Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
07 Eylül 2020 Pazartesi 11:00
Tescilli Kırkağaç Kavunu ihracat yolcusu

Kırkağaç kavununda hasat sezonu devam ederken kışın satışa sunulmak üzere ayrılanlar askılara alınıyor. Tarlalardan büyük bir özveriyle toplanan ve traktörlerle depolara getirilen kavunlar, önce dört bir yanlarından iplerle bağlanıyor. Daha sonra tahta direklere asılan kavunlar şubat ayına kadar alıcısını bekliyor. Çürümeye dayanıklı olması, aroması ve sert kabuğuyla diğer kavun türlerinden ayrılan ve bu özellikleriyle 2008 yılında coğrafi işaret tescili alan Kırkağaç kavununda bu yıl 30 bin ton rekolte bekleniyor ve yüzde 50’si asılarak bekletiliyor. Sezonda kilogramı 2 liraya satılan kavunların fiyatı kış aylarında 4 ve 5 lira arasında değişiyor.

FİYATINI İKİYE KATLIYOR

Coğrafi işaretli kavunlarla ilgili bilgi veren Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı, “Uzun zamandır emek verdiğimiz meşhur Kırkağaç kavunumuzun hasadına da gelmiş durumdayız. Yetiştirmiş olduğumuz ürünleri artık yavaş yavaş depolarımıza taşıyoruz. Bu yıl ilçemizde meşhur Kırkağaç kavunumuzdan yaklaşık 12 bin dekar ekim yaptık. Bu 12 bin dekardan 30 bin ton bir rekolte bekliyoruz. Allah nasip ederse bu yapmış olduğumuz hasadımızın bir kısmını biz hemen tarlada satıyoruz. Yüzde 50’lik bir kısmını ya da yüzde 30’luk bir kısmını da depolarımıza asarak kış aylarına bekletmek suretiyle satıyoruz. Bugün için 2 liraya satılıyorsak ocak aylarında 3 liraya 3,5 liraya kadar, 4 liraya kadar satma imkanımız oluyor. Bunları getirirken römorklarımızla taşıyoruz, römorklarımızın içinde evlerimizde kullanılmayan eski yorganlarımız ve battaniyelerimiz var. Onları biz arabanın kenarlarına atıyoruz ki nakliye esnasında kavunlarımız zedelenmesin. Çünkü alacağı küçük bir zedelenme sırıktaki askı ömrünü azaltıyor, kavunun çürümesine sebep oluyor. Bu sene kavunlarımız çok sağlıklı bir şekilde yetişti, herhangi bir hastalığa maruz kalmadı. Lezzeti, aroması, tadı, dayanıklılığı biliniyor” dedi.

KLİMALI YERLERDE SAKLANIYOR

Kavunların iyi saklandığı zaman Şubat ayına kadar dayanabildiğini kaydeden Emin Özarı, “ Kavunları saklamak için maliyet de gerekiyor. Kaloriferle, klimayla ısıtılan depolarımız var. Bu da elektrik ve kömür maliyeti demektir. Sonra çürüyen kavunlarımızın ayıklanması var, onlar da maliyeti yükseltiyor” diye konuştu.

İHRACAT ÇALIŞMASI YAPILACAK

Ürününe katma değer sağlamak için pazar arayışları içinde olan üreticiler, ilçe ziraat odası ve Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün de desteğiyle çalışma yapıyor. Bölgedeki yaş meyve ve sebze ihracatçılarıyla görüşen üreticiler, büyük kısmı iç piyasada tüketilen Kırkağaç kavununu yurt dışı pazarlara da sunup daha çok gelir elde etmek istiyor. Emin Özarı, "Ekim ayında Ege İhracatçılar Birliğine gidip meyve ihracatçılarıyla görüşeceğiz ve bu kavunumuzu yurt dışına daha yoğun bir şekilde ihracat olanağını değerlendireceğiz. Çünkü ihracatımız yok denecek kadar az. Bu da bizim iç piyasaya yönelmemize neden oluyor. İç piyasada ise istediğimiz fiyat aralığını yakalayamıyoruz. Yani bunun ihracatını arttırsak çiftçimizin kazancı biraz daha artacak. İl Tarım ve Orman Müdürlüğüyle ihracat konusunda çalışmalarımız var” dedi.

Yetiştirdiği kavunları depolarda ahşap sırıklara asan üreticiler büyük emek sarf ediyor. Yaklaşık 1 asırlık gelenek haline gelen askıda kavun, özel şartlarda saklanıyor. Üretici Mustafa Sarıarslan şunları söyledi: “Bu bizim için dede mesleğidir. Kendimi bildim bileli kavunculukla uğraşıyorum. Kırkağaç kavununun özelliği dayanması, nefaseti, tadı bir başka olur, farklı olur. Depolara geldiğinde yılbaşına kadar, birinci aylara kadar kavunlar depoda bekler. Sonra alıcılar gelir, sararlar giderler. Normal zamanda tarlada satmaktansa kışın satmak daha iyi, daha avantajlı geliyor bize. O yüzden depolarımıza asıyoruz.”/ Nermin UÇTU 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.