Editör
Editör
13 Şubat 2020 Perşembe 12:40
Manisa jeotermal seracılığın başkenti olacak (ÖZEL)

Manisa, jeotermal kaynaklarının zenginliği nedeniyle, seracılık yapmak isteyenlerin yeni merkezi oldu. Kent genelinde açılan 400’ün üzerinde jeotermal kuyusu ile seracılıkta ısıtmaya dayalı enerji maliyetlerini azaltmak isteyen yatırımcılar, Turgutlu, Salihli ve Ahmetli ilçelerinde yatırım yapıyor.  Jeotermal enerjinin seracılıkta kullanılmaya başlanmasıyla birlikte en önemli girdi olan ısıtma maliyeti düşürülüyor, hem de topraksız tarımla yılın 11 ayı ürün elde edilebiliyor. Manisa’da jeotermal ısıtma kullanılan seralarda muz ve domates yetiştiriliyor. Türkiye’nin muz üretiminde jeotermal enerji kullanarak serada muz yetiştiren firması da Manisa Salihli’de üretim yapıyor. Kentte 800 dekarlık alanda jeotermal kullanılarak seracılık faaliyetleri yürütülüyor, ancak yeni yatırımlarla birlikte bu rakam daha çok artacak.

800 DEKARLIK ALANDA MUZ VE DOMATES JEOTERMAL ISITMAYLA YETİŞİYOR

Jeotermal enerjiyi seracılık için büyük bir avantaj olarak tanımlayan Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, yatırımların arttığını söyledi. Öztürk, “Son yıllarda jeotermal enerjiyle ilgili yatırımlar ülkemizde arttığı gibi Manisa’da da arttı. Jeotermalin tarımdaki kullanım alanları da her geçen artıyor. Manisa, Türkiye’de jeotermalle ısıtılan teknolojik seralar açısından ikinci sırada. 800 dekarlık bir teknolojik sera varlığına sahibiz. Ancak çok daha yüksek potansiyelimiz var. Yatırımcılarımız da hem seracılıkta hem de kurutmada jeotermal kaynağı kullanarak yeni yatırımları yapıyorlar. Biz yatırımcılarımızla Bakanlığımız uyguladığı hibe desteklerini, yatırımcılara danışmanlık hizmetlerini vermekteyiz” dedi.

AVRUPA VE RUSYA’YA İHRAÇ EDİLİYOR

Jeotermal seracılığın yapıldığı alanlarda üretilen ürünlerin çok kaliteli olduğunu ve yurtdışına ihraç edildiğini açıklayan Metin Öztürk, “Manisa’da jeotermal enerji kullanılan teknolojik seralarda domates ve muz yetiştiriciliği yapılıyor. Türkiye’de jeotermal ısıtma kullanılarak kurulan ilk muz serası da Manisa’da. Çok profesyonel bir çalışma var. Domatesler özellikle Hollanda başta olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerine ihraç ediliyor.  Gerçekten yatırımcılarımız çok nitelikli ürün yetiştiriyorlar, zor olan pazarlarda yer buluyorlar. Ülkemize ciddi bir döviz girdisi sağlıyorlar” diye konuştu.

ALAŞEHİR’DE 1800 DEKARDA JEOTERMAL KULLANILACAK

Seracılık alanında yatırım yapmak isteyenleri Manisa’ya davet eden Tarım İl Müdürü Öztürk, Alaşehir’de kurulması planlanan jeotermal enerjinin kullanılacağı tarıma dayalı OSB müjdesi verdi. Yeni bölgeyle ilgili sondaj çalışmalarının başlayacağını duyuran Öztürk, “Alaşehir ilçemizde 1800 dekarlık alanda tarıma dayalı ihtisas OSB kurulması için çalışma yapılıyor. Jeotermal enerjiyle ısıtılan, teknolojik seraların olduğu bir alanda jeotermal seracılık yatırımı için hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Sondaj çalışmaları başlamak üzere. Hem Manisa hem de Türkiye için büyük bir yatırım olacak. Hem kaynak hem de alan alanında yatırım yapacak tüm yatırımcıları Manisa’ya davet ediyoruz. Bununla ilgili kurmuş olduğumuz birimimiz var, jeotermal kuyuların bulunduğu alanlar ve arazilerle ilgili bilgiler veriliyor. Jeotermal seracılıkla ilgili yatırım yapmak isteyen herkesi Manisa’ya bekliyoruz” dedi.

