Editör
Editör
11 Ekim 2017 Çarşamba 10:25
İşyerinde ruh sağlığınız bozulmasın!

Dünya Ruh Sağlığı Günü’nde Türkiye Psikiyatri Derneği Manisa Şubesi Başkanı Uzman Doktor Selin Demet ve ruh sağlığı hekimleri açıklama yaptı. Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi önünde yapılan açıklamada, bu yılın teması olan işyerinde ruh sağlığıyla ilgili bilgiler verildi. Ruh Sağlığı Uzman Doktoru Selin Demet, ruh sağlığının bozulmasında işyerindeki etmenlere dikkat çekerek, “Olumsuz iş yaşamı fiziksel ve ruhsal hastalıkların oluşmasına geniş bir zemin hazırlıyor. Olumsuz iş yaşamı, depresyon ve kaygı bozuklukları dışında, alkol madde kullanımı, devamsızlık, tükenmişlik gibi üretkenliği derinden etkileyen sonuçlar doğurabilir. İşyerindeki bezdirme ya da zorbalıkların sonucunda ortaya çıkan korku, kaygı, kaçınma, aşırı stres, ilişki kurma güçlükleri, sürekli savunma durumunda olma, şikayet etme, içe kapanma gibi davranışlar bireyin sadece işyerinde değil tüm yaşamını olumsuz etkileyecek ruh sağlığının bozulmasına neden olmaktadır” diye konuştu. 

“GECE ÇALIŞMA DENGEYİ BOZUYOR”

Çalışma yaşamını olumsuz etkileyen bir diğer etkenin de vardiya ya da nöbet usulü uzun çalışma saatlerinin olduğunu dile getiren Demet, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gece çalışma sistemi bireyin biyolojik ritminin bozulmasına, gerek güneş ışınların gerek gece uykusunda salgılanan bir takım hormonların salgılanmasında bozulmaya neden olarak ruhsal hastalıklara yatkın hale getirmektedir.”

İş yaşamında cinsiyetlere göre psikolojik tacize uğrama sıklığında özel sektörde erkeklerin, kamu sektöründe kadınların daha fazla psikolojik şiddete maruz kaldığını kaydeden Selin Demet, genel olarak da iş yaşamında kadınların biraz daha fazla psikolojik tacize ya da gizli ayrımcılığa uğradığını söyledi. 

Nermin UÇTU'nun haberi

Son Güncelleme: 11.10.2017 10:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.