Editör
Editör
12 Haziran 2019 Çarşamba 14:38
Eşek sütü turizmi

Manisa’da yaşayan kadın girişimci Türkan Eğriboyun, 8 yıl önce eşek sütü üretimine merak saldı. 49 yaşındaki Türkan Eğriboyun, 1 eşekle başladığı işini büyüterek, 200 eşeğe ulaştı. Bu işe başlama hikayesini anlatan Türkan Eğriboyun, “Yurtdışında arkadaşlarım vardı, onlar bu işi tavsiye ediyordu. Ancak ben cesaret edemiyordum, çünkü hiç hayatımda canlı eşek bile görmemiştim. Birden cesaret geldi, bir eşekle başladım. Şimdi 200 eşeğim var. Eşeklerle çok iyi anlaşmaya başladım, şefkatli yaklaştım. Şuan dışarıdan eşek almıyorum, kendi damızlıklarımı üretmeye başladım” diye konuştu. Tamamen doğal bir üretim yapmak için eşekleri beslerken sanayi yemi kullanmadıklarını anlatan Eğriboyun, eşeklerin doğadan beslendiğini söyledi.

Eşek sütü üretimiyle ilgili bilgi veren Eğriboyun, “Eşek yavruladıktan sonraki dönemde yaklaşık 2.5-3 ay süt verir. Bu dönemde en fazla 400 gram süt verir. Daha sonrasında ise bu 50 grama kadar düşer. Eşeklerden elde ettiğim süt ile talepleri karşılayabiliyoruz” dedi.

LİTRESİ 100 LİRADAN SATILIYOR

Maliyetlerin yükseldiğini, ancak zam yapmadıklarını kaydeden Eğriboyun, eşek sütünün litresini 100 liradan sattıklarını ifade etti. Eğriboyun, “Satışlarımızı genellikle internet üzerinden yapıyoruz. Türkiye’nin her yerine soğuk zincir olarak kargo ile gönderiyoruz. Ama çiftliğimize tavsiye üzerine pek çok insan geliyor. Genellikle kanser hastaları tercih ediyor. Astım, bronşit hastaları, kemik erimesi hastaları daha çok istiyor. Çiftliğimize gelenlere sağıp veriyoruz. Eşek sütü bağışıklık sistemini güçlendirir, hücreleri yeniler” diye konuştu.

KAMBOÇYA’DAN GELEN BİLE OLDU

Eşek sütü üretimi işini gün geçtikte büyüten Eğriboyun, yurtdışından birçok kişinin de eşek sütü için Manisa’ya geldiğini anlattı. Eğriboyun, “Buraya gelip doğada vakit geçiriyorlar, eşekleri görüyorlar. Onlara eşek sütü ikram ediyoruz. Rusya’dan, Hollanda’dan,İran’dan, Belçika’dan yabancı turistler geliyor.Hatta Kamboçya’dan gelen oldu. Gelen kişiler bu işi sağlık turizmi haline getirmemizi istiyor. Onlar için çiftliğimizi güzelleştirmeye karar verdik. Dekorasyon yapıyoruz, gelen kişiler daha güzel vakit geçirsin istiyoruz” dedi. 

EŞEK SÜTÜNDEN KAPSÜL YAPILIYOR

Eşek sütünün kozmetik ve ilaç olarak da kullanılmaya başlandığını dile getiren Eğriboyun, bu tür üretim yapan firmalara eşek sütü tedarik ettiklerini ifade etti. Eğriboyun, “Eşek sütünden şampuan, sabun, krem, losyon yapıldı. Bizim çalıştığımız firma bunu yaptı. Türkiye’de ilk olarak bizim çiftliğimiz ile başladı. Şuan sütü içemeyenler yada eşek sütü temin edemeyenler için bir firma kapsül yapıyor. Çalışmaları devam ediyor” diye konuştu. 

EŞEKLERE KLASİK MÜZİK DİNLETİYOR

Eşeklerle vakit geçirmekten zevk alan ve işini aşkla yaptığını anlatan Eğriboyun, onları rahatlatmak için çeşitli yöntemler de deniyor.Eşeklere klasik müzik dinlettiğini anlatan Türkan Eğriboyun, eşeklerin müzik dinlemeyi çok sevdiğini ve müzik dinledikten sonra sakinleştiklerini anlattı. / Nermin UÇTU

Son Güncelleme: 13.06.2019 13:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.