Editör
Editör
09 Ocak 2020 Perşembe 17:05
Engelleri ortadan kaldıran fabrika

Bir engelli annesinin ‘çocuğumun geleceğini göremiyorum’ sözleri, Manisa’da fark yaratan bir projeye ilham oldu. Türkiye’nin ilk Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri Merkezi(ZEKİ), Manisa Organize Sanayi Bölgesi tarafından 2017 yılında açıldı. Sosyal sorumluluk örneği olarak başlayan proje, büyük bir üretim ağına dönüştü. Manisa Organize Sanayi Bölgesi içinde 5 bin 811 metrekarelik alanda inşa edilen engelsiz fabrikaya, OSB’de faaliyet gösteren sanayiciler büyük ilgi gösterdi. Engelsiz fabrikanın içinde bir korumalı işyeri ve 8 engelli genç ile başlayan başarı hikayesi, 55 gence ulaştı. Manisa OSB’nin Standart Profil, Teleset, Klimasan, Bosch ve Vestel firmaları toplamda 6 korumalı işyeri açarak, ürünlerini engellilere yaptırıyor. Engellilerin sıfır hata ile ürettikleri ürünler, yurtdışına da ihraç ediliyor. ZEKİ Sorumlusu Serap Akbayır, zihinsel engellilerin burada çalışmaktan çok mutlu olduğunu ve üretim yaptıran fabrika sayısının her geçen gün arttığını söyledi. Akbayır, buzdolabı ayakları, fitil gibi birçok ürünün üretilebildiğini kaydetti.

KENDİ PARALARINI KAZANIYORLAR

Proje sayesinde üretime katılan zihinsel engelliler ve aileleri büyük mutluluk yaşadı. Sabah 09:00’da mesaiye başlayıp akşam 17:00’de işi bırakan engelliler, kendi paralarını kazanıyor.

25 yaşındaki zihinsel engelli Bahri Sınırcı, 2 yıldır çalışarak hayallerini gerçekleştirmeye başladı.

HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRİYORLAR

Çalışmayı sevdiğini anlatan engelli Sınırcı, çalışıp kazandığı parayla araba almayı hayal ediyor. 26 yaşındaki otizmli Ferhat Şeker de, kazandığı paralarla ailesinin geçimine destek oluyor. Biriktirdiği parayla üniversite okumayı hayal eden Şeker, engelsiz fabrikada sosyalleştiğini ifade etti. 25 yaşındaki Ferdi Topta ise çalışmaktan ve para kazanmaktan çok mutlu. Etrafına gülücükler saçan ve engelsiz fabrikanın neşe kaynağı olan Ferdi, maaşıyla renk renk ceketler alıyor. 22 yaşındaki Simge Keskin de, hem evine destek oluyor hem de kazandığı parayla yeni şehirler görmek için geziyor.26 yaşındaki Serkan Güneş de, 2 yıldır fabrikada çalışıyor. Engelli Güneş, kazandığı parayla kendi hayatını kurup, evlenip araba almayı hayal ediyor.

PROJE ÖDÜL GETİRDİ

Türkiye’nin örnek projesi haline gelen ve Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nin öncü olduğu proje, Avrupa’da da büyük ses getirdi. Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nin ZEKİ projesi, Stevie Uluslararası İş Ödüllerinde Kurumsal Sosyal Sorumluluk kategorisinde gümüş ödülünü alarak adını dünyaya duyurdu. 

TÜRKİYE’YE ÖRNEK PROJE

Her biri 35 metrekarelik alanlardan oluşan toplamda 12 korumalı işyerinin bulunduğu Z.E.K.İ. yaşam merkezi Türkiye’de ilk olmanın gururunu yaşıyor. Manisa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek,  Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen bu sosyal sorumluluk projesinin örnek alınması gerektiğini dile getirdi. Proje sayesinde engellilerin hem sosyal hayata katıldıklarını hem de para kazandıklarını kaydeden Başkan Türek, projeyi tüm OSB’lere taşımak için çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladı. Sait Türek, “Bizler, Manisa OSB olarak ilk adımı attık. Tüm süreçleri, ilk uygulama olmanın getirdiği zorlukları aştık ve devletimizin de desteğiyle Z.E.K.İ.’nin kapılarını tüm Türkiye’ye açtık. Gerçek anlamda ekonomiye katkı sağlayacakları güvenli çalışma ortamı oluşturabilmek için Z.E.K.İ. Yaşam Merkezi’ni açtık. Proje tamamlanıp ilk korumalı işyerimizi açtığımız zaman ailelerin ve gençlerimizin gözlerinde gördüğümüz mutluluk bize ne kadar doğru bir iş yaptığımızın göstergesi oldu. Bugün aynı sevinci 55 birbirinden özel gencin gözlerinde görüyoruz, bu bizim için tarif edilemez bir mutluluk. Amacımız bu projenin her ilde gerçekleşmesi. Diğer OSB yönetimlerinin de taşın altına elini koyması lazım. Z.E.K.İ.’yi incelemeye gelen tüm ziyaretçilerimize buradaki süreci, işletmeyi, sürdürülebilirliğine kadar her detayını anlatıyoruz. Türkiye’nin ilk ve tek projesi olarak yola çıktık fakat amacımız tek olmak değil, amacımız bu projeyi her ile taşıyabilmek”  dedi.

‘GURUR DUYUYORUZ’

Projenin örnek alındığını da kaydeden Sait Türek, diğer OSB’lerin merkezi incelediğini ve Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin de Manisa OSB’yi örnek alarak zihinsel engelliler için korumalı işyeri açmak amacıyla bina inşaatına başladığını duyurdu. Türek, “Geçtiğimiz Ekim ayında son incelemelerde bulunmak üzere Z.E.K.İ. Yaşam Merkezi’mizi tekrar ziyaret eden Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi yetkilileri ve teknik ekibi korumalı iş yeri inşaatının 2020 yılında tamamlanacağını belirttiler. Türkiye’de öncülük ettiğimiz böyle güzel bir sosyal sorumluluk projesine hayata geçirmiş ve örnek olmuş olmaktan dolayı Manisa OSB olarak mutluluk ve gurur duyuyoruz” diye konuştu. / Nermin UÇTU

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Serpil budak 2020-01-10 15:26:18

Yüreğine sağlık elini taşın altına koyan güzelyürekli insanlar yavrularımız büyü ayı açtığınız için size minnettarız inşAllah diyer yavrularimizada nasip olsun yüreğinize saglik

Avatar
Ahmet 2020-01-10 17:50:17

Hayaldi gerçek oldu bu proje sayesinde çocuklarımızın hayata tutunmaları ve mutlu birer birey olarak toplumdaki yerlerini almaları gerçekten gurur verici bu projenin gerçekleşmesinde emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum.