Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
31 Ağustos 2020 Pazartesi 17:44
Faturasız 2. el telefon satan esnaf 3 ay hapis cezası alacak!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının şikayet üzerine ikinci el telefon satışlarına fatura zorunluluğu getirildi. Uymayan esnaflara 3 aya kadar hapis cezası alacağını belirtti. Alınan bu yeni kararın esnafı zor durumla karşı karşıya getirdiğini söyleyen Türkiye Elektrik Elektronik Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Manisa Elektronik Ürün, Güvenlik Sistemleri, Telekomünikasyon Cihazları ve Esnaf Odası Başkanı Mehmet Üzen, “Bu yönetmelik tamamen tüketiciyi korumak için yapılmış fakat burada bu yönetmelik hazırlanırken küçük esnaf ve sanatkar burada düşünülmemesi, yani küçük esnaf ve sanatkarlardan veya temsilcilerinden fikir alışverişi yapılarak bu kanun çıkmalıydı.  Tamamen bu iş sermayesi olanlar tarafından yapılması öngörülüyor. Çünkü bir yaklaşık 10 milyon sermayesi olmayan bu ikinci el telefonları yenileyip halka bu hizmeti veremiyorlar. Bizim temsil etmiş olduğumuz cep telefonu tamircilerinin işi bundan sonra daha zor olacak. Çünkü bu arkadaşların ekonomik olarak böyle bir sistemi kurması mümkün değil. En aşağı 10 milyon para ile bu sistem kuruluyor.  Bu 10 milyon parayı bizim esnafımızın 5-10 tanesi bir araya gelerek de sağlayamaz” dedi.

KANUN YENİDEN DÜZENLENMELİ

Üzen, “Bu kanun çıkmadan önce  esnaf ve sanatkar odalarından  bir görüş alınarak kooperatifleşmeyle ilgili  devletin destekleri olması gerekiyor.  Bu tamamen bizim düşüncemiz  çünkü  kooperatifleşmeye verilen desteklerde  bu paranın belirli  bir  kısmı devletten hibe edilerek  esnaflarımızın da bütçelerinden faydalanarak  yenileme tesisi kurulabilir. Bu çıkan kanuna göre  ikinci el telefonların yenilenmesi ile ilgili yaklaşık Türkiye’de bu şartları sağlayacak olan  tahmini olarak  20 firmayı geçmez.  Bu da Türkiye’de bir rantın olduğunu   görüyoruz. Çünkü bu  tamamen parası olanlara yönelik çıkmış bir kanun.  Burada bizim ikinci el cep telefonu  tamiri yapan arkadaşlarımızın işini baltalayacak gibi görünüyor.  Bu sebeple bu kanun bir daha gözden geçirilmesi  gerekiyor. Eğer ki baştan  esnaf ve sanatkar odalarından bir görüş alınsaydı  belki bu kanun  daha esnek  daha yapılabilir  düzeyde olabilirdi.  Küçük esnaf ve sanatkarın bu  konuda bir hamle  yapmasına sebep olan bir kanun da  çıkabilirdi.  Fakat bu çıkan kanuna göre bizim  küçük esnaf ve sanatkarımız  maalesef  burada yine  ezilmiş durumda kaldı. Bu küçük bir  bakkalın alışveriş merkezlerine karşı  nasıl bir yenilgiye uğruyorsa  ben cep telefoncu tamircim de  anı bu şekilde büyük parası olan sermaye gruplarına yenik düşeceğinin gösteriyor bu kanun bize. Bu yüzden   bu kanunun yeniden gözden geçirilip  esnaf ve sanatkarın bu  kanuna göre hamle yapabileceği bir kanun  şeklinde düzeltilip tekrar çıkması tarafındayız. Federasyondan da Türkiye Elektrik Elektronik  federasyonundan bunun ile ilgili görüş  alınmalıydı  biz bu konuda tepkiliyiz.  Orada Elektrik Elektronik Federasyonunda  yönetici olarak bu sektörde  sadece ben varım  ve diğer arkadaşlarda bu konuda  yönetim kurulu olarak bizi destekliyorlar. Biz Türkiye Elektrik Elektronik Federasyonu olarak  çıkan bu kanuna tepkiliyiz” diye konuştu. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.