Kurtuluş Savaşımızda Hint Müslümanlarının Ankara’ya gönderdiği paralar kasalarda saklanmış, 1925 yılından itibaren ülkemizin birçok ilinde araziler satın alınmış, bunun için 100-120 bin lira harcanmıştır. Köylümüzü kalkındırmak ve Türk tarımını geliştirmek amacıyla bu çiftliklerde tarımsal ve hayvansal ürünler yetiştirilmiş, tohum ve hayvan ıslahı yapılmış, dökümhaneler kurularak pulluk imal edilmiş, imal edilen ve yetiştirilen ürünler köylülere ucuz fiyata satılmıştır. Bu çiftliklerin isimleri şunlardır: Ankara Atatürk Orman Çiftliği, Silifke Tekir ve Şövalye Çiftliği, Tarsus Piloğlu Çiftliği, Dörtyol Karabasamak Çiftliği ve portakal Bahçesi, Yalova Millet ve Baltacı Çiftliği.

       Atatürk, 1926 yılında Tarsus’ta Yaramış Köyü yakınlarında Çukurova Bölgesinde yaşayan çiftçilere rehberlik yapabilmek için Piloğlu Çiftliğini kurmuştur. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, 11.06.1937 tarihinde Başbakanlığı yazdığı bir mektup ile bütün çiftliklerini Hazineye devretmiştir. 07.01.1938 tarih ve 3308 Sayılı Kanun ile Devlet İşletme Çiftlikleri kurularak Atatürk’e ait çiftliklerle birlikte Tarsus’taki Piloğlu Çiftliği de bu kapsama alınmıştır. Atatürk, çiftliklerini Hazineye bağışladığını bildiren yazısında: “ Çiftliklerin çalışmalarının kooperatif teşkili suretiyle veya aynı mahiyette başka surette çevredeki köylülerle birlikte yürütülmesini” istemektedir.  

       Ancak Atatürk’ün bu isteği yerine getirilmemiştir, kooperatif kurularak yerine getirilmesi istenen çalışmalar 1950 yılından sonra bireysel çiftliğe dönüştürülmüştür, Atatürk tarafından Tarsus Yaramış Köyü civarında kurulan sekiz bin dönümlük Çiloğlu Çiftliği ile çevresinden bulunan hazineye ait araziler birleştirilerek Toprak Reformu anlayışı içinde civarda bulunan  Yaramış, Ağzıdelik, Kel Ahmet, Çöplü, Ali Fakı, İznik, Frengülüs( Çiçekli)  ve Kefeli köylülerine dağıtılmıştır ve Atatürk’ün iyi niyetle kurduğu bu çiftlik vasiyetine aykırı olarak peşkeş çekilmiştir. 30 Eylül 1950 Cumartesi günü İçel ( Mersin) Valisi Şakir CANALP’ın da katıldığı bir törende köylülere tapusu dağıtılmıştır, böylece Milli Hazinemiz yok edilmiştir.       

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.