Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
13 Haziran 2020 Cumartesi 09:15
Bu tesbih şimdilerde yok satıyor

Birçok erkek tarafından hem aksesuar hem de dini amaçlı kullanılan tespih, Osmanlı Dönemi'nden bu yana büyük ilgi görüyor. Manisa'da da tespih kültürünü yaşatan ve tespih imalatı yapan 55 yaşındaki Mahmut Yağcıoğlu, özellikle koleksiyonerler için birbirinden değişik tespihler üretiyor. Şehzadeler ilçesinde tarihi Kurşunluhan’daki atölyesinde çalışan Yağcıoğlu, koronavirüs döneminde kuka tespihlere ilginin arttığını anlattı.

OSMANLI DÖNEMİNDE SARAYLARDA KULLANIYORDU

Mahmut Yağcıoğlu, “Yaklaşık 10 yıldır tespihle ilgileniyorum. Son dönemde daha çok ağaç tespihler özellikle kuka tespihler ilgi görüyor. Sentetik tespihlere göre daha sağlıklı. Osmanlı döneminde saraylarda bu özelliği göz önünde bulundurulmuş. Antibakteriyel özelliğinden dolayı saraylarda kullanımı neredeyse zorunlu kılınmış, tavsiye edilmiş. Osmanlı’da saraydaki doktorlar kuka tespih kullanmak zorundaymış. Bazı bölümlere kuka tespih olmadan girilmesine izin verilmezmiş. Kadim bir malzemedir. Şu anda da ilgi görmeye başladı. İnsanlar koronavirüs salgını döneminde hijyene önem verdikleri için tercih ediyorlar. Tespihi kullandıkça kukadan kaynaklı antibakteriyel maddeyi dışarıya veriyor, elinizde antibakteriyel yüzey oluşuyor ve mikropların temizlenmesini sağlıyor. Hijyene de katkıda bulunuyor” dedi.

FİYATLARI BİN LİRAYI BULUYOR

Yapımı oldukça zahmetli olan kuka tespihlerin fiyatları hakkında bilgi veren Yağcıoğlu, “Fiyatları 30-40 liradan başlıyor, işlenmesine ve tasarıma göre bin liraya kadar çıkıyor. Biz hammaddeyi kesip, yuvarlayıp tornada açıyoruz. Cilası yapılıp tasarımı da yapıldığı için uzun bir uğraş ve el emeği gerektiriyor. Diğer tespihlere göre daha çok tercih ediliyor” dedi.

MÜŞTERİLER İLGİ GÖSTERİYOR

Özellikle kuka tespihi tercih eden müşteri Ayhan Demir de, korona döneminde hijyen için kullandığını söyledi. Demir, “ Kukanın antibakteriyel özelliğini biliyoruz. Bundan dolayı tercih ediyoruz. Son zamanlarda koronavirüs sürecinde daha çok önem veriyoruz. Camilerde özellikle plastik tespihler çok fazla. Fakat kuka gibi özelliği olan tespihlerin tercih edilmesinin bu süreçte daha iyi olacağını düşünüyorum” diye konuştu. Nermin UÇTU 

Son Güncelleme: 13.06.2020 09:39
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.