Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
10 Eylül 2020 Perşembe 16:00
Esnaf kara  mizah yaptı, protokol şaştı kaldı!

Manisa’da yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığı genelgesi doğrultusunda denetim yapıldı. Manisa Valisi Yaşar Karadeniz başkanlığında yapılan hijyen ve maske denetimine Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, MESOB Başkanı Hasan Geriter katıldı.

Bir esnaf ise ağaca, “Maske takmak cebinizdeki 900 TL’yi korur. Sağlığı düşünme maske tak. Cavit-19 maske var. Dikkat yapılan araştırmalara göre tek kola maske takmak işe yaramıyor. 2 kolunuza birden maske takın” yazdı. Denetimlerde yazıyı gören Vali Karadeniz, maskenin kola takılmasını eleştirdi ve doğru maske kullanımıyla ilgili uyardı.

Gerçekleşen denetimler hakkında açıklama yapan Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, “Covid-19 ile mücadelede ülke genelinde olduğu ilimizde de hassasiyetle devam ediyor. Bu anlamda şunu da gözlemliyorum. Önceki haftalardaki denetimlerimize göre maske kullanımında daha iyi durumda olduğumuzu gözlemliyorum. Ama bu yetmez. Maskesiz bu süreçte biliyorsunuz, ülke genelinde maskesiz sokağa çıkmak yasaklandı. Maskeyi düzgün takmadan çıkmakta yasaklandı. Az önce esnaf kardeşimiz güzel bir ironi yapmış. Çokta doğrusu hoşuma gitti. Kola takılan bir maske işe yaramaz. İkinci kolada maske takmanız gerekir şeklinde. Aslında mesajı açık. Bizim vermeye çalıştığımız mesajı farlı bir yönden vermiş. Maskenin ağzı ve burnu kapatacak şekilde takılması gerekiyor. Yanımızda bulundurmakta yetmiyor. Onun için maskemizi takarsak, sosyal mesafemizi korursak ve hijyene dikkat edersek tüm sektördeki faaliyetlerimiz düzgün bir şekilde inanın devam edecektir. Yeter ki bunu yapalım. Tüm faaliyetlerimizde yapalım. Kalabalık ortamlardan kaçınalım ve zorunlu olan ortamlarda da düğün, nikah töreni veya başka durumlarda da sosyal mesafe içinde kurallara uygun bir şekilde hareket edelim. Bunun yaparsak ben daha iyiye gideceğimize inanıyorum. Manisa’da da inşallah bundan sonra alınan tedbirlerle olumlu yönde seyredeceğiz. Tabi vatandaşlarımızın da bu tedbirlere gönülle bir şekilde uyması bu sonucu getirecektir” diye konuştu.

Düğünlerde alınan tedbirler son günlerdeki rakamlara yansıyıp yansımadığını değerlendiren Vali Karadeniz, “Yansıyıp-yansımaması süresi 15 gün olarak veriliyor biliyorsunuz. Dolayısıyla önümüzdeki bir hafta bu açıdan önemli. Sayımız bu anlamda aşağıya doğru gidecektir. Ancak tek bulaş kaynağımız düğün olmadığını da biliyoruz. Örneği ben bu sabah Perşembe pazarını da gittim. Habersiz bir şekilde. Oradaki ortamı görmek için. Çünkü pazaryerlerinde de aynı düğünlerde olduğu gibi aynı hassasiyeti göstermemiz gerekiyor. Yine pazaryeri dışında toplu herhangi bir organizasyon varsa oralarda da göstermemiz gerekiyor. Tüm tedbirleri bir bütün olarak düşünüp en ufak bir eksik bırakmadan sürdürmemiz gerekiyor” diye konuştu. 

