Editör
Editör
22 Aralık 2018 Cumartesi 15:30
Posta güvercinleri avcı kurbanı oluyor!

3 bin yıllık tarihi bir geçmişi olan ve Osmanlı döneminde haberleşmek amacıyla kullanılan posta güvercinleri bugünlerde avcıların hedefi oldu. Manisa’da yıllardır emekle besledikleri posta güvercinlerinin yarışlarda ve antrenman sırasında avcılar tarafından vurularak öldürülmesi kuş sahiplerinin tepkisini çekti.39 yıldır posta güvercinleri beslediğini ve çeşitli yarışlara katılarak dereceler elde ettiğini dile getiren Şehzadeler Posta Güvercinleri Derneği eski başkanı Kadir Yılmaz, özellikle son 2 yıldır kuş sahiplerinin avcılarla başının dertte olduğunu dile getirdi. Özellikle yarış zamanında Manisa’dan saldıkları posta güvercinlerinin, kilometrelerce yol kat ettikten sonra tekrar kendilerine dönerken avcılar tarafından öldürüldüğünü ifade eden Yılmaz, “Avcılar yüzünden sıkıntı çekiyoruz. Yarışlar sırasında yoldan gelen kuşlarımızı vuruyorlar. Kimi zaman Manisa’dan saldığımız posta güvercinimiz bize yaralı olarak geliyor ve elimizde ölüyor. Gelmeyen kuşlarımız bile oluyor. Büyük kayıp veriyoruz. Sivas’tan salınan bir posta güvercini yaklaşık 930 kilometre uçtuktan sonra Salihli İlçesi’nden bize gelirken vurulup öldürülüyor. Bu bize çok büyük üzüntü yaratıyor. Bu avcı arkadaşlarımızın yetkililer tarafından denetlenmesini istiyoruz. Bizler bu kuşlara yıllarımızı ve emeklerimizi veriyoruz. Özellikle av sezonu kapandıktan sonra posta güvercinleri yarışı düzenliyoruz ki kuşlarımız bu sezonda vurulup öldürülmesin diye. Ancak av sezonu geçmiş olmasına karşın yine kuşlarımız vurularak öldürülüyor’’ diye konuştu.

“AVCILARIN DENETLENMESİNİ İSTİYORUZ’’

Şehzadeler Posta Güvercinleri Derneği eski başkanı Yılmaz, posta güvercinlerine titizlikle baktıklarını ifade ederek, kuşların yarışlar ve antrenmanlar sırasında vurulmaması için yetkililere seslendi. Yılmaz, “Yavrudan çıkıyor bir sene onlara bin bir emekle bakıyoruz, büyütüyoruz ve yarışlara sokuyoruz. Avcı arkadaşlarımızın özellikle bu konuya duyarlı olmasını ve kuşlarımızı vurmamalarını istiyoruz. Avcıların yetkililer tarafından denetlenmesini istiyoruz. Posta güvercinlerimiz ayaklarında doğum tarihleri isimlerini belirten bileklerinin yanı sıra nerede olduklarını bize gösteren özel cipleri vardır. Bu kuşlarımızın gözle görünür bir şekilde renkleri vardır. Posta güvercinleri başka bir kuşa benzemez. Bu nedenle emeklerimizin çalınmaması için kuşlarımızın vurulmasını istemiyoruz’’ dedi.

Geçtiğimiz yıl 30 tane posta güvercinin vurulduğunu dile getiren Yılmaz, bir kuşunun maliyetinin 500 TL olduğunu ve büyüdükleri zaman bu kuşun değerinin 2 bin TL ile 10 bin TL arasında değiştiğini dile getirdi.

Posta güvercinlerinin avcılar dışındaki kişiler tarafından da vurulduğunu belirten dernek yönetim kurulu üyesi Tamer Aksoy ise, “Bizim özellikle sıkıntımız avcı gibi gözükenler. Bu insanlar dağlarda, meralarda sırtında silahla gezen insanlar. Ancak av yasağı başladığı zaman kimse bu sezonda silah taşıyamaz. Vatandaşlarımız eğer böyle avcılarla karşılaşırlarsa bize haber versinler. Biz o avcılar için gereken yerlere başvurumuzu yaparız’’ diye konuştu. Aksoy, vurulan posta güvercinlerinin etinin yenmediğini belirterek, “Bu kuşların eti yenmez. Çünkü bu kuşların havada daha iyi kalabilmeleri, uçtukları sırada daha iyi performans sergileyebilmeleri için çeşitli ilaçlar veriyoruz. Bu ilaçlarda insanlarda çeşitli yan etkileri gösterebiliyor’’ dedi. Nermin UÇTU

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.