Editör
Editör
11 Kasım 2019 Pazartesi 16:05
Mucizenin adı ‘Batuhan’

Öznur ve Aydın Kil çiftçinin tek çocukları olan Batuhan’a doktorlar 2 aylıkken göz hücrelerinin gelişmediği teşhisini koydu. Çocuklarının görme engelli olduğunu öğrenip büyük bir üzüntü yaşayan aile, 4 yaşına geldiğinde de otizmli olduğunu öğrendi. Anne Öznur Kil, 5 yaşına kadar konuşmayan oğluna özel eğitim aldırdı ve Batuhan 8 yaşında görme engelliler okulunda ilköğrenimine başlayabildi. Tek çocuklarına en iyi eğitimi aldırabilmek için mücadeleye başlayan aile, Batuhan’la birlikte her gün okula gitti, onu hiç yalnız bırakmadı.

KUŞ SESİNDEN NOTA ÇIKARDI

Özel eğitim aldığı okuldaki öğretmenler Batuhan’ın kuş sesinden ve korna sesinden nota çıkarabildiğini keşfetti. Oğullarının müzik yeteneğini öğrenen aile de, Batuhan’ı müzik eğitimine yönlendirdi. Çello, ud ve piyano çalan Batuhan’ın Mozart, Beethoven, Chopen gibi sanatçılarda görülen, herhangi bir sesi referansa gerek olmadan doğrudan notaya dökebilme olarak adlandırılan üstün müzik yeteneği absolut kulağa sahip olduğunu anlatan anne Öznur Kil, “Batuhan’ın görmediğini ve otizmli olduğunu öğrenince yıkım yaşadık. En azından görebilmesi için kornea nakli olup olamayacağını araştırdık. Bir gözle yaşamaya razıydım. Ancak kornea nakli olamayacağını öğrendik. Eğitim hayatında kabartma yazı öğrendi, özel eğitimdeki öğretmenleri Batuhan’ın kuş sesini ve korna sesini notaya dökebildiğini söylediler. Biz çok şaşırdık, çünkü bu yeteneğini hiç bilmiyorduk. Batuhan için araştırmalara başladık, Güzel Sanatlar Lisesi’ne birincilikle başladı. Orada müzik eğitimi aldı” diye konuştu.

5 YIL SONRA ÜNİVERSİTELİ OLDU

Lisenin ardından üniversiteye girmekte büyük sıkıntı yaşayan Batuhan, 5 yıl boyunca sınava girdi. Birçok üniversitenin kabul etmediği otizmli ve görme engelli Batuhan, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Müzik Bölümüne girmeyi başardı. Sınıf arkadaşlarının ve üniversite hocalarının büyük bir ilgi gösterdiği Batuhan, üniversiteli olmanın sevincini yaşadı. Anne Öznur Kil de, haftanın 3 günü oğlu Batuhan ile birlikte İzmir’den Manisa’ya gelip, derslere girmeye başladı. Oğlu ile birlikte ders notu tutan anne Öznur Kil, “5 yıl boyunca iğneyle kuyu kazdık. Ama hocaları, arkadaşları Batuhan’a sahip çıktı. Öğretim üyeleri ve arkadaşları onun için kabartma yazı öğrenmek istiyor. Özel eğitimleri araştırıyorlar ve Batuhan’a faydalı olmaya çalışıyorlar” dedi.

MÜZİK ÖĞRETMENİ OLMAK İSTİYOR

Müzikle uğraşmaktan zevk aldığını anlatan otizmli ve görme engelli Batuhan Kil de, müzik öğretmeni olmayı istediğini söyledi. Piyano ile ud çalarken kendini mutlu hissettiğini ifade eden Batuhan, okulunu çok sevdiğini dile getirdi.

MCBÜ FARKINDALIK YARATIYOR

MCBÜ Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Müzik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Nihat Ozan Köroğlu, otizmli öğrencilerin okula başvuru yapmasıyla farkındalık oluştuğunu söyledi. Doç. Dr. Köroğlu, otizmli kişilerin müziğe yatkınlığının olduğunu belirterek, “ Engelli öğrencilere kapılarımızı açtığımız için YÖK tarafından engelsiz program nişanı ödülünü aldık, bu da bizi teşvik etti. Müzik bölümünde 3 otizmli öğrencimiz var. Batuhan müzik yeteneği ile kendisine hayran bırakıyor. Engelli öğrencilerimiz için eksikliklerimizi tamamlayıp, onlara en güzel eğitimi veriyoruz” diye konuştu. Nermin UÇTU

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.