HEDEF JEOTERMAL SERACILIKTA İLK SIRA

Ziraat Mühendisi Gökmen Kaya, “Manisa’da Gediz grabeni üzerinde yaklaşık 400 jeotermal kuyumuz mevcut. 6-7 bin dönüm civarında da 6 ilçemizde  yatırıma uygun alanlarımız var. Bunların seracılığa tahsis edilmesi için çalışmalar son hızla devam ediyor. Yatırımcılarımızı bu anlamda bekliyoruz. Jeotermal sera doğalgaza, elektriğe ve diğer  kaynaklara göre daha ucuz, maliyeti daha düşük. Çok düşük maliyetle üretim yapılabilecek bir enerji kaynağı. Jeotermal kaynak alındığı yere tekrar reenjekte edildiği için belki de  kullanılabilecek en temiz enerji kaynağı. Çünkü suyu aldığımız yere tekrar geri veriyoruz, doğaya hiçbir zararı yok.Manisa bu konuda gerçekten çok şanslı. Hem jeotermal kaynakları bakımından, hem de seracılık bakımından.  Türkiye’de jeotermal sera yatırımları bakımından ikinci sıradayız. Yeni alanlarımızla beraber jeotermal seracılıkta ilk sırayı hedefliyoruz” diye konuştu.

YÜZDE 30 DAHA AVANTAJLI

Manisa’da Turgutlu ilçesi Urganlı Mahallesi’nde bulunan jeotermal enerjiyle ısıtılan Genel Seracılık İşletme Müdürü Safa Yıldız, 260 bin metrekare kapalı alanda ileri teknoloji jeotermal ısıtmalı topraksız tarım yöntemi ile salkım domates yetiştirdiklerini söyledi. Jeotermal kullanılarak yetiştirilen domateslerin kilosunun 1 Euro civarında Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini kaydeden Yıldız, yıllık üretimin 7 milyon kilograma ulaştığını ifade etti. Jeotermal enerji ile seraları ısıtmanın diğer enerji kaynaklarına göre yüzde 30 daha karlı olduğunu açıklayan Yıldız, “Domatesimizi yüzde 70, yüzde 80 gibi oranlarla Hollanda başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerine ve Rusya’ya ihraç ediyoruz. Dekardan 35 kilogram ürün elde edebiliyoruz, toplam 7 milyon kilogram ürüne ulaşabiliyoruz.Burası jeotermal kaynaklı modern bir teknik sera. 9-10 aylık bir üretim dönemimiz oluyor. Ürün kalitemizi tamamen stabil tutuyoruz, çok kaliteli ürünler üretiyoruz. Doğalgaz ve kömürle üretim yapmaya çalışan seralara göre enerji maliyetinde yüzde 30 daha avantajlıyız. Maliyet açısından, kalite açısından avantaj var. Üretime aldığımız 4 tane jeotermal kuyumuz var, bunların sıcaklığı yaklaşık olarak 70-80 derece. Seranın sıcaklığını da 14-15 derecelerde tutmaya çalışıyoruz” dedi.

YATIRIMLAR ARTACAK

Manisa’nın jeotermal açısından zengin bir il olduğunu ve jeotermal seracılığın artacağını dile getiren Yıldız, “Jeotermalle üretim yapan seralar maliyet açısından biraz daha avantajlı hale geliyor. Jeotermal kaynak olan yerlerde seracılığın daha da artmasını istiyoruz. Bizler de yatırımımızı büyütmeye çalışıyoruz. 220  dönümde üretim yapıyoruz, ancak 800 dönümlük bir arazimiz var. Bu araziye her yıl değerlendirip adımlarımızı sağlam atıp büyütmeye çalışıyoruz. Manisa jeotermal olarak zengin bir bölge, başka yerlerde de jeotermal kuyu ruhsat başvurularımız oluyor” diye konuştu. /  Nermin UÇTU

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.