Editör
Editör
30 Nisan 2019 Salı 18:45
Koparana 60 bin lira ceza!

Manisa'daki Spil Dağı Milli Parkı'nda yetişen Manisa lalesi, havaların ısınmasıyla birlikte yüzünü gösterdi. Yılda bir kez çiçek açan bu lale, güzelliği ile doğaseverleri büyülüyor. Her yıl Nisan sonu Mayıs ayının başında çiçek açan Manisa Lalesi, özel önlemlerle korunuyor. Spil Dağı’nda yaşayan yılkı atlarının lalelere zarar vermemesi için lalelerin yetiştiği alanlar çitlerle çevrildi. Her yıl lalelerin çiçek açacağı zamanı heyecanla bekleyen doğaseverler de soluğu Spil Dağı’nda aldı. Manisa lalesinin çiçek açtığını gören vatandaşlar laleleri fotoğrafladı.

KOPARMANIN CEZASI 60 BİN LİRA

Spil Dağı’nda yetişen Manisa Lalesi için özel olarak geçtiğimiz yıllarda Tür Eylem Planı hazırlandı.Nesli tehlike altında olan bu lalelerin çiçeklerine veya soğanlarına zarar vermenin cezası ise çok ağır. Bu özel türe zarar verip, biyolojik çeşitliliği tahrip edenlere 2872 sayılı Çevre Kanunu’na göre geçen yıl 48 bin 625 lira ceza uygulanırken, bu yıl ceza miktarı arttı. Çevre Kanunu’na göre bu yıl Manisa Lalesini koparan ya da soğanlarını toplayanlar 60 bin 163 lira idari para cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

Manisa Lalesine zarar vermenin cezası duyan vatandaşlar ise lalelere uzaktan bakmayı tercih ediyor. Yetkililer de bu endemik bitkiyi Spil Dağı’nda ziyaretçilerin fotoğraflayabileceğini, ancak koparmamaları gerektiğini ifade ediyor. / Nermin UÇTU

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.