Manisa'da Gündem

Manisa içme suyu bulamayacak!

GÜNDEM

GEMA Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, kuruyan Marmara Gölü’ne dikkat çekti ve Gediz Nehri’ndeki kirliliği gözler önüne serdi. Kuruyan Marmara Gölü’ndeki 55 bin dönüm arazinin izinsiz şekilde tarımda kullanıldığını kaydeden Kilimcigöldelioğlu, siyasilere ve bürokratlara çağrı yaptı. Gediz Nehri’ndeki kirliliğin yer altı sularını da etkilediğini kaydeden Kilimcigöldelioğlu, “ 10 yıl sonra içme suyu bulamayacaksınız” dedi.

Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı (GEMA) Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, tamamen kuruyan Marmara Gölü ve Gediz Nehri’ndeki kirlilikle ilgili açıklama yaptı. GEMA Vakfı yöneticileri ve üyeleri ile birlikte açıklamalarda bulunan Şener Kilimcigöldelioğlu, 1 yıl önce tamamen kuruyan Marmara Gölü’nün biran önce kurtarılması için çağrı yaptı. Kentte bulunan Gediz Nehri’ndeki kirliliğinin boyutunu da gözler önüne seren Kilimcigöldelioğlu, çok kirli olarak bilinen 4’üncü sınıf su kalitesine sahip olan nehrin çevre felaketi yarattığını ifade etti.

YANLIŞ UYGULAMALAR MARMARA GÖLÜNÜ KURUTTU

Doğal yaşamın yok olduğu, kuşların terk ettiği Marmara Gölü’nün yanlış uygulamalar nedeniyle kuruduğunu kaydeden Şener Kilimcigöldelioğlu, “Niye gölü düşünmediniz? O göl Gördes Barajı’ndan, Kum Çayı’ndan gelen sularla doluyordu. Bunun sorumlusu DSİ Bölge Müdürlüğüdür. Gölün kurumaması için çok mücadele ettik ama sonuç alamadık. Sonuçta göl tamamen kurudu. Marmara Gölü’ne yan derelerden su basılması için başvurular yaptık. Şu an projeler yapıldı, ihalesi de yapıldı. Kapalı sistemle Marmara Gölü’ne su verilecek. Proje kaç yıl sürecek orası belli değil” diye konuştu.

KURUYAN GÖLDE 55 BİN DÖNÜM ARAZİ TARUMAR EDİLDİ

Kuruyan göl arazisi zaman içinde izinsiz şekilde ekilmeye başlandı, göl alanında arazi kavgaları yaşandı. GEMA Vakfı Başkanı Kilimcigöldelioğlu, Marmara Gölü’nün izinsiz şekilde tarım alanı olarak kullanılmasını eleştirerek, “Kuruyan Marmara Gölü alanı tarumar edildi. 55 bin dönüm arazi ekiliyor. Kuruyan göl arazisini TİGEM’e vermeye çalışıyorlar. Sen sulak alanı nasıl vermeye çalışırsın? Niye oraya su getirmeyi düşünmüyorsun da TİGEM’e vermeye çalışıyorsun? Kesinlikle göl arazisi verilemez. Gölmarmara’da bir belediye meclis üyesi bu kuruyan göl arazisinde 10 bin dönüm arazi ekiyor. Yine Salihli Belediyesi 5 bin dönüm araziyi ekmeye çalıştılar. Artık siyasiler sudan, çevreden elini çeksinler, karışmasınlar” dedi.

YER ALTI SULARI DA KİRLENİYOR

Gediz Nehri’ndeki kirliliğin yer altı sularını da kirlettiğini kaydeden Kilimcigöldelioğlu, “ Gediz Nehri’nin kirliliğini tüm bürokratlar gelip yerinde görsünler. Gediz Nehri’nin doğduğu yer tertemiz akıyor ama kirlilik nehirde başlıyor. Kula tabakhaneleri 100 yıldır Gediz Nehri’ni kirletiyor. Bütün yer altı suları kirli. Su Yönetimi Genel Müdürlüğü bir çalışma yaptı, şu anda Manisa, İzmir, Uşak ve Kütahya’daki yer altı suları kirli. 10 yıl sonra içme suyu bulamayacaksınız. 25 yıldır Turgutlu OSB arıtma tesisi yapmıyor. Kimyasal atıklar sulama kanalına dökülüyor. Her yerde kanser var. Bir evde 3 kişide kanser var. Biz Gediz Nehri’nin tertemiz olmasını istiyoruz. Gediz Nehri’ne paralel atık su kanalı yapıldığı zaman su tertemiz akacak” diye konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.