(Telif hakları saklıdır)
Manisa'da 40 yıldır Anahtarcılık yapan Mustafa Yankılıç, çırak bulamamanın sebebinin vatandaşların mesleği hor görmesi olduğunu belirterek "Ben 15-20 yılda bir anahtar yaptırıyorum. Bu meslekten bir aile bakamaz" gibi düşünceleri olduğunu ileri sürdü. Manisa Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Halil Kırlı, "Anahtarcı esnafımız da çırak bulamadığı için, tükenmeyen yüz tutmuş, unutulmuş meslekler arasına girmek üzere" dedi.
Günümüzde birçok meslekte olduğu gibi Anahtarcılık mesleği de çırak bulamadığından dolayı, kaybolmaya başlayan meslekler arasına giriyor. Çırak bulamayan esnaflar, çareyi kendilerine yardımcı olarak aile bireylerini çırak olarak kullanmakta buluyor.
Manisa'da Madeni Sanatkarlar Odasına kayıtlı yaklaşık 25 anahtarcı bulunduğunu ifade eden Oda Başkanı Halil Kırlı, çırak bulma konusunda büyük sorun yaşayan meslekler arasında olduğunu ve bu yüzden de unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer aldığını kaydetti.
OTOMOBİL ANAHTARLARINI UNUTMAMAK LAZIM
Mesleğin bazı vatandaşlar tarafından biraz hor görülmesinden kaynaklı olarak önyargılı davranarak çocuklarını çırak olarak anahtarcı yanına vermek istemediğini vurgulayan Oda Başkanı Kırlı, anahtarcı mesleğinin kaybolmaya yüz tutan meslekler arasında girdiğini söyledi.
Başkan Kırlı, "Yakında 3-5 sene sonra artık anahtarcı bulmak gerçekten zorlaşacak. Şimdi vatandaşlarımızın bir çoğu çilingiri, sadece kapı açmaya geliyor diye düşünüyor. Halbuki otomobil kilitleri var, artık hor görülecek bir durum yok ama vatandaşlarımız çocuklarını çırak olarak vermek istemiyorlar. Anahtarcı dediğimizde sadece evleri düşürmemek lazım." diye konuştu.
TUTANAK TUTTURARAK ÇİLİNGİRE AÇTIRIN
Mesleğin yaşamasına katkı vermek için vatandaşların çilingir ihtiyacı olduğunda oda üyesi işyeri sahibi çilingirleri tercih etmeleri konusunda uyaran Oda Başkanı Kırlı, "Biz vatandaşlarımızdan hep rica ediyoruz yani. Kapılarını çilingire açtıracağınız zaman mutlaka tutanak tuturun. Ehil ve odaya kayıtlı çilingir ustalarına açtırın. Bizim odamızın üyelerinin yaka kartları var. Odamıza kayıtlı işyeri sahibi olan çilingirleri ile çalışın." diyerek vatandaşları uyardı.
MESLEKTE EV BAKILAMAZ ÖNYARGISI VAR
Manisa'da yaklaşık 35 yıldan bu yana Anahtarcılık yapan Mustafa Yankılıç, meslekte eleman sıkıntısı yaşadıklarını ve çırak bulamadıkalrını dile getirdi. Vatandaşların çilingirlik mesleğine karşı hor görme gibi önyargılı olduğunu vurgulayan Yankılıç, yani para kazandırmayan bir meslek olarak görülüyor diyerek "Bazen kişi geliyor ve kendi söylüyor, 'Bu meslekte ev bakamaz' diye düşüncesini dile getiriyor ve diyor ki 'Ben 15-20 yirmi yılda bir anahtar yaptırıyorum. Bir aile bakamaz gibi düşünceleri var. Ama bize göre öyle değil. Anahtarcı her zaman evine bakar, fabrika işçisin göre durumu daha iyi olur." diye konuştu.
ÇIRAK BULAMAYINCA EŞİNİ YARDIMCI YAPTI
Yanında yetiştirecek yardımcı bulamadığını ve ilk zamanlarda eşini sadece akşam üzeri dükkanda durması için geldiğini ifade eden Yankılıç, daha sonrasında eşinin mesleğe olan ilgisinin fazla olmasından dolayı kısa sürede mesleğin inceliklerini öğrendiğini ve yanında yardımcı olarak destek olduğunu söyledi.
Yankılıç, "Eşim Yıldız Yankılıç ile işyerimizde 15 yıldır beraberiz. Ondan önce kendim tek çalışıyordum. İşe gittiğim zaman kapıyı kilitliyor, gidip geliyordum. Mümkün olduğunca bazı uzak olan işlere gitmiyordum, çünkü işyerine bakacak elemanım yok, dükkan kapalı kalmasın diye. Eşim kısa sürede mesleğin inceliklerini öğrendi, bugünlere kadar geldik. Anahtar, kumanda. araba kumandaları falan hepsini kodlayıp tamirlerini yapıyor. Yani dükkanı bıraktığımda hepsini yapıyor. Kilit satışını daha kolay ve pazarlıksız yapıyor. Bayan olduğu için erkekler pazarlık pek yapamıyorlar." diye konuştu.
HEM EVDE HEM DE İŞYERİNDE ÇALIŞIYOR
Gününün büyük bir kısmını dükkanda geçirdiğini anlatan Yıldız Yankılıç, evlerinin yakın olmasından dolayı git gel yapmasının sıkıntı yaşamadığını söyledi.
Ev işlerini yaptıktan sonra işlerine geldiğini anlatan Yankılıç, 25 yıldır evli olduklarını ve aslında kendisinin muhasebe mezunu olduğunu Anahtarcılık mesleğiyle 15 sene kadar önce tanıştığını vurguladı.
Mesleği eşini izleyerek öğrendiğini anlatan Yıldız Yankılıç, "İşten çıktığımda tekrar dükkana geliyordum zaten. Yani 25 yıllık evliyim mesela, bunun 24 yılı burada geçmiştir. Ev işlerim de aksamıyor, hatta düzgün misafir çağırıyor ağırlıyorum da. Eşim ben dükkanda olduğumda bana güvenle bırakıp dışarıdaki işlere koşuyor. Onun yapabildiği işleri ona bırakıyorum zaten ama çoğu işleri yapabiliyorum." dedi.
EMEK VERMEDEN ÖĞRENİLMİYOR
Mesleği öğrenmek için içine girmek gerektiğini ve gerekiyorsa biraz ezilmeyi de göze almak gerektiğini vurgulayan Yılız Yankılıç, "Yeni yetişen gençler ezilmeden bireyler öğreneyim istiyorlar ama emek vermeden, biraz da ezilmeden birşey öğrenilmiyor. Tüm işler masabaşında olmuyor. Yok ben hani hiç ezdirmeyeyim direkt çalışayım. Güzel para alayım dersen öyle bir iş yok zaten. Çalışacak, emek vereceksin ki bir meyvesini göreceksin. Öyle dedikleri gibi para kazandırmayan bir meslek değil. Şükür olsun biz yıllardır anahtarcıyız. Daha hiç bizim bir faturamız ödenmediği gün olmadı, kapımıza icra gelmemiştir. Kazancımız çok şükür yetiyor, evimiz, arabamız var, her şeyimiz var yani." diyerek gençleri mesleğe çağırdı. (Turgay Duyar)