Editör
Editör
15 Eylül 2018 Cumartesi 15:11
Efsane Yazar Hanri Benazus 45 Park'ta

Atatürk’ün leblebilerini yürüten çocuk olarak bilinir o. Atatürk kadehini köylülerin şerefine kaldırırken, onu hayran hayran izlemiş, heyecandan Atatürk’ün leblebilerini bitirmiş bir çocuktu Hanri Benazus. 7 yaşındayken adını sormuştu ona Atatürk, ‘Hanri’ cevabını verdi. ‘Neden Ahmet, Mehmet ya da Veli değil, diye sormadı bana. Ayrım yapmadı. İşte ben o gün Türk oldum’ diye anlattı. Kendimi hiçbir zaman azınlık olarak his etmedim.

Hanri Benazus’un sonsuz Atatürk aşkı henüz 7 yaşındayken başlamıştı.

Şimdi 88 yaşında daha ilk gün ki gibi Atatürk sevdası devam ediyor.

Dünyanın en çok parçasıyla Atatürk fotoğraflarına sahip koleksiyoneri.

Tam 4500 parça.

Bu 4500 parçanın içinden en özel fotoğraflar 23 Eylül tarihine kadar 45 Park’ta.

Aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ü en son görenlerden biri olan Hanri Benazus’ta 45 Park’ta.

Hanri Benazus, Atatürk ve Cumhuriyet tarihini anlatan eserlerini de düzenlediği imza gününde okurları ile paylaşıyor.

İŞTE ATATÜRK İLE HANRİ BENAZUS’UN HİKAYESİ

Ata’yı son görenlerden biri. “Bugün leblebi yerken ne hissediyorsunuz?” sorusuna “Yaşım 83, beni ağlatmak mı istiyorsunuz?” yanıtını veren Hanri Benazus, Atatürk’le tanıştığı günü 75 yıldır topladığı Atatürk fotoğraflarının öyküsünü ve Atatürk’ü anlattı

 “Atatürk Ekim 1937 Cumartesi günü, Nazilli Basma Fabrikası’nın açılışını yaptıktan sonra Ege askeri manevralarını izlemek üzere Aydın’ın Ortaklar beldesine, ki o zamanlar 40 hanelik küçük bir köydü, geldi. Köyün incir kooperatifinde kâtiplik yapan babam da karşılama heyetindeydi. Babamın eteğine yapışıp karşılamaya gittiğim o günün yaşamımın dönüm noktası olacağını bilemezdim. Beyaz treni istasyona yanaştı. Perona çıktığında etrafını köylüler sarınca onlara hitap etmeye başladı. Tam o an babamın elinden kaçıp O’nun eline yapıştığımı hatırlıyorum. Elimi bırakmadı, alıp kompartımanına götürdü. Ortadaki masada karşısına oturttu. Rakısını, leblebisini getirtti. O, rakısını köylülerin şerefine kaldırırken ben de bir taraftan O’nu hayran hayran seyrettim, bir taraftan da tabaktaki leblebilerini bitirdim. Adımı sordu. ‘Hanri’ dedim. Bana ‘Niye Ahmet, Mehmet, Mustafa değil’ diye sormadı ve ben o gün bu nedenle Türk oldum. Sonra da kendimi asla bir azınlık olarak hissetmedim. Hanri Benazus’un iflah olmaz Atatürk sevdası böyle başladı.

Son Güncelleme: 15.09.2018 15:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.