Manisa'da Gündem

Manisalı ne yediğini biliyor mu!

GÜNDEM

Tarım Bakanlığı’nın açıkladığı listede Manisa’da domuz ve at etini insanlara dana eti diye yediren firmalar tespit edildi. Son dönemlerde kent merkezinde giderek büyüyen gıda sektörü üzerine kentte yapılan denetimler ve sonuçları merak konusu oldu. 5 liraya döner bulabildiğimiz Manisa’da, Lokantacılar Odası Başkanı, “18 liranın altında porsiyon et satmak imkansız” diye haykırdı

Manisa’da bir işletmede domuz eti tespit edilmesi üzerine gözler sağlıksız gıdalara ve ucuz döner satanlara çevrildi. Kentte 2019 yılında 20 bin 960 gıda denetimi yapılırken, Manisa Lokantacılar Odası Başkanı Mehmet Akgül, “Bu kişiler mesleğimize hainlik ediyor. Vatandaşlarımızı uyarıyorum, ucuz etin suyu kara olur, bir porsiyon eti 18 liradan aşağı satmak çok zor” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş ürün satan firmaları bir bir ifşa etti. Manisa’nın Alaşehir ilçesinde bir işletmede satılan dana etli orman kebabında domuz eti tespit edildi. Tarım ve Orman Manisa İl Müdürlüğü’nün verilerine göre kentte 2019 yılında 20 bin 960 gıda denetimi yapıldı. Özellikle toplu yemek firmalarına yönelik denetimlerin arttığı belirtildi. Gıda işletmelerine yapılan denetimlerde risk gruplarına ayrıldığı ve her firma için denetim sayısının farklı olduğunu kaydedildi. Riskli firmalara neredeyse her ay denetim yapıldığı öğrenildi. Ancak, Manisa’da yapılan bu denetimlerde kaç firmaya ne kadar ceza verildiğine dair bilgiler, Tarım İl Müdürlüğü tarafından paylaşılmadı.

5 LİRAYA TAVUK VE ET DÖNER OLUR MU?

Yapılan denetimlerde domuz etine rastlanmasının ardından kentte gözler çok düşük rakamlara döner satan işletmelere çevrildi. Şehir merkezinde birçok noktada satılan bu ürünlerin sağlıklı olup olmadığı kafalarda soru işareti oluşturdu. Kentte kasaplarda dana kıymanın kilosu 50, dana kuşbaşının 53, kemikli kuzu etinin kilosu 60,kemiksiz kuzunun kilosu 75, tavuk göğsünün de kilosu da 20 liradan satılırken, ucuz dönerler düşündürttü. Lokantacılar Odası Başkanı Mehmet Akgül, ucuz etin suyunun kara olacağını belirterek, bir porsiyon etin 18 liranın altında satılamayacağını söyledi. Akgül, “Ucuz etin suyu kara olur, 3 liraya 5 liraya döner yiyenler bir defa değil on defa düşünmesi lazım. Sonuçta işletmelerin elektrik, su ve diğer giderleri ortada” diye konuştu.

HAİNLİK YAPIYORLAR

Manisa Lokantacılar Odası Başkanı Mehmet Akgül, vatandaşlara çeşitli uyarılarda bulundu. Taklit ve tağşiş yapan, sağlıksız gıda satanları sert sözlerle eleştiren Akgül, “Sağlıksız ürün satan bu kişiler hainlik yapıyor. Bu bizim mesleğimizde kim hile yapıyorsa haindir. Bunlar bizim mesleğimize zarar veriyor. Denetimler sıklıkla yapılıyor, alınan malzemeler kontrol ediliyor” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.