(Telif hakları saklıdır)
Ulusal kanser tarama programı kapsamında meme, serviks (rahim ağzı) ve kolorektal kanser için tarama faaliyetleri 2014 yılından beri ücretsiz olarak Sağlıklı Hayat Merkezleri/KETEM’ler de yapıldığını vurgulayan Manisa İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Erol Karaca, Manisa İl Sağlık Müdürlüğü'nün de oldukça önem verdiği bir konu olduğunu söyledi.
Koruyucu önleyici sağlık hizmetlerinin önceliği olduğunu ve kanser taramalarının da bunlardan birisi olduğunu vurgulayan İl Sağlık Müdürü Karaca, Manisa'da bu konuda çok sıkı çalışmalar yaptıklarını söyledi.
3 önemli kanser taraması da ücretsiz
Kanser taraması yaptıkları 3 önemli alan olduğunu kaydeden İl Sağlık Müdürü Karaca, "Ulusal kanser tarama programı kapsamında meme, serviks (rahim ağzı) ve kolorektal kanser için tarama faaliyetleri 2014 yılından beri ücretsiz olarak yapılmaktadır. Meme kanseri taraması, 40-69 yaş arası kadınlarımıza 2 yılda bir mamografi çekimi yapılarak gerçekleştirilmektedir. Mamografi çekimlerimiz, aile hekimlerinin yönlendirmesi ya da vatandaşın talebi üzerine Şehzadeler, Yunusemre, Salihli, Turgutlu, Akhisar ve Alaşehir ilçelerimizde Sağlıklı Hayat Merkezlerinde ve KETEM olarak kısalttığımız Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezlerinde, Soma ilçemizde ise Soma Devlet Hastanesinde çekilebilmektedir.
Serviks kanseri taraması ise 30-65 yaş arası kadınlarımıza her 5 yılda bir uygulanması gereken, serviks kanserinin başlıca nedenlerinden bir olan Human Papilloma Virüsünün tespitine yönelik HPV-DNA testi ile yapılmaktadır. Bu test yine Sağlıklı Hayat Merkezleri ve KETEM’lerde yapılabildiği gibi tüm Aile Sağlığı Merkezlerinde de yapılabilmektedir.
Kolorektal kanser erken teşhisinde ise gaitada gizli kan testi kullanılmakta olup 50-70 yaş arası kadın ve erkek tüm vatandaşlarımıza uygulanabilmektedir. 2 yılda bir uygulanan bu test, Aile Sağlığı Merkezlerinde ve Sağlıklı Hayat Merkezleri/KETEM’lerde yapılabilmektedir." dedi.
Her 10 kadından 4'ü tarama yaptırıyor
Bu üç kanser konusunda taramalarımızla vatandaşlara ulaşmaya çalıştıklarını anlatan İl Sağlık Müdürü Karaca, "Oranlar istediğimiz ölçüde olmasa da bunu giderek arttırmaya da çalışıyoruz, gayret gösteriyoruz. Özellikle rahim ağzı kanserlerinde yüzde 51'dir. Bu 2024 yılının ilk 7 ayında ulaştığımız rakamları söylüyorum. Yılın ilk 7 ayında rahim ağzı kanserlerinde yüzde 51, kalın bağırsak ve rektum kanserlerinde yüzde 45, meme kanserlerinde de yüzde 42 oranında tarama yapmış durumdayız. Bunlar yeterli mi? Tabii ki değil. Bizim amacımız yani nüfusu yüzde 100'üne, belirlediğimiz kitlelerde yüzde 100'üne ulaşabilmek. Bu amaçla da uğraşıyoruz." diye konuştu.
Vatandaşlarımız daha duyarlı olmalı
Vatandaşları da bu konuda daha duyarlı olmaya davet eden İl Sağlık Müdürü Karaca, "Bu kanser taramaları tamamen ücretsiz yapılmakta. İlçe Sağlık Müdürlerimiz, KETEM dediğimiz kanser, erken teşhis, merkezlerimizde bu konuda vatandaşlarımıza yardımcı olunuyor. Aile hekimlerimiz bu konuda vatandaşlarımızı yönlendiriyor. Buralara gelip ya da biz gerektiği zaman vatandaşlarımızın ayaklarına giderek bu taramalar için uygun testleri yapmaya çalışıyoruz. Gayret ediyoruz." şeklinde bilgiler verdi.
Erken teşhis ile tamamen tedavi mümkün olabiliyor
Tarama yapılacak kadın sayısının neredeyse yarısının tarama yapıldığını vurgulayan İl Sağlık Müdürü Karaca, "Şu an için tarama oranlarımız yarı yarıya, yüzde 50'ler seviyesinde bir ortalama aldığımızda. Bu oranı daha yukarılara taşınması en büyük amacımız. Neden? Çünkü kanser, hala klasiktir, erken teşhis, hayat kurtarır biliyorsunuz Birçok kanser türünde daha da tedaviler, modernleşti ve ilerledi. Birçok kanser türünde erken evrede yakaladığımız zaman tamamen tedavi edebiliyoruz. Tamamen kanseri ortadan kaldırıyoruz. Böyle bir gerçek olunca da bu erken taramaların ne kadar önemli olduğu da ortada malum." dedi.
"Hayatın koşturmacasında ertelemekte ya da ötelemektedir"
Tarama yapılan bu üç kanser türünün 2 tanesinin direkt bayanları ilgilendirdiğini i,fade eden İl Sağlık Müdürü Karaca, özellikle bayanlarda bu oran yüzde 50'nin bile altında olduğunu belirterek "Yani vatandaşlarımız direkt suçlamak da doğru değil. Karşılıklı bir etkileşim bu. Bizim vatandaşlarımıza bunu çok iyi anlatmamız gerekiyor. Bunun ulaşılabilir olmasını sağlamamız da gerekiyor. Sonuçta vatandaşlarımıza da bu konunun önemini tabii ki anlatarak onları daha duyarlı olmaya çağırmamız gerekiyor. Hep birlikte amacımız bu. Covid-19 Pandemisi ile bilinirliği azalan kanser taramaları konusunda vatandaşlarımızın talebi istenen düzeyde değildir. Aile hekimlerimiz tarafından bilgilendirilen zaman zaman davet edilen vatandaşlarımız, ücretsiz olarak sunulan bu hizmetleri gerek yoğun yaşam koşulları gerekse hayatın koşturmacasında ertelemekte ya da ötelemektedir. Unutulmamalıdır ki bahsi geçen kanserler için tarama yaş aralığı olarak en sık görüldüğü yaş aralıkları hedeflenmiş, hizmetler ona göre planlanmıştır. Erken tanı, tedavi süresini kısalttığı gibi yaşam süresini de uzatmaktadır. Bu nedenle vatandaşlarımızın bu hizmetleri aile hekimlerinden ve Sağlıklı Hayat Merkezleri/KETEM’lere başvurarak talep edebilirler. Yani ulaşılabilirlik açısından çok büyük sıkıntımız yok Vatandaşlarımızı daha duyarlı olmaya, bizim de onları bu konuda eğitmeye ihtiyacımız var." dedi. (Turgay Duyar)