Editör
Editör
12 Mart 2019 Salı 12:14
Üzüm bağlarında erken uyanma tehlikesi

Manisa’da üzüm bağlarında yaz hazırlıkları sona ererken, hava sıcaklıklarının yükselmesi nedeniyle erken uyanma tehlikesi ortaya çıktı. Alaşehir, Salihli ilçelerinde ve Manisa merkezdeki bazı alanlarda filizlenmeler başladı. Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Müjgan Şenay, mevsim değişiklikleri nedeniyle erken uyanmaların olduğunu söyledi. Manisa’da Nisan ayında don tehlikesi yaşandığına dikkat çeken Şenay, “Don olabilecek dönemlerde ısının dağıtılması, ateş yakılması, yağmurlama sulama gibi önlemler alınabilir. Don yaşanabilecek alçak bölgelerde donsavar gibi teknolojik metotlar da kullanılabilir. Bağlarda büyük ölçüde budamalar bitti. Önümüzdeki süreçte hava şartlarına bakacağız” diye konuştu.

MEVSİMLER CİDDİ MANADA DEĞİŞİYOR

Bağlarda uyanmaların Mart sonu ve Nisan başında başlaması gerektiğini kaydeden Şenay,” Yağmurların hızlı yağması, sele yol açması normal değil. İklimsel verilerde değişimler yaşanıyor. Bundan sonraki dönemlerde de mevsimlerde daha ciddi değişimler bekleniyor. Özellikle Ege bölgesinde 2025 yılından sonra kuraklık bekleniyor. Bağlarda uyanmalar Mart sonunda Nisan ayının ilk haftalarında olmalı. Özellikle 5 Nisan günü mutlaka bir don olayı yaşıyoruz. Geçen yıl bağlarda erken uyanmalar vardı, ancak bu yıl belki de 10 gün daha erken olacak. Aynı şey meyve ağaçlarında da ortaya çıktı. Yılın bir erkenciliği var” dedi. Müjgan Şenay, ciddi bir don yaşanması halinde bağlardaki verimin etkilenebileceğini belirterek, uyanmalardan sonra çiftçinin hava şartlarına umut bağladığını kaydetti.  /  Nermin UÇTU

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.