Editör
Editör
10 Nisan 2019 Çarşamba 15:41
Spilos dağcıları Bintepeleri gezdi

Manisa’da her hafta doğayla buluşan Spilos Dağcılık üyeleri, bu hafta Bintepeler ve Gölmarmara gölüne çıkarma yaptı.Etkinliğe 72 doğasever katılırken, doğa tutkunları tarih ile iç içe bir gün geçirdi. Kulüp Başkanı Mehmet Güllüpınar, “   Burada tarih-doğa iç içe, koyun koyuna. Eşsiz bir kültür hazinesi. Keşfetmekte biraz da geç kaldık. Bu bölgenin tanıtımı ve turizme kazandırılması için acilen çalışmalar başlatılmalı. Bintepeler Dünya’nın en büyük açık hava müzesi. Lidya uygarlığının başkenti Sardes’i içine alan bu açık hava müzesi ilgilenilmeyi bekliyor. Marmara Gölü doğası ve barındırdığı onlarca kuş türüne ev sahipliği yapmasıyla(Kuş cenneti)önemli bir potansiyel oluşturuyor. Kısacası bu bölge doğasına, kültür varlıklarına, tarihsel  değerlerine zarar verilmeden büyük bir turizm havzası olarak düzenlenip değerlendirilebilir” dedi.

Gezi hakkında bilgi veren Güllüpınar, “Marmara Gölü kıyısındaki 355 metre çapında, daire çevresi 1115 metre, yüksekliği 69 metre olan Lidya Kralı Alyattes’in tümülüsünün üstüne çıktık. Buradan Marmara Gölü’nün eşsiz manzarasını ve Lidya Krallığına ait BİNTEPELER olarak bilinen dünyada eşi olmayan tümülüs galerisinin görüntüsünü izledik.1940’lı yıllarda 149 olarak tespit edilen Tümülüs sayısı günümüzde birçoğunun tarımsal faaliyetler nedeniyle yok edilmesinden 90 civarında kaldığı sanılmaktadır. Ayrıca ilkçağda ve ortaçağda bu tümülüslerdeki kral mezarlarının tamamının  soyulduğu bilinmektedir. Kral Alyattes’in tümülüsünden sonra Marmara Gölü kıyısında 17 km yürüyerek Kemer Damları  Mahallesi’nde yürüyüşü bitirdik.   Doğal güzelliklerimizin, topraklarımızın altında ve üstündeki tarihsel miraslarımızın, kültür varlıklarımızın farkında olalım. Yok edilmesine izin vermeyelim. Toplumda doğa sevgisi ve çevre bilincinin gelişmesine hep birlikte katkıda bulunalım” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.