Editör
Editör
14 Aralık 2018 Cuma 14:19
Çamurla rehabilite oluyorlar

ZİÇEV (Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı) Manisa Şubesine bağlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kalan öğrenciler el sanatları atölyesinde El Sanatları Öğretmeni Sinan Pakel eşliğinde çamur yoruyor, çanak çömlek yaparak rehabilite oluyor. Çamur yoran öğrencilerin aynı zamanda bilekleri ve refleksleri de güçlenmiş oluyor. Yapılan eserler daha sonra açılan sergilerde sergileniyor.

El Sanatları Öğretmeni Sinan Pakel, “Poşetlerde vakumlanmış halde geliyor burada tekrar homojen hale getirmek için çocuklar ile beraber yoğuruyoruz. Bunun amacı hem çamura homojenliğini kazandırıp hem de çocukların bileklerinin ve reflekslerinin daha da artması için yoğuruyoruz. Çamurumuz yoğrulup hazır halde geldikten sonra çömleğe başlıyoruz” dedi. Pakel, “Biz burada yamuk dönen çamuru ana merkeze alabilmek ve pürüzsüz bir şekilde dönmesini sağlamak ve ardından alabileceği şekle getirmek. Önceliğimiz bireylerimizin buna gücü yetmediği ve bunu algılamakta sorun yaşadığı için hocaları olarak ben çamuru önce merkeze oturtturuyorum daha sonra onların çamura nasıl şekil verebileceklerini soru cevap yoluyla kendimiz belirliyoruz. Nasıl bir şekle sahip olacağını tamamen öğrencilerimiz karar veriyor. Genel anlamda güