1968 yılında başlayan Üniversite ve öğrenci yurdu işgalleri ile anarşik olaylar 1970 yılı sonuna doğru daha da yoğunlaşmıştı. Bunu fırsat bilen bazı mihraklar, Silahlı Kuvvetleri göreve ve idareye el koymaya davet ediyorlardı, Ordu içinde de çeşitli gruplar ile sivil kesimdeki bazı gruplar da ihtilale hazırlık yapıyorlardı. Bu faaliyetleri önlemek isteyen rahmetli Alparslan TÜRKEŞ, 1971 yılı Ocak ayı başlarında Ülkü Ocakları Birliği Genel Başkanı Aytekin YILDIRIM'ı çağırarak, Dev- Genç Genel Başkanı Atilla SARP ile gizli bir görüşme yaparak anlaşmaya varmalarını ve her iki grubun da bu oyunu bozmaları için gerekli emirleri verir.

Aracılar ile haber gönderilen Dev-Genç Genel Başkanı bu görüşmeyi kabul eder, 12 Ocak 1971 günü saat 19.00'da Seyran Bağları semtinde bulunan ve Atilla SARP'ın ablasının evinde iki heyet buluşurlar ve sabah 05.30'a kadar devam eden görüşmeler sonunda anlaşmaya varılır.  Evin bulunduğu sokakta iki tarafın da militanları güvenlik tedbirleri alırlar. Anlaşmaya göre her iki tarafın da gençleri sokaklardan çekilecek, okul ve yurt işgallerine son verilecek, herkes okuluna serbestçe gidebilecek, Ankara'da ortak bir yürüyüş tertip edilecektir. 

Ancak bu kararı alan Dev- Genç Genel Başkanı Atilla SARP, hemen görevden alınır ve yerine Ertuğrul KÜRKÇÜ getirilir ve anlaşma iptal edilir, anarşik olaylar hızlanır. O tarihte Ankara'da öğrenci idim ve İçel Öğrenci Yurdunda kalıyorduk, okulumuzda bir sıkıntımız yoktu ama sokaklarda can güvenliğimiz de yoktu. Ordu içindeki bazı mihraklar ile sivil bazı mihraklar 9 mart 1971 günü idareyi ele almak isterler ama Genel Kurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları emir- komuta zinciri içinde Hükümet'e muhtıra vererek, Hükümetin istifa etmesini sağlarlar ve yerine Nihat ERİM'in  yeni bir hükümet kurmasını temin etmişlerdi.

Bizler de rahat bir nefes almıştık, bu gizli görüşmeyi Ü.O. B. Genel Başkanı Aytekin YILDIRIM birkaç yıl önce bir T.V. programında açıkladı, bir Dergide yayınladı, vefatından önce de bana bu gizli görüşmenin detaylarını anlattı. Aytekin YILDIRIM ile bu görüşmede bulunan Hayri ÇİNTEMUR vefat ettiler, Atilla SARP ise halen hayatta olup İstanbul'da ikamet etmektedir.  Aytekin YILDIRIM ile Hayri ÇİNTEMUR ve Alparslan TÜRKEŞ bu arşivimde bulunan fotoğraflarda bir arada görülmektedir. Keşke Dev- Genç yöneticileri bu anlaşmaya sadık kalsalardı da her iki taraftan bu kadar genç hayatını kaybetmese, ülkemize zarar verilmese idi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.