16 Mayıs 2017 Salı 12:27
Engelliye engel olan etiketlenecek

Manisa’da kaldırımlarda bulunan engelli rampaların olduğu kısımlara park eden ve engellilerin geçişlerine mani olan araçlara üzerinde ‘Engelliye engel olma’ yazılı etiketler yapıştırılacak. Şehzadeler Belediyesi tarafından hayata geçirilen proje ile farkındalık oluşturularak halkın bilinçlenmesi amaçlanıyor.

Manisa’nın merkez ilçelerinden Şehzadeler Belediyesi hayata geçirdiği proje ile engellilerin rahat bir nefes almasını sağlayacak. Manisa’nın en büyük sorunu olan hatalı parklanmadan en çok etkilenen engelliler, kendileri için yapılan rampaların önünü kesen araçlara etiket yapıştırarak sürücülerin bir daha aynı hatayı yapmamalarını sağlayacak.

Şehzadeler Belediyesi tarafından hayata geçirilen, Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve engelli dernekleri tarafından desteklenen ‘Engelliye engel olma’ projesinin başlangıcı Cumhuriyet Caddesi’nde bir engelli rampası önünde yapıldı.

“Projeye tüm halkımız sahip çıkmalı”

Projeye tüm Manisalıların sahip çıkması gerektiğini kaydeden Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Hasan Geriter, “Engelliye engel olma, sağlamların da iyi olanların da yarın engelli olabileceğini bilmesi ve düşünmesi gerekiyor. Bu ince ve nazik düşüncesinden dolayı ve bugün uygulamaya başlatacağı değerli başkanımızın yapmış olduğu bu hareketi esnaf ve sanatkarlar olarak yürekten kutluyoruz. Kendisine ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Esnaf ve sanatkar olarak sadece engellilerin dışında da bütün halkımızın gelecekte Manisa’daki yaşamlarında bir rahatlık, kısmen de olsa bir farkındalık kazandıracak bu hareketi sadece belediyemiz ve kurumlarımızla değil bütün halkımızın da destek olması bu kurallara uymasını gönülden arzu etmekteyiz. Bunun başarısı sadece biz idareci ve yöneticilerin değil bu katkıyı halkımızın da koymasını gönülden arzu ediyoruz. Aynı zamanda halkımızın dışında basın mensuplarının da bundan sonraki günlerde de bu desteklerini bizden esirgemeyeceklerine inanıyor, başta sayın başkanım olmak üzere emeği geçenleri tebrik ediyor, teşekkür ediyorum” dedi.

“Saygı gösterirsek huzur şehri oluruz”

“Biz şehirlerimizde engellilerimizle, pozitif ayrımcılık yapılması gereken gruplarla birlikte yaşıyoruz ve şehirlerimizi engellilerimiz için de engelsiz, kolay yaşanabilir bir hale dönüştürmek hepimizin bir görevi” diyen Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Bu sadece şehrin yöneticilerinin değil, bu şehirde nefes alan bu şehirde yaşayan herkesin görevi. Her birimiz birbirimize saygı duyarsak, hayatımızı kolaylaştırmak için üzerimize düşen görevleri yerine getirirsek bu şehir bir huzur şehri haline dönüşecektir” şeklinde konuştu.

“Bir engel de biz oluşturmayalım”

Projenin engellilerin hayatını biraz da olsa kolaylaştırmak için hayata geçirildiğini dile getiren Başkan Çelik şunları söyledi:

“Bilindiği gibi kaldırımlarımızda engellilerimiz için rampalar var. Özellikle bedensel engellilerimiz bu rampaları kullanıyor, bebeği olan anneler bu rampaları kullanıyor. Bazen bilerek veya bilmeyerek ya da gerekli hassasiyeti taşıyamadıkları için bu engelli rampaların önüne park eden araçlar oluyor. Bununla ilgili bir kampanya başlattık. ‘Engelliye engel olma’ farkındalık etiketi kampanyası. Bu noktada Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğimiz ve bağlı odaları bizi destekliyor. Burada engelli derneklerin başkanları temsilcileri var, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri var onlar da destekliyorlar. Biz bu etiketlerimizi hem odalarımıza esnaflarımıza ulaştırmaları için hem de derneklerimize vereceğiz yada duyarlı vatandaşlarımız belediyeye gelerek Beyaz Masa biriminden alacaklar. Herhangi bir aracı bir engelli rampası önüne park etmiş vaziyette gördüğümüzde etiketi kaldırarak aracın camına ‘Engelliye engel olma’ diye bu etiketi yapıştıracağız. Bir farkındalık oluşturacağız. Hem araç sahiplerini uyarmış olacağız hem toplumsal bilinci artırmış olacağız ki bu şehirde engellilerimize engel olunmasın, önlerine bir engel de vatandaşlarımız çıkarmasın diye bir eğitim çalışması, bir bilinçlendirme çalışmasını gerçekleştirmiş olacağız. Hayatı engellilerimiz ve tüm canlılar için yaşanabilir bir hale getirelim. Birlikte bu şehirde yaşadığımızı bilelim. Bir engel de biz oluşturmayalım.”

Başkan Çelik konuşmasının ardından engelli rampası önüne park eden bir aracın camına etiket yapıştırarak projenin başlangıcını yaptı. Başkan Çelik’in ardından engelliler de aynı arabaya etiket yapıştırdı.

“95 santimetreyi bize çok görmeyin”

Engelli rampası önüne park edilen araçların Manisa’nın kanayan bir yarası olduğunu belirten Manisa Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Yasemin Yıldız da şunları söyledi:

“Şehzadeler Belediye Başkanımıza bir engelli dostu başkan olduğu için kendilerine gerçekten minnettarım. Bizler kadar aynı düşüncelere sahip olduğu için gerçekten de çok teşekkür ediyorum. Engelsiz bir yürek taşıyor. Allah razı olsun, şahsı ve ekibine, yardımcılarına. Bu rampaların kapatılması Manisa’da kanayan bir yaramızdı. Rampadan girişte veya çıkışta girerken çıkışa da bakıyoruz girişi kapalıysa belki çıkışı da kapalıdır düşüncesiyle. Bizim ayaklarımız olduğu sürece belki el güçlerimizle destek olup rampadan iniyoruz ama ayağı olmayan arkadaşlarımız biblo gibi yere çakılıyor. Ben değil siz de olabilirsiniz. Her sağlıklı insan bir engelli adayıdır zaten. Bu konuda duyarlı olalım. 95 santimetrelik bir yeri bize çok görmesinler. Bu şehirde biz engelliler de yaşıyoruz. Otopark yok diyerek bize müdahale edenler de çok. Manisa gerçekten bir engelli şehridir ama bu şehirde çoğu bilerek veya bilmeyerek 5 dakikalık bir iş için rampamızı kapatıyorlar ama o 5 dakika içinde belki de 5 engelli geçmiş oluyor o rampa önünden. Bu konuda lütfen duyarlı olalım.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.