Editör
Editör
25 Nisan 2019 Perşembe 12:53
Karanlık dünyasını koşarak aydınlattı

Manisa’nın Yunusemre ilçesinde yaşayan Utkuhan Baydar, 3 yıl önce görme sorunu yaşamaya başladı. 6 ay içinde görme duyusunu yüzde 90 oranında kaybeden Utkuhan’a genetik bir hastalık olan ’Leberin Herediter Optik Nöropatisi teşhisi kondu. Hayatı kararan genç, 2 ay boyunca evden çıkmadı, yaşama küstü. Zaman içinde durumuna alışan Utkuhan, kilo almamak için parkta yürüyüşe başladı. Parkta yürüyüş yaptığı sırada sınıf öğretmeni olan aynı zamanda da atletizmle uğraşan Kudret Arabacı ile tanışan Utkuhan’ın hayatı bir anda değişti. Parkta tanışan ikili birlikte koşmaya başladı ve Utkuhan görme engelini sporla aşmaya karar verdi. Her gün antrenman yapan ve azimle çalışan Utkuhan, antrenmanlara başladıktan 6 ay sonra katıldığı yarışta T  ürkiye şampiyonu olmayı başardı.

Parkta başlayan ve atletizm sahasında şampiyonluğa uzanan hikayelerini anlatan sınıf öğretmeni Kudret Arabacı, “Uzun zamandır atletizmle ilgileniyorum, koşmayı da çok seviyorum. Görev yaptığım okulda öğrencilerime de atletizmi sevdirmeye çalışıyorum. Görme engelli Utkuhan ile parkta tanıştım. Parkta koşan bir çocuğu alıp yarışlara götürdüm. Artık birlikte ciddi şekilde çalışıyoruz, hiçbir antrenmanı kaçırmıyor. Görme engelliler şampiyonasında 1500 metrede birinci, 5 bin metrede de 2’inci oldu. Şimdiki hedefimiz milli sporcu olup Tokyo Olimpiyatlarına katılmak” diye konuştu. Görme engelli çocukların sporla hayatlarını değiştirdiklerini kaydeden Arabacı, görme engellilerin atletizme yönlendirilebileceğini söyledi.Manisa’da atletizm pisti olmadığı için antrenmanlarını parkta yada dağda yapmak zorunda kaldıklarını dile getiren Arabacı, kentte atletizm sahası kazandırılması için çağrı yaptı.  

KOŞARKEN HAYAT DURUYOR

19 yaşındaki lise son sınıf öğrencisi Utkuhan Baydar, koşarken kendini özgür hissettiğini anlattı. Görme engelli olmasının ardından hayatının çok değiştiğini, ancak atletizmle tanıştıktan sonra kendini geliştirdiğini anlatan Utkuhan Baydar, “Genetik bir rahatsızlık sonucu bir anda görememeye başladım. Çok nadir görülen bir rahatsızlık. Ben görme engelli atletlerin olduğunu bilmiyordum. Kudret hocam bahsettikten sonra onunla çalışmaya başladık. 7 aydır kesintisiz antrenman yapıyoruz. Birlikte yarışlara gittik. İlk yarışımda Türkiye şampiyonluğu kazandım. Koşarken kendimi özgür hissediyorum. Ben koşuyorum, hayat duruyor” diye konuştu.

HEDEF DÜNYA OLİMPİYATLARI

Beden eğitimi olmayı hayal eden Utkuhan Baydar, “Gözlerimi kaybetmeden önce spor yapmıyordum, sporla hiç alakam yoktu. İnsanlar benim başarılarımı gördükçe saygı duymaya başladı. Şimdi milli olabilmek için belirlenen barajları geçip olimpiyatlara katılmayı hedefliyorum” dedi. / Nermin UÇTU'nun ÖZEL Haberi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.