Editör
Editör
22 Nisan 2019 Pazartesi 13:12
İstanbul’dan geldi, köylü kadınların kaderini değiştirdi

Manisa’nın Gördes ilçesindeki kadınlar, İstanbul’dan Gördes’e taşınan 42 yaşındaki Tolga Soydaş’ın girişimleriyle üretime yöneldi. Turizm işiyle uğraşırken eşi ile birlikte 2011 yılında İstanbul’un karmaşasından kaçıp Gördes’e gelen Tolga Soydaş, bölge halkı için elini taşın altına koydu. İnsanların arazilerini sattığını ve üretmediğini gören Soydaş’ın hikayesi, kadınları da cesaretlendirdi. 180 dönüm arazide ceviz yetiştirmeye başlayan Soydaş, doğal üretime yöneldi. Tolga Soydaş, “İstanbul’da turizm işiyle ilgileniyordum, eşim de müzisyendi. Ancak İstanbul’un keşmekeşinden kurtulmak istiyorduk. 100 dönüm arazide ceviz, susam, kavun yetiştirmeye başladım. 6 yaşında ikizlerim var. Çocuklarıma yedirmeyeceğim hiçbir şeyi başkasına da yedirmeyeceğim diye düşündüm” dedi.

KÖYLÜYÜ ÜRETİME YÖNELTTİ

Zaman içinde internet üzerinden satışlara başlayan Soydaş, “Gördes’e geldiğimde birçok arazinin ekilip dikilmediğini gördüm. İnsanlar üretimden uzaklaşmış. Birçok arazi de yurtdışındaki yabancılar tarafından satın alınmış.Özellikle Katarlılar Gördes’te 17-18 bin dönüm arazi almış. Biz insanları üretime yönlendirmek istedik. Yerel halk ile iletişime geçtim ve yurtdışından ithal edilen susamı yetiştirmeye başladık. 30 dönüm arazide susam ürettik ve Ege Üniversitesi Araştırma Enstitüsünün ıslah edilmiş yerel tohumlarından kullandık. Susam olarak da değerlendirmedik ve tahin üretimine başladık. Üretim belgelerimizi aldık, kavanozlayıp satmaya başladık. İnternet üzerinden satmaya yöneldik ve Büyükşehirlerde gıda topluluklarıyla iletişime geçtim.Tarlaburada isimli bir internet sitesi kurduk. İstanbul’da ürünlerimizi tanıttık. Susamla başlayan bir hikayemiz vardı. Tamamen doğal ürünlerimizi İstanbul’da evlere teslim yöntemiyle satıyoruz” diye konuştu.  

30 TON ÜRÜN SATTILAR

Tolga Soydaş, yerel halkı üretime ortak etmek için de harekete geçtiğini anlattı. 8 kadınla birlikte üretime başladıklarını kaydeden Soydaş, “İlk önce ‘olmaz öyle şey, hayal kuruyorsun, yapamayız’ dediler. Kadınlar ürettikleri doğal ürünleri kurduğumuz internet sitesi üzerinden İstanbul’a satmaya başlayınca mutlu oldu. 2018 yılında 30 ton ürün satmayı başardık. Satılan ürünlerin parası tamamen kadınlara kaldı. Bu yıl 50 ton ürün satmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

İSTANBUL VE BODRUM’A SATILIYOR

Tolga Soydaş, kadınlar tarafından üretilen nohut, bulgur, mercimek, tahin, pekmez, reçel, ceviz, salça gibi birçok ürünün internet üzerinden satışının yanı sıra gurme marketlerde ve kurumsal marketlerde de satılmaya başlandığını söyledi. Soydaş, “Büyük bir başarı öyküsü ortaya çıkardık. Biz İstanbul’dan kaçıp burada huzurlu bir hayat sürdürmeyi hayal ederken Gördes’in kadınlarıyla birlikte başarı hikayemizi yazdık. Ürünlerimiz İstanbul’a ve genellikle Bodrum’a satılıyor. İnsanlar da kadınların ürettiği doğal ürünleri almaktan dolayı çok mutlu oluyorlar” dedi.

TÜKETİM KOOPERATİFİ KURULDU

Kadınların sürekli bir işe sahip olabilmeleri için Gördes’te üretim kooperatifi kurmayı hedeflediklerini anlatan Soydaş, “İstanbul’da 27 üye ile bir tüketim kooperatifi kurduk, orada ürünlerimiz kooperatif aracılığıyla satılıyor. Burada da aslında kooperatif gibi çalışıyoruz. Ancak bir ete kemiğe bürünmek için kağıt üzerinde de kooperatif kurup çalışan kadınların sayısını artırmalıyız. Kapasitemizi artırmak için yatırım yapmak zorundayız” diye konuştu.  

KENDİ PARASINI KAZANIYOR

Üretmeye başlayan kadınlardan 33 yaşındaki Kadriye Kaplan, kendi parasını kazanmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Kaplan, “Zevk alarak üretiyorum. Köy hayatı yaşarken İstanbul’a bir şeyler satabileceğimi düşünemezken internetten üzerinden satışlara başladık. Elime kendi paramı almamıştım, çok mutlu oldum” dedi.  / Nermin UÇTU'nun ÖZEL Haberi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Sevimser Morel 2019-04-25 18:04:21

Tebrik ediyorum Tolga beyi ve ona inananları yolunuz açık be bereketli olsuun

Avatar
Ülkü Diri 2019-05-13 17:47:11

Çok büyük emek ve cesaret isteyen bir isi basariyla tamamladiklari icin tebrik ediyorum.Ürünler muhtesem ve çok rahat ulaşılabilir noktalarda tebrikler.

Avatar
Ayşe Rengin Akın 2019-05-17 21:17:12

Biz de sizden ürün almak istiyoruz. Fiyatlarınizi öğrenmek istiyorum. Kargoyla Ankara'ya gönderebilir misiniz