 yılında doluluk oranının yüzde 68,7 olduğunu kaydeden Başhekim Uzm. Dr. Yağlı, 2024 yılında hastanede 903 bin 786 kişiye poliklinik, 421 bin kişiye acil servis hizmeti verildiğini ve toplam 16 bin 532 ameliyatın gerçekleştirildiğini, 82 yoğun bakım ve 6 Yenidoğan Yoğun Bakım yatağı ile hizmet verildiğini sözlerine ekledi. (Turgay Duyar)

Son Güncelleme: 12.05.2025 07:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.