Turgay Duyar
Turgay Duyar
26 Şubat 2025 Çarşamba 08:03
Kaybolmaya yüz tutan yorgancılığın son ustaları

Manisa Müzesi bitişiğinde yer alan dükkanda yıllardır yorgancılık yaparak geçimini sağlayan Arif Korkmaz (65), "Kendisini mesleğin son ustalarındanım" diye tanıtıyor ve mesleğin yaklaşık 25 yıl önce makineleşmeye yenik düştüğünü ve yok olmaya başladığını söyledi. 
Çırak yokluğunun 25 yılı aşkın süredir yaşandığını ve mesleğe yeni ustaların kazandırılamadığını kaydeden Arif Korkmaz, 25 yıl önce çırak yokluğundan dolayı eşi Filiz Korkmaz'ın (55) yanında yardımcı olarak çalıştığını ve onunda zaman içerisinde ustalaştığını vurguladı.
65 yaşında olduğunu, kendini bildi bileli bu mesleğin içinde olduğunu vurgulayan Usta Arif Korkmaz, "Yok olan meslekler grubundayız. Yapacak bir şeyimiz yok, elimizden geldiği, ömrümüz yettiği yere kadar çalışacağız. Yorgan dikimine talepler bitti. Arada küçük bebek yorgan siparişleri geliyor sadece ipek yorgan dikimi yok artık." diye konuştu. 

"Yastık ve tamirat işleriyle ayakta kalmaya çalılşıyoruz"

Eskiden pamuk yataklar ve düğün öncesi katalogdan çeşitli yorgan modelleri seçilip sipariş verildiğini anlatan usta Korkmaz, "Şimdi yorgan dikim işleri gelmiyor. Ayda 1 ya da 12 tane yatak pamuğu kabartılmaz üzere geliyor. Pamuk kabartma makinemizde kabartıyor ve teslim ediyoruz. Günümüzde en çok yastıkların pamuk kabartması geliyor. Hazır makine yorganları var artık, onlara talep oluyor. Yastık ve yorgan kılıflarını tamir işleri geliyor tek tük, aldığımız ücretler de çok düşük kalıyor. Yani kurtarmıyor desem yeri var. Şu anki işyerinden çıksak, yeni dükkan açamayız, bu şartlarda açmamız imkansız." dedi. 

"25 yıldır karısı, çırak gibi çalışarak destek oldu"

Kendilerinden sonra mesleği yaşatacak kimse olmadığını vurgulayan Korkmaz, "İki çocuğumuz var, ikisi de bu işe bulaşmadı, Herkes kendi işini yapsın, daha güzel olur diye düşündük. Bizim ne akıyor, ne ilerliyor olduğu yerde duruyoruz. Bu işle artık ev geçindirilemez hale gelindi. Yaklaşık 25 yıl önce eşim yanımda yardımcı çırak gibi başladı ve zaman içerisinde ustalaştı ama meslek bitme aşamasına geldi. Yorgancı mesleği olarak devletimiz bizi vergiden muaf tutmasına rağmen ayakta kalmak imkansız oldu artık. Çünkü bir yastığı 50 liraya yapıyoruz. Bugün bir paket sigara bile alınamaz halde kazancımız." diyerek mesleğin içinde bulunduğunu durumu gözler önüne serdi.
İşyerinde yıllardır eşiyle birlikte çalıştıklarını anlatan Filiz Korkmaz ise "Yıllardır ev işimi yaptıktan sonra işyerine gelip işbaşı yapıyorum. Çırak yetişmiyor, zaten bizler son nesil yorgancılarız. Bizden sonra bu mesleği yaşatacak kimse kalmayacak." diyerek mesleğin tamamen yok olacağını söyledi. (Turgay Duyar)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.