Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
11 Ekim 2022 Salı 12:20
HSA Enerji Pazar hedeflerini büyütüyor

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren HSA Enerji, fabrikasında hem Mavi Çam Güneş Panelleri’nin hem de global piyasanın önemli oyuncularından biri olan JA Solar firmasının ürünlerini üretiyor. Artan elektrik fiyatları ve enerji dönüşümünün yenilenebilir kaynaklara doğru ivmelenmesi ile artan taleplere yetişmek için kapasitesini yüzde 100 artıran HSA Enerji, ikinci fabrika yatırımını da hayata geçirdi ve test üretimine başladı. HSA Enerji 2023 yılında toplam 1000 MW/yıl üretim kapasitesine ulaşacak.

Güneş enerji sektörünün pandemi koşullarına rağmen dünyada en hızlı büyüyen sektörlerden biri olduğunun altını çizen HSA Enerji Yönetim Kurulu Üyesi & Genel Müdürü Mehmet Doğan, HSA Enerji’nin sektöre hızlı bir giriş yapmasında JA Solar stratejik partnerliğinin etkili olduğunu şu sözlerle aktardı; “HSA Enerji olarak ana felsefemiz Türkiye’de üretilen en kaliteli ve en doğru teknolojiye sahip paneli üretmek. Nihayetinde dünya fotovoltaik endüstrisi, ham madde tedarik sürecinden, teknoloji üretimi ve gelişimine kadar olan tüm değer zincirinde Çin hakimiyetinin fazla olduğu bir sektör. Bizler de grubumuzun önceki yıllardaki güneş santrali yatırımlarında deneyimlediği yatırımcı perspektifi ile güneş paneli seçimi konusundaki tüm hassasiyetlerimizi Manisa tesisimizde ürettiğimiz ürünlerimize de yansıttık. Global partnerimiz işin bu noktasında da bize gerekli desteğini fazlasıyla sağlamaktadır. Üretim hattımızın ekipmanlarının seçiminden, yerleşimine, uyguladığımız kalite kontrol planından ürün standardına, ham madde tedarikinden hammadde analiz çalışmalarının tamamına kadar olan bu süreç JA Solar ile birlikte gerçekleştiriliyor. Üretmiş olduğumuz Mavi Çam Güneş Panelleri ve JA Solar panelleri dünya standartlarında ve yüksek teknoloji ile üretilmektedir. HSA Enerji aynı zamanda JA Solar’ın deniz aşırı ülkelerdeki tek üretim partneri, Türkiye bu bağlamda JA Solar için de stratejik bir öneme sahip.” dedi.

“2023 YILINDA TOPLAMDA 1000 MW/YIL’LIK ÜRETİM KAPASİTESİNE ULAŞACAĞIZ”

Türkiye’de 500 watt üstü güneş panellerini seri üretimde ilk üretmeye başlayan firmalardan biri olarak Eylül 2021’de seri üretime başlayan firmanın talep yoğunluğunu ön görerek kapasitesini 250 MW/yıl’dan 500 MW/yıl’a çıkardığını belirten Doğan, yapılan kapasite artışıyla birlikte hayata geçirilen ikinci fabrika yatırımının da 2023 yılında faaliyete başlayacağını söyledi.

Doğan, “1 Eylül 2021’de Manisa OSB tesisimizde seri üretime başladık. 2022 yılının başında da yerli JA Solar panellerinin üretimine başladık. Ana planımızda 2022 yılı sonunda fabrikamızın kapasitesini 500 MW’a çıkarmak için hazırlık yapmıştık. 2022 yılının başına geldiğimizde artan taleplere çözüm olmak için bizler de ilave yatırım kararı aldık ve öncelikle yıl ortasında kapasitemizi 500MW’a çıkardık ve Mart ayında ikinci fabrikamızın yatırım kararını aldık ve inşaat çalışmalarını tamamlamak üzereyiz. Manisa’daki fabrikamızın yanındaki ikinci tesisimizde tamamen aynı tasarıma ve yıllık 500 MW üretim kapasitesine sahip. 2023 yılına tek kampüste toplamda 1000 MW/yıl üretim kapasitesi ile hazır olarak gireceğiz.

Türkiye’nin her yıl ortalama elektriğe olan talebi %20 ile %25 arasında artmakta ve bu projeksiyona da elektrikli araçlar ve şarj istasyonu altyapısı tam olarak dahil değil. Onlar da eklenince elektriğe olan talep çok daha fazla olacak. Güneş ise mevcut tüm yenilenebilir enerji kaynakları içinde hem en ucuzu, hem de yatırımın amortisman süresi en kısa olan tek kaynak. Bizler de özellikle bu sene yaşanan arz talep dengesizliğine elimizden geldiğince çözüm olma çabası içindeyiz. Tedarikçiler olarak oldukça hareketli bir yıl geçiriyoruz. Önümüzdeki sene çok daha fazla güneş konuşacağız.” diye konuştu.

Birinci yılı dolmadan ikinci fabrikasını kuran firmanın istihdamının da hızlı büyüdüğünü sözlerine ekleyen Doğan, “Manisa’daki fabrikamızda şu an 230 kişi istihdam etmekteyiz. Yıl sonunda çalışan sayımız iki fabrika toplamında 370 kişi olacak.  24 saat kesintisiz üretim yapmaktayız. Amacımız emin adımlarla ve bölgemizin istihdamına da destek olarak büyümeye devam etmek. Türkiye olarak stratejik bir sektörde Dünya genelinde çok iyi bir noktadayız. Yaptığımız bu yatırımlar ve kaliteli insan kaynağımızla HSA Enerji olarak bu gelişime katkı vermeyi sürdüreceğiz” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.