Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
03 Eylül 2020 Perşembe 16:10
Koronayı bir de yaşayandan dinleyin!

Koronavirüs salgınında ön saflarda yer alan sağlık çalışanlarından bazıları virüse yakalandı, bazıları da ne yazık ki hayatını kaybetti. Manisa’da da sağlık çalışanları koronavirüsle mücadeleyi tüm güçleriyle sürdürüyor. Kimi zaman onlar da virüse yakalanıyor. Manisa İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Dairesi Başkan Yardımcısı Erhan İnce de sağlık ordusunun içerisinde yer alan biri. O çok dikkat etmesine rağmen virüsü kaptı ve 20 gün boyunca mücadele verdi. Evli  ve 1 çocuk babası olan Erhan İnce, 15 Temmuz günü kendisinde ani yükselen bir ateş ve üşüme hissetti. Belirtilerinin farkına varan İnce, kendisini etrafından izole edip virüsü kimseye bulaştırmamayı başardı. 

HASTANEYE YATIRILDI

Diyabet hastası olan ve riskli grupta yer alan Erhan İnce, yaşadığı süreci anlattı. İnce, “İlk boğazımda bir ağrı oluşmaya başladı, iki gün sonra da ateş belirmesiyle birlikte durumumdan şüphelendim. Aileme benden uzak durmalarını söyledim. Kendimi ayrı bir odada izole ettim. Daha sonrasında ise eklem ağrısı, baş ağrısı ve şiddetli kas ağrısı başladı. Bu süreçte en büyük kaygımız önce ailemiz, sonra kendimiz oluyor. Ailemi hemen izole ettim, odaya gelmemelerini istedim. Ertesi gün sağlık çalışanı arkadaşıma danıştım, semptomlarımın covid ile uyumlu olduğunu söyledi. Çift maske takıp hastaneye gittim, Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesine yatırıldım. Oradaki ilk günler gerçekten koronavirüsün rahatsızlığını birebir yaşandığı günlerdi. İlk 3 gün çok ağrılı, çok halsiz şekilde geçti. Aynı zamanda psikolojik ve fiziksel olarak yıprandığım günlerdi. Bunu yaşarken ailemi merak ediyordum, onların semptom gösterip göstermediğini soruyordum. Çünkü en büyük kaygım ailemdi. Eşim de 7 aylık hamileydi. Çok şükür onlara bulaşmadan bu süreci atlattık” dedi.

“KOLUMU KALDIRACAK HALİM YOKTU”

Hastalığın tüm belirtilerini tek tek hisseden Erhan İnce, yalnız olduğu hastanede odasında psikolojik olarak da kaygılar duymaya başladığını ve hastalığın oluşturduğu psikolojinin çok ağır olduğunu söyledi. Erhan İnce, “ “Hastaneye ilk geldiğimde baş, kas, eklem ağrısı, halsizlik ve ateşim vardı. Vücudum yorgun, bitkindi. Kolumu kaldıracak halim yoktur tabiri var ya ben onu yaşadım, kolumu kaldıracak halim yoktu. Tedavim başladıktan sonra bu süreç devam etti. Üzerine ishal ve iştahsızlık eklendi. Hiçbir şey yiyemeden bir gün geçiriyorsunuz, yastıktan kafanız kalkmıyor. Aynı zamanda derdinizi anlatamaya mecaliniz olmuyor. Üçüncü günün sonunda rahatsızlıklar en üst seviyeye ulaştı. Dördüncü güne kadar bu hastalıktan sağ salim çıkıp çıkamayacağımla ilgili kaygılar duydum. Yoğun bakıma girersem  çıkar mıyım, çıkmaz mıyım kaygım vardı. Beşinci gün kendimi daha iyi hissetmeye başladım, daha sonrasında eve çıktım ve kalan tedavim 14 gün boyunca evde sürdü. Bu hastalığı atlatmak için hem psikolojik hem de fiziksel savaş verdim” diye konuştu.

“İNSAN ÖLÜMÜ AKLINA GETİRİYOR”

Bazı insanların hastalığı hafif geçireceğine inandığını ifade eden Erhan İnce, bu düşüncenin yanlış olduğunu ve insanların sevdiklerini de tehdit ettiğini söyledi. Erhan İnce şöyle konuştu: “Bu hastalık gerçekten çok illet bir hastalık. İnsanları hem ailesiyle hem de kendisiyle tehdit eden bir hastalık. Hastane odasında tek başıma 6 gün kaldım. Bu süreçte insan her an ölümü aklına getiriyor. Bu süreç herkes için farklı gerçekleşebiliyor. Bazıları bana bulaşsa bile kolay atlatabilirim diye düşünüyor ama unutmasınlar ki herkesin bir annesi, babası bir yakını var. Eğer bu hastalıktan onlar zarar görürse insanı en çok yıpratan şey olacaktır. Vatandaşlarımız bu süreçte kesinlikle rehavete kapılmasın. Çünkü biz sağlık çalışanıyız, en ön safta her zaman bizler varız. Normal bir kişiye bulaşma oranı ile bize bulaşma oranı kat kat fazla. Çünkü işimiz gereği sağlık tesislerine giriyoruz, sağlık çalışanlarıyla bir aradayız. Covid hastalığının öncü, neferleri sağlık çalışanlarıdır. Zor ve sıkıntılı bir süreç. Yakalandıktan sonra keşke dememek için mümkün mertebe tedbir, mesafe ve hijyen kurallarına uymalıyız. Sağlık çalışanlarımız için vatandaşımız kendine çok çok dikkat etmeli.”

HALA VÜCUDUNDA GÜÇSÜZLÜK HİSSEDİYOR

Koronavirüsü atlatmasına rağmen vücudunda hala izlerinin kaldığını söyleyen Erhan İnce, “Hastalığı geçirdikten 1 ay sonra bile vücudumda hala daha efor sarf ettiğim zaman güçsüzlük hissediyorum. Önceden çıktığım merdivenleri aynı şekilde çıkmaya çalıştığımda aynı enerjiyi gösteremiyorum. Bu inşallah geçici bir süreçtir” diye konuştu.

“BİZ NE İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ?”

Hastalığı yenen Erhan İnce, her zamankinden daha tedbirli davranmaya çalıştığını ancak dışarıda maskesiz gezenleri görünce çok üzüldüğünü dile getirdi. Erhan İnce, “Dışarda maske takmayan vatandaşlarımızı gördüğümüzde inanın kimi zaman biz ne için mücadele ediyoruz, neden insanımız kimi zaman bu kadar tedbirsiz diye hayıflandığım oluyor ve üzülüyorum. Öncelikle sağlık çalışanlarımız ve vatandaşlarımız için üzülüyorum. Çünkü bu mücadelede tek başına savaşmak yeterli olmaz, birlikte olmalıyız” dedi. / Nermin UÇTU

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.