10 Mayıs 2017 Çarşamba 11:01
Kadınlar trafik sorununu bisikletle aşacak

Manisa’da artan trafik sorunu çalışan kadınları bisiklete yöneltti. Şimdiye kadar işlerine araçla giden kadınlar bisiklet sürmeyi öğrenmek için Yunusemre Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan bisiklet kursuna yazıldı. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesinde çalışan kadınlar bisiklet sürmeyi öğrendikten sonra işlerine bisikletle gitmeyi düşündüklerini anlatarak, hem sağlıklı bir yaşama adım atacaklarını hem de trafik sorunundan kurtulacaklarını belirtti.

Manisa Yunusemre Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan bisiklet kursu sayesinde hem bisiklet sürmeyi bilmeyenler hem de bisiklet sürmeyi bilenler, işin profesyonelinden doğru bir şekilde bisiklet sürme tekniklerini öğreniyor. 128 saatlik bisiklet kurs programında kursiyerlere, bisikleti doğru sürme, bakımlarının yapılması, doğru bisiklet alma gibi konularda ders veriliyor. Hafta sonları bisiklet sürmeyi bilenler ders alırken, bisiklet sürmeyi hiç bilmeyenler ise hafta içi ders alıyor. Bisiklet Antrenörü Erhan Azat tarafından verilen eğitimlere Manisa Celal Bayar Üniversitesinde çalışan 40 yaş üstü kadınlar da ders görüyor. Bisiklet sürmeyi hiç bilmeyen kadınların hedefi ise iş yerine bisikletleriyle giderek hem trafik çilesinden kurtulmak hem de sağlıklı yaşamak.

Halk eğitim olarak düzenledikleri ilk kursun bisiklet kullanmayı bilenlere yönelik olduğunu ve gelen talep üzerine hiç bisiklet bilmeyenlere yönelik de bir kurs açtıklarını anlatan bisiklet eğitmeni Erhan Azat, “İlk önce bisiklet sürmeyi bilen arkadaşlarımız için kursu başlattık. Onlara şehirde tam kurallarıyla doğru bisiklet kullanmayı öğrettik. Bisiklet alırken seçimi, doğru ayarları anlatarak kursa başladık. Şu anda yeni bir grubumuz var. Yaklaşık 10 gün önce başladık. Bunlar hiç bilmeyenler grubu. Bisiklet kullanmayı hiç bilmiyorlar. Ben onlara bisikletçi ablalar diyorum. Celal Bayar Üniversitesi Hastanesinde çalışıyorlar ve bisiklet sürmeyi öğrendikten sonra hepsi iş yerine yani hastaneye bisikletle gidecekler inşallah” dedi.

Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilecek olan 41 kilometrelik bisiklet yolunun kendilerini oldukça heyecanlandırdığını kaydeden Azat, "Manisa’da bir proje var. Duyduğumuzu göre 41 kilometrelik bir bisiklet yolu yapacaklar. Umarım buna daha çok ağırlık verirler ve daha çabuk yolumuza kavuşuruz ve kursiyerlerimizle bisikletsever arkadaşlarımızla daha rahat bir ortamda bisiklet kullanırız. Son dönemde trafikte yoğun bir artış var. Bazı yollar kapanmış durumda. Herkesi bisiklet kullanmaya davet ediyorum. Spor yapmak için, sağlıklı bir vücut için ve masrafsız bir ulaşım aracı kullanmak için bisiklet kullanmaya davet ediyorum” diye konuştu.

Bisiklet kullanımında ciddi bir artış olduğunu kaydeden Azat, “Bu bizim için çok mutluluk verici bir durum. Gittikçe bisiklet sporuna olan ilgi artıyor biz de buna seviniyoruz. Umarım okullarda da bu kurslarımız artar ve herkes daha bilinçli bisiklet kullanır. Bisiklet kullananın artması bir yana bir de bilinçli bisiklet kullanmak daha önemli” şeklinde konuştu.

Şakayla başladı

Kursun sonunda çalıştığı hastaneye bisikletle gidip geleceklerini anlatan kursiyerlerden Şengün Kırlı, “Oğlum bisiklet sporunun içinde zaten. Ondan gördüğüm kadarıyla, hocamızla turlara katılıyordu. Benim de çok ilgimi çekiyordu ama bilmediğim için, gitmek istememe rağmen gitmiyordum. Bir gün şakadan oğluma ‘işte ben de gelsem’ diyerek şakayla başladı sonra halk eğitime müracaat ettim. Bundan sonra işe bisikletle gidip gelmeyi düşünüyorum. Trafik sorunundan kurtulacağız, park sorunundan kurtulacağız bunun yanında sağlık açısından da kilo vermiş olacağız. Benzin derdi olmayacak. Sağlıkla beraber ulaşımı birlikte götürmek istiyoruz. Hepimiz iş yerine bisikletle gidip gelmeyi düşünüyoruz” dedi.

Arkadaşlarının ısrarı üzerine bisiklet sürmesini bilmesine rağmen kursa katılan ve hedefinde bisiklet yarışları olan Pınar Sebat, “Yorucu oluyor ama sağlık açısından çok iyi. Ben biliyordum arkadaşlarımın ısrarı üzerine ben de geldim. Benim amacım yarışmalara katılmak. Manisa’da bayanlar adına hep beraber bir grup oluşturalım dedik ve ilk defa da biz bu grubu oluşturduk arkadaşlarımızla birlikte. Vesile olduk bundan sonra da bütün bayanlara tavsiye ederim. Herkesin katılmasını isterim” diye konuştu.

"Diğer kadınlara da örnek olduk"

Çocukluğundan beri iki tekerlek üzerinde dengede duramadığını ve korktuğu için bisiklete binmeye bir türlü cesaret edemediğini anlatan Şefika Derin ise şunları söyledi:

“İki tekerlek üzerinde denge olayını hiç yapamıyordum. Çok istedim ama yapamıyordum. Çocukluktan beri herkese öğrenin yapın dedim ama kendime gelince bir cesaret yoktu. Arkadaşlarımın sayesinde yapar mıyım, yapamaz mıyım derken buradayız. 3 günden beri çalıştığımız parkurda bayanlar spora geliyorlar. Bizim grubumuzun özelliği 40 yaş üstü kadınlardan oluşmamız. Spora gelen bayanlar bize, ‘Biz korkuyoruz yapamıyoruz, sizden destek alalım’ diyorlar. Onlara da vesile olduk.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.