
İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, kurumun sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarda, orman yangınlarına sebebiyet olan kişi ya da kişilerin ağır para ve hapis cezasına maruz kalacağını belirterek, ormanların korunmasına yardımcı olunmasını istedi.
Bölge Müdürlüğü yaptığı paylaşımda, “Ormanlarımızı tehlikeye atan hiçbir eyleme ister bir anlık dikkatsizlik ister kasıt olsun; ormanlarımıza zarar vermenin kanunlarımızda çok ağır bedelleri var. Lütfen kurallara uyalım, Yeşil Vatan'ımızı koruyalım.” ifadelerine yer verdi.

1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve adli para cezası
Paylaşımda ayrıca suçlar ve uygulanacak cezalar ise şöyle belirtildi.
“İzin verilen yerler dışında ateş yakmak veya yakılan ateşi tamamen söndürmeden terk etmek.”, “Ormanlara sönmemiş sigara izmariti veya yangına yol açabilecek atıklar bırakmak.” Ve “Ormana 4 km mesafede veya ilgili kanun kapsamındaki köy sınırları içinde anız/bitki örtüsü yakmak.” Eylemlerini yapanların alacağı ceza 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve adli para cezası olarak ifade edildi.

“Müebbet hapis cezası da var”
Ayrıca, ihmal sonucu yangına sebep olmak suçuna verilecek ceza ise 3-10 yıl arası hapis, kasten orman yakmak suçuna 10 yıldan az olmamak üzere hapis cezası ile 1.000 ile 10.000 gün adli para cezası, örgüt faaliyeti kapsamında orman yakmak suçuna ise müebbet hapis ile
20.000 ile 25.000 gün adli para cezası verilebilecek.
Çıkarılan orman yangınları sonucunda ölüm veya yaralanma meydana gelmesi halinde bu suçlardan dolayı ayrıca cezaların da uygulanacağı açıklandı. (Turgay Duyar)





