11 Mayıs 2017 Perşembe 16:47
Turgutlu Gençlik Merkezinden Türkiye’de bir ilk

Turgutlu Belediyesi Gençlik Merkezi faaliyete geçtiği günden bu yana ortaya koyduğu projelerle adından sıkça söz ettirmeye devam ediyor. TURBEM bünyesinde Türkiye’de ilk kez Göktürkçe kursu açıldı. Gençlik merkezleri içerisinde ilk kez açılan kursun ilk dersine Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin de katıldı.

TURBEM üyesi, Türk Dil Derneği üyesi ve aynı zamanda Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi öğrencisi Furkan Yıldırım tarafından verilen kurslarda gençler Türk tarihinin en eski dili olan Göktürkçe’yi öğrenecekler. İlk günkü kursa katılan Turgay Şirin, gençliğe hizmet etmenin çok önemli olduğunu ifade ederken, "Biz gençlerimize, geleceğimize yatırım yapıyoruz. Onlar da Türkiye’de ilklere imza atıyorlar" ifadelerini kullandı.

Kurs öğretmeni Furkan Yıldırım’a katkılarından dolayı teşekkür eden Turgay Şirin, "Seçim öncesi söz verdiğimiz TURBEM Gençlik Merkezini 30 Eylül 2016’da kurduk. O günden itibaren özellikle üniversite gençleri ile birlikte yaptığımız kurslar ve sosyal etkinliklerimiz Türkiye’de ilklerin arasında yer alıyor. Geçtiğimiz haftalarda Türkiye’de ilk defa kodlama eğitimi verdik. Köy ziyaretleri yapıp bin 300 çocuğa kitap okuma alışkanlığı kazandırdık. Bu yıl toplam 500 fidan dikimi gerçekleştirdik. Tiyatro eğitimi verip sanata destek olduk. 40 bin TL değerinde kütüphanemizi kitap toplama etkinliği yaparak oluşturduk. Yaptığımız etkinlikler ile Turgutlu’da engelleri kaldırdık. ’Gücümüz Gençlik’ sloganı ile yola çıktığımız TURBEM’de, gençlerimiz ve ekibimiz yaptıkları ile bizleri, Turgutlu halkını onore ve mutlu ederek yollarına devam etmektedirler" dedi.

"Bugün burada gençlik merkezleri arasında bir ilk olan Göktürkçe kursu için toplandık" diyerek konuşmasına devam eden Başkan Şirin şunları söyledi:

"Göktürkçe bizim tarihimizi, kültürümüzü öğrendiğimiz en önemli dildir. Göktürkçe aslında bir Türk damgasıdır. Göktürk devleti kurulmadan önce dahi aynı harfler kullanılmıştır. Adına Göktürkçe denilme sebebi; Göktürkler zamanında dikilmiş kitabeler ile bu alfabenin varlığını öğrenmemizdir. Türk damgaları (harfleri) denilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Bu harfler Türkçe yazılsın diye varlar. Öyle ki 3 ayda öğrenilen Latin sistemli Türkçeye karşın bu gün 1 gün içerisinde cümle kuracak kadar Göktürk damgalarını öğrenebiliyoruz. Türk dilinin gerçek ses özelliklerini vurgularını tamamen yansıtan Göktürk yazı sistemi, dilimizin yabancılaşmasına bir engel de oluşturuyor. Bu harfleri öğrenmek hem dilimizi daha iyi anlamamızı hem korumamızı, hem de atalarımızın yaptıklarını, yazdıklarını, yaşadıklarını sadece Çin ve Rus kaynaklarından öğrenmemize yardımcı oluyor. Kısacası tarihimizi, kültürümüzü, öz benliğimizi atalarımızın dilinden öğreniyoruz. Türkiye’de ilk defa bir gençlik merkezinde Göktürkçe kursu açmanın, atalarımızın yazısını öğretmenin, öğrenmenin haklı gururunu hep birlikte yaşıyoruz. Bu kursu TURBEM üyemiz, Türk Dil Derneği üyesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi öğrencisi Furkan Yıldırım kardeşimiz yürütüyor. Bu konuda kardeşimize teşekkür ediyorum. Öte yandan TURBEM Gençlik Merkezinde Göktürkçe, İngilizce, Android Uygulama, Linux Programlama, Resim, Gitar Kursu, İşaret Dili, Almanca, Rusça, El Sanatları, 3 Boyutlu Yazıcı Uygulama, Tiyatro, Diksiyon, Halk oyunları, Python (Paytın) Programlama gibi çok sayıda kursumuzda aktif bir şekilde devam etmekte olup, ilerleyen tarihlerde yeni kurslarımız ile hem gençlerimize hem de halkımıza hizmet etmeye devam edeceğiz."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.