KURALLARA UYMAYANLARI İHBAR EDEBİLİRSİNİZ

Müziğin yasaklandığı eğlence yerleri ve kafeteryalarla ilgili olarak Karadeniz, “Şimdi çok önemli miktarda cezalar uygulanıyor. Bizde İSDEM sistemi kuruldu. Sizler vasıtasıyla bunu bir kez daha vatandaşlarımıza hatırlatalım. İSDEM üzerinden ki bu telefonlara da indirilebilir bir uygulama. Herhangi bir ihbar yapıldığında bir eksiklikle ilgili anında oraya gidilip müdahil olunuyor. Dün Yunusemre’nin müdahale rakamına baktığımda yüzde 90 küsur gibi yüksek bir rakam ihbarlara müdahale oranı. Dolayısıyla elbette alınan tüm tedbirlere rağmen kendi ‘Nasıl olsa bir şey olmaz’ diye bildiği yolda bu tedbirlere uymayanlar çıkabilir. Bu konuda vatandaşlarımız İSDEM üzerinden veya 112 üzerinden mutlaka ihbarlarını yapsınlar. Bu işte görevlendirilmiş denetim ekiplerimiz 24 saat görevlerinde başında ve bu şekilde gelen ihbarlara anında müdahale edip, hem o ortamı düzeltiyorlar hem de yasal işlem uyguluyorlar. Bu arada şuana kadar uygulanan para cezalarının da tebligatları da başlıyor. Dolayısıyla artık yatırmayanlar yatırması için böyle bir süreçte başlatılacak. Yani aslında her şey bir tarafa ne yapalım edelim şu kurallara uyalım. Ne biz üzülelim, ne vatandaşımız üzülsün. Çünkü bu herkes için zorlu bir süreç, bu süreci en hafif şekilde atlatmak için hepimiz elimizden geleni yapması gerekir diye düşünüyorum” diye konuştu.

ESNEK ÇALIŞMA UYGULANIYOR

Kamu kurumlarındaki esne çalışmadan bahseden Karadeniz, “Kısmen uygulanan kurumlarımız var. Örneğin valilik yazı işleri müdürlüğünde dönüşümle çalışma sistemi uygulanıyor. Zaten almış olduğumuzda bir karar var. Cumhurbaşkanımızın bir genelge yayınlandı biliyorsunuz. Bu konuda valilik olarak biz kurumlarımıza bir talimat gönderdik. Ve her kurum kendi durumu değerlendirerek, tabi burada iki ana ilkemiz var. Birincisi yürüyen kamu hizmetlerini aksatmamak. Özellikle pandemi ile mücadele hususunda. İkincisi de Covid-19 ile mücadele amaçlı olan bir uygulama bu. Yani oradan izinli olan memurumuz dışarıda gezerse bununda bir anlamı yok. O süreyi evinde geçirmek durumunda. İkametinde geçirmek durumunda. Dolayısıyla bu iki koşulu yerine getirmek kaydıyla her kurum kendi düzenlemesini yapma konusunda valiliğimizce serbest bırakıldı. Bu düzenlemeleri yapıyorlar. Zaten belediyelerle ilgilide Cumhurbaşkanlığı kararnamesi belediye başkanlarımızı bu konuda yetkili kıldı. Bu genel çerçeve içerisinde dönüşümle çalışma, yada uzaktan çalışma uygulaması ilimizde kısmen var” diye konuştu.

MİZAHİ DİLLE UYARDI

Yazıyı yazan esnaf Mahir Bulut, “Bu yazıyı yazma ihtiyacı duydum, yani görüyoruz her tarafta sağda solda millet maske takmayı bırak ağza takmayı kafaya takan var, koluna takan var, sol koluna takan. Ben dedim ki ‘iki kolunuza birden takın’ yani. Böyle olmaz iki kolumuza birden takarsak daha iyi korur belki diye düşündüm. Hem mizah amaçlı hem de milleti uyarmak amaçlı. Belki günde 50-60 defa burada fotoğraf çekilen var ama maskesiz çekiliyorlar, değişen bir şey yok. ‘Yapılan araştırmaya göre tek kola takılan maske işe yaramıyor, iki kolumuza birden maske takalım’ yani. Mizahi bir dille milletimizi uyarmak istedim, işin aslı bu yani. Yani millet koluna takıyor, bu kolda bir işe yaramıyor. Ağzımıza takalım, burnumuza takalım maskeyi” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.