Turgay Duyar
Turgay Duyar
17 Mayıs 2025 Cumartesi 08:05
Kendi bahçesinden sonra beldesini çilek donattı

Manisa'da yaşayan boş vakitlerini Menemen ilçesine bağlı Emiralem'deki bahçesinde geçiren emekli öğretmen merhum Cevdet Aytaç, önce kendi bahçesinde çilek yetiştirdi, ardından yaşadığı beldesindeki diğer üreticilerini çilek yetiştiriciliği ve seracılığa yönelterek, Emiralem'in adını Çilek ile anılır hale getirdi.

Sadece Emiralem'i çilek kenti yapmakla kalmayan merhum Cevdet Aytaç, Manisa'nın Köprübaşı ve Gölmarmara ilçelerinde de üreticileri çilekle tanıştırıp, çilek fidelerinin Manisa İl Özel İdaresi tarafından üreticilere ücretsiz dağıtılması konusunda da önderlik ettiği biliniyor. 

Ölümünden 1 yıl sonra beldede yapılmaya başlanan Çilek Festivalinde bugüne kadar adına herhangi bir etkinlik yapılmadığını kaydeden Emiralem'deki çilek üreticileri, "Emiralem'deki üreticileri çilekle tanıştıran ve sera üreticiliğini yaygınlaştıran merhum Cevdet Aytaç'ın adının festivalde yaşatılmasını istiyoruz." diyerek vefa borcunun ödenmesi gerektiğini belirtiyorlar. 

Üreticiler adının Emiralem'de yaşatılmasını istiyorlar

Emiralem'deki çilek sera üreticilerinden Mustafa Kemal Tezcan, "1990'lı yıllarda dinlenmiş çilek fidelerini buraya ilk o getirdi, ve çilek ile bizleri buluşturdu ve beldemize böyle bir zenginlik kattı. Daha önce de bazı reütüiciler tarafından birkaç kez çilek ekilmiş ancak bu kadar verim alınamamıştı. Ama Cevdet amcamız sayesinde beldemizde her yıl artan tonajlı çilek üretilmeye başlandı. Bugün Türkiye'nin her yerine çileğimizi gönderiyoruz. Onun için merhum Aytaç'a çok teşekkür ediyoruz. Bugüne kadar yapılan festivallerde adını yaşatacak bir etkinlik olmadı ama yapılması en büyük arzumuzdur." diye konuştu. 


'Çilek ile köyümüze velinimet getirdi' diyen bir başka çilek üreticisi ise "Merhum Cevdet Aytaç'ı küçüklüğümden bu yana tanıyorum. Çilek ile tanıştırdı hepimizi, Allah rahmet eylesin" diyerek yâd etti. 
Bir başka çilek üreticisi Ertan Çevik "Bildiğim kadarıyla bu çilek fidanlarını o getirmişti Emiralem'e. Buranın adını çilekle bir anılmasını sağladı. Emiralem'deki kime sorsanız herkes tanır. 


Emiralem Festivalinde stant açarak ürettiği çileği satan bir diğer üretici ise "Çilek fidanları o getirmişti, alıp dikiyorduk. Merhum Cevdet Aytaç'a çok şey borçluyuz, adının Emiralem'de yaşatılması gerekiyor." dedi.    

Merhum Cevdet Aytaç kimdir?

1970 yılında öğretmen olarak emekli olduktan sonra an Cevdet Aytaç, Yeni Asır gazetesinde Manisa Büro Şefi olarak görev yaptığı sırada 1970 ve 1980 yıllarında Manisa Gazeteciler Cemiyeti yönetim kurulunda görev yaptı. 1995 yılında bir dönem Manisa'yı ve Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği yönetim Kurulunda da görev yapan Cevdet Aytaç'ın en büyük hobisi ise Emiralem'deki bahçesinde çilek yetiştirmekti.  
Yaptığı çalışmalarla birçok köylüyü çilek yetiştirmesi konusunda teşvik eden Aytaç, daha uzun süre dayanan çilek yetiştirilmesi ve yaz kış çilek üretimi yapılması konusunda seracılığın köyde gelişmesine katkı sağlamakla kalmayıp, Köprübaşı ve Gölmarmara ilçelerinde de çilek fidelerinin çiftçilere ücretsiz olarak dağıtılması konusunda önderlik etti.
Emiralem köyünün adının çilekle özdeşlemesi konusunda büyük emekleri olan merhum Cevdet Aytaç, 2009 yılında vefat etmesi ardından, Emiralem'deki birçok çilek üreticisi tarafından adı, hala takdirle, minnetle ve rahmetle anılıyor. (Turgay Duyar)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.