Manisa'da Gündem

Üzümden kristal şeker ürettiler

GENEL

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu ve ekibi, sultaniye çekirdeksiz üzümden zararı azaltılmış kristal şeker ve light şeker üretti.

Türkiye’nin üzüm ambarı Manisa’da, üzüme değer katacak bir çalışmaya imza atıldı. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve İzmir Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi DEPARK Teknopark Spil Innova Müdürü Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu ve yardımcı araştırmacılar Tarım ve Orman Bakanlığı Bağcılık Araştırma Enstitüsü görevlisi Dr Fadime Ateş ve MCBÜ Kimya Bölümü görevlisi Dr Fadim Yemiş üzümden zararı azaltılmış kristal şeker üretmeyi başardı.

SULTANİYE ÜZÜMDEN KRİSTAL ŞEKER

Üzümden kristal şeker elde ederken sultaniye çekirdeksiz üzümlerin kullanıldığını açıklayan Doç. Dr. Tokuşoğlu, insanların çay içerken alışkanlıklarını değiştirmekte zorlandığını belirterek, çalışmalarında üzümü kristal hale getirerek kullanımını kolaylaştırdıklarını söyledi. Tokuşoğlu, “Manisa Sultaniye üzümlerinin çalışma materyali olarak alındığı proseste, kristal kesme şeker üretimi prosesi modifiye edildi, früktoz/glukoz dengesi sağlanan ve bir miktar klasik kristal şeker içeriği ihtiva eden yani sakkaroz içeriği de az miktarda olan bir ürün olan ‘’Zararı Azaltılmış Kristal Şeker’’ elde edildi. Rafine edilmemiş normlu üzüm kristal şekerimiz, Fikri ve Mülki Koruma altına alındı ve patent başvurusu gerçekleştirildi, ilgili ürünü seri olarak üretim yapan meyve suyu firmaları, şeker üreten tesisler tonajlı üretim olarak yapabilirler” dedi.

ÇAY VE KAHVEDE KULLANILABİLECEK

Doç. Dr. Tokuşoğlu, ‘light’ ve ‘normal’ olarak iki ayrı formda üretim yaptıklarını belirterek, açık ligt üzüm kristal şekerinin günlük çay kahve tüketiminde kolaylıkla kullanılabileceğini söyledi. Doç. Dr. Tokuşoğlu, ‘normal’ olan koyu kahve konsantre formun ise güvenle kek, muffin, tatlı üretimi ve unlu mamul üretiminde kullanılabileceğini ifade etti. Zararı azaltılmış kristal üzüm şekeri sayesinde sağlık sorunlarının azaltılabileceğine inandığını kaydeden Tokuşoğlu, “Ülkemizde şeker üretimi için şeker pancarı kullanılıyor. Ancak dünya şeker üretiminde şeker pancarının oranı sadece yüzde 20. Ülkemizde şeker pancarı üretiminin kotaya tabi olması nedeniyle dış ticareti de söz konusu değildir. Her gün çayımıza attığımız rafine kristal kesme ya da toz şekerlerin sağlığa zararları kanıtlanmıştır. Bu şekerler diyabetin en önemli nedenidir. Biz yaptığımız çalışmayla hem Manisa’nın üzümüne değer kattık, hem de sağlık açısından rafine kristal şeker rakip bir ürün ortaya çıkardık. Şeker firmaları da üzümden kristal kesme şekeri seri üretime geçirirlerse sağlığımız açısından çok faydalı olur” diye konuştu. / Nermin UÇTU'nun ÖZEL HABERİ

Yorumlar (15)

Seyfi Akkaş 5 Yıl Önce

Ülke olarak şeker fabrikalarını sattık.

Oya Önder 5 Yıl Önce

Hocam... Bizi bu ızdıraptan kurtardığını Z için teşekkürler... Büyük bir açığı kapattığınız farkındasınızdır herhalde... Sizlere vatanım adına minnettarım.. Allah yardımcınız olsun..

Şefika Güneş 5 Yıl Önce

Harikasınız elinize emeğinize sağlık Böylesi başarı larınız daim olsun Tebrikler

Tülay yasak 5 Yıl Önce

Çok güzel başarılarınızın devamı diliyorum çok mutlu oldum ülkemizdede bunu yapacak hocalarımız var Teşekkürler

Uğur Ceylan 5 Yıl Önce

Tebrik ederim hocam. Çok güzel bir çalışma.

Filiz aslanelinize 5 Yıl Önce

Elinize sağlık teşekkürler

Özgül TEZBAŞARAN 5 Yıl Önce

Harikâsınız kutlarım

Hasan Basri Summak 5 Yıl Önce

Kutlarım.. Örnek olur dilerim

Seçim Eriçok 5 Yıl Önce

Yerli malımızın üretilip,çoğaltılıp dışarıdan gelen ürünlere kapıyı kapatma,İşsizliği azaltıp ekonomizi canlandırmak için siyasi çıkarcılara ders vermek için daha çok çalışmalıyız.ELLERİNİZE,BEDENİNİZE ZİHİN BERRAKLIĞIĞINIZA SAĞLIK.

Funda ÖZkan BOynuuzun 5 Yıl Önce

Bir manisalı olararak gurur duydum hocalarım emeğinize sağlık

Alev ongan 5 Yıl Önce

Kutluyorum,sizlerle gurur duydum....

Erkan Akgüzel 5 Yıl Önce

Bu esmer şeker olmuş. Markası da esmer şeker olsun.

Nazmi günbay 5 Yıl Önce

Harika diabetliler için sağlıklı bir tatlandırıcı başarılar dilerim

Nihat kızıl 4 Yıl Önce

Özlem hocamıza ve emeği gecen herkeze cok teşekkür ederim. Üzümün değerlenmesi için güzel bir buluşş

Hasan satmaz 4 Yıl Önce

Bulus super herkesin emegine saglik.Esas onemli olan uretilmesi ve insanliga faydasi ve bu konuda olacak girisimler.yoksa gerisi hikaye ozur dilerim herkesten.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.