Gençlerimizi ve bilhassa hedef kitle olan öğrencilerimizi bekleyen en büyük tehlike uyuşturucu ve bağımlılık yapan maddelerdir. Eskiden okullarda sigara ile mücadele ederdik, günümüzde ise sigara yerini uyuşturucu maddeler almıştır, aileler ve okul yöneticileri çöpü halının altına süpürmekle meşgul oluyorlar, sorun yok demekle sorun çözülmüyor aksine daha da büyüyor ve çözümü imkansız  hale geliyor. Öncelikle uyuşturucuya başlama ve bağımlılık nedenlerini araştırmamız gerekiyor.

       Ruhsal bunalıma giren, kişiliği ve maneviyatı zayıf, ailesine ve topluma isyan eden gençler davranış bozukluğu ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Kısa süreli haz almak ve geçici olarak mutlu olmak için teselliyi içki ve uyuşturucuda ararlar. Çevresindeki kişilere karşı ilgisiz ve duyarsız kalan gençler saldırgan olurlar, herkesten nefret ederler, ailesinden ve sosyal çevresinden koparlar. Bağımlılığa yol açan  başlıca sebepler  şunlardır: 1-Merak: Gençler, maddenin yaratacağı etkiyi merak ettikleri için, yaşıtları ile birlikteyken madde kullanmaya başlar. Bazen çevresindeki uyuşturucu kullananlar, bir defadan bir şey olmaz, kafayı bulunca mutlu olursun, dertlerinden kurtulursun diyerek kendilerine ilk önce bedava verilen uyuşturucu maddeyi kullanmaya başlarlar ve zamanla alışkanlık haline getirirler. 2- yanlış Arkadaş Grupları: Bu yaşlarda arkadaş çevresi çok önemlidir, aileler çocuklarının arkadaşlarını, arkadaşlarının aile yapısını, kimler ve nasıl olduklarını, gittikleri yerleri, davranışlarını mutlaka takip etmelidirler. Sosyal ihtiyaçları karşılanmayan bazı zengin aile çocukları, kokain ve eroin kullanan partilere katılarak, o ortamda bağımlılık kazanmaktadırlar. Özellikle kız çocuklarının, anneleri tarafından yanlış yönlendirilmesi,  çocuğunun suçlarını eşinden saklaması, daha büyük facialara sebep olmaktadır. Adeta çocuğunu yanlış yollara sevk ve teşvik etmektedirler. Bunu okullarda yaşıyoruz. 3-Gencin uyuşturucu kullanmaya yatkın olması: Asi ruhlu, dengesiz, uyumsuz, kendisini toplumdan dışlayan gençler, uyuşturucu madde kullanmaya yatkındırlar ve ilk fırsatta deneme yaparlar. 4- Bilhassa öğrenciler, sınavlara daha çok odaklanmak, uzun süre uyumadan daha çok ders çalışmak, beynin çalışmasını hızlandırmak için uyarıcı maddeler kullanmaya başlarlar ve zamanla alışkanlık kazanırlar. 

       5- Bağımlılık konusunda yanlış düşünceler: Ruhsal bunalımlardan ilaçlarla kurtulma isteği, uyuşturucu maddelerin geçici mutluluk vermesi, gençlerin değişik görünme istekleri, madde ve ilaçların yeteneği geliştirdiği gibi yanlış inançlar gençleri uyuşturucu kullanmaya teşvik etmektedir. 6- Farklı Görünme İsteği: başkalarından farklı görünme ve farklı yaşama düşüncesi gençleri lüks hayat yaşayan hedefsiz, bir gruba girmeye teşvik etmekte, bu ortamlara uyuşturucuya alışmaktadırlar.7- bozuk Aile Yapısı: Anne ve babanın alkolik, uyuşturucu kullanması, kumarbaz gibi kötü şöhrete ve alışkanlıklara sahip olması, çocukları da olumsuz etkilemektedir. Dağınık aile bireyleri, aile baskısı ve ilgisizliği genci sokaklara itmekte ve bağımlı gençlere arkadaş olmasına sebep olmaktadır. 8- Kişilik yapısı: Genetik bozukluklar, sinirlilik, saldırganlık ve hırçınlık gibi özellikler, kişileri yatıştırmak için uyuşturucu kullanmaya alıştırmaktadır. 

       Ebeveynler, çocuklarınıza güvenin ama arkadaş çevresine dikkat ediniz, benim çocuğum yapmaz, benim çocuğum yalan söylemez, ben onunla arkadaşım gibi sözlerle kendinizi kandırmayınız. Çocuğunuz iyi niyetli ve dürüst olabilir ama ya arkadaşları iyi değilse. Çocuğunun iyiliği için mücadele eden veya iyiliğini isteyen hayırhah dostlarınızın uyarılarını dinleyiniz, dost, komşu ve öğretmenlerinin ikazlarını dikkate almanız çocuğunuzun menfaatine olacaktır, dinlenilen bir uyarı çocuğunuzun geleceğini kurtarabilir. Bizleri değil sadece çocuğunu dinleyen nice velilerin bin pişman olduğuna şahit oldum. Bazen çocuğun geleceğini  ailesinin kararı tayin etmektedir.   

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.