Editör
Editör
21 Mart 2019 Perşembe 11:30
Girişimci çift ipek kozasından sabun üretti

Manisa’nın Gördes İlçesi’ne 2016 yılında yerleşen Ülkü ve Zeki Diri çifti, dededen kalma 80 dönüm araziye 10 bin dut ağacı dikti. İstanbul’dan gelip bu küçük ilçeye yerleşen çift, çocuklarını daha doğal bir ortamda büyütmeyi hedeflerken bir anda iş sahibi oldu. İpek böceği yetiştiriciliğine başlayan ve elde ettikleri kozaları satan Diri çifti, sadece ipek kozası üretimiyle sınırlı kalmadı. Çocuklarına doğal ürünler kullanmak isteyen anne Ülkü Diri’nin fikriyle ipek kozasından sabun üretildi.

KATMA DEĞERLİ BİR ÜRÜN

İşlerini adım adım büyüten 34 yaşındaki genç girişimci Zeki Diri, “İstanbul’da emlakçılık işimi bırakarak Gördes’e yerleştik. Dededen kalma 80 dönüm arazide dut bahçesi kurup ipek kozası üretimine başladık. Türkiye’deki en büyük kapama dut bahçesini kurduk. İpek kozasına değer katmak amacıyla farklı ürünler ortaya çıkardık. İpek kozasını işini Gördes’te geliştirip ve ipek ürünlerine değer kazandırmak istiyoruz. İpek kozası çok kaliteli bir ürün. Yabancı kaynakları araştırdık, mühendislere, kimyagerlere danıştık. İpek kozası tamamen doğal olduğu için üretilen ürünler de tamamen doğal oluyor.

İpek kozasının kilosunu 55 liradan satabiliyoruz. Alım garantisi olan bir ürün. Ancak ipek kozasını işleyebilirsek, katma değer katarsak o zaman amacımıza ulaşmış oluyoruz. Biz ipek kozasını üretip satmayı değil bu ürüne yenilik katmayı hedefledik. Eşimin fikriyle ipek kozasından sabun, krem ve tonik ürettik” diye konuştu.

GENÇLERE ÇAĞRI

İpek böceğini daha fazla yaygınlaştırmak istediklerini dile getiren Zeki Diri, ürettikleri sabun ve krem ürünlerinde markalaşmayı hedeflediklerini söyledi. Gençlere çağrıda bulunan Zeki Diri, “Ekonomiye katkıda bulunmak ve yatırım yapabilmek için ipek böceği çok doğru bir ürün. Bütün gençlere sesleniyorum. İpek kozası konusunda siz de yatırımlarda bulunun. Ülke ekonomisine katkıda bulunun” dedi. Tarım ve Orman Manisa İl Müdürlüğü ile iletişime geçtiğini de dile getiren Zeki Diri, işlerini büyütüp, sabun ve kremlerin seri üretimine geçmek istediklerini ifade etti.

ÇOCUKLARI İLHAM KAYNAĞI OLDU

İpek böceklerinden elde ettikleri kozalarla doğal bir sabun elde eden Ülkü Diri de, yaptıkları ürünü önce kendilerinin denediğini ve çevrelerindeki insanların da çok beğendiğini söyledi. Bir anne olarak doğalın peşinde koştuğunu kaydeden Ülkü Diri, ipek kozasında sericin isimli proteinin bulunduğunu ve bu proteininin cilde çok yararlı olduğunu anlattı. Ülkü Diri, “Eşim ipek böceği kozasını üretirken ben de bir anne olarak doğalın peşindeydim. Kozalar elde ettikçe farklı fikirler düşünmeye başladım ve yabancı kaynakları da araştırmaya başladım. İpek kozasının içinde sericin isimli proteinin olduğunu ve çok faydalı olduğunu öğrendim.Sericin proteini cildi nemlendiriyor, esneklik kazandırıyor ve güneş ışınlarından koruyor.Yaşlanma karşıtı bir protein. İlk çalışmamız sabundu. İpek kozalarını kaynattım, içinde sericin isimli protein ortaya çıktı. Bu protein ile tamamen doğal zeytinyağlarını birleştirdim. İpek kozasından sabun elde ettik, çok doğal bir sabun oldu. Doğal ürün yaratmanın mutluluğu ile arkadaşlarımızla da paylaştık. Onlar da denediler ve çok memnun kaldılar. Hiçbir kimyasal kullanmadan direk ipek kozasından bu sabunu ürettik” dedi.

TAMAMEN DOĞAL

Sabunların içeriğinin doğal olmasına özen gösterdiklerini anlatan Ülkü Diri, “Sabunda ipek kozasının özünü çıkarıp doğal zeytinyağı ile birleştiriyoruz.Anne olarak doğal ürün araştırıyorum. Çocuklarıma daha sağlıklı ve doğal ürünler kullanmaya çalışırken, bu sabunlar ortaya çıktı. Aslında çocuklarımız bizi girişimci yaptı” diye konuştu. / Nermin UÇTU

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bengü 2019-04-05 12:04:49

tebrikler arkadaslar

Avatar
feza sanıvar 2019-05-27 12:40:58

iyi günler haberinizi okudum tebrik ederim ben de Kıbrıs adasında yaşıyorum hep yaparım ipek sabunu ülkemin ipek sabunu yapan ilk girişimciyim .

Avatar
Polat kahya 2019-04-04 20:25:46

Çok güzel ve doğal oluşu inanın kel kafada saç çıkarttı tebrikler girişimcilere yolunuz açık olsun

Avatar
Nurdan 2019-04-04 23:17:20

Basarinin fedakarlik yapmadan, emek sarf etmeden, kendiliginden gelmedigini anlatan cok guzel bir hikaye...Tebrikler

Avatar
Hüseyin Altuntaş 2019-04-05 00:16:20

Her zorluğun içinden çıkacağına inancim tamdır başarılar dilerim

Avatar
Emine 2022-06-05 16:30:45

Tebrikler benim de ilgimi çüeken işler yapıyorsunuz bu yıl 400 dut fidanı diktim önümüzdeki yıl ben de başlayacağım tohumu koza birlik veriyor ürünü onlara satmamız gerekiyor siz kozalardan sercin çıkarıyorsanız size ertesi yıl tohum getiriyor mu bilgi verirseniz sevinirim ben size daha önce telefonla ulaşıp fideyi nerden aldınız diye sormuştum bu yıl fideleri bize bakanlık verdi proje kapsamında şimdiden teşekkürler işinizde başarılar dilerim

Avatar
Emine 2022-06-05 16:31:09

Tebrikler benim de ilgimi çüeken işler yapıyorsunuz bu yıl 400 dut fidanı diktim önümüzdeki yıl ben de başlayacağım tohumu koza birlik veriyor ürünü onlara satmamız gerekiyor siz kozalardan sercin çıkarıyorsanız size ertesi yıl tohum getiriyor mu bilgi verirseniz sevinirim ben size daha önce telefonla ulaşıp fideyi nerden aldınız diye sormuştum bu yıl fideleri bize bakanlık verdi proje kapsamında şimdiden teşekkürler işinizde başarılar dilerim