Editör
Editör
14 Mart 2019 Perşembe 12:54
Yüzlerce yıllık gelenek düğünlerde yaşatılıyor

Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya geldikleri dönemden itibaren oynadıkları savaş oyunu olarak bilinen ata sporu cirit ve değnek oyunu, Manisa’nın Akhisar İlçesi’nde Muştullar Mahallesi’nde düğünlere özel olarak düzenleniyor. Evlenecek gençlerin aileleri tarafından cirit ve değnek oyuncuları mahalleye davet ediliyor ve yüzlerce yıllık gelenek düğünlerle birlikte yaşatılıyor. Birbirleriyle kıyasıya mücadele eden cirit ve değnek oyuncuları izleyenlere de heyecanlı anlar yaşatıyor.

Akhisar’a bağlı Muştullar Mahallesi Muhtarı Nurullah Şener,”Cirit ve değnek oyunları geleneği bizim atalarımızdan geliyor. Şimdilerde ise bizim mahallemizde düğünlerde bu tür oyunlar düzenleniyor. Düğünü olan kişiler çevre mahalle ve illerdeki atçılara haber veriyor. Düğünlere özel bir gelenek haline geldi. Cirit oyunları için birçok ilden gelen kişiler bir gece önce köylüler tarafından misafir ediliyor. Daha önceki yıllarda 60-70 cirit oyuncusu katılırdı. Şimdilerde ise yaklaşık 40 kişi katılıyor” dedi.  

GENÇ YAŞLI BİRÇOK KİŞİ CİRİT OYNUYOR

Cirit ve değnek oyunları müsabakaları vatandaşlar tarafından da büyük bir ilgiyle izleniyor. Cirit oynanan alanı dolduran yaşlı genç yüzlerce vatandaş için bu geleneksel spor bir tutku haline geldi. Mahalle Muhtarı Şener, “Sadece bizim mahallemizde değil, çevre illerden insanlar da bu oyunları izlemek için geliyor. Bu insanları para verip çağırsan gelmezler. Ancak bu geleneksel oyun bir tutku olduğu için alanlar doluyor. Cirit oyunlarını oynayanlar arasında yaşlılar ve gençler de var” diye konuştu. / Nermin UÇTU

Son Güncelleme: 14.03.2019 15:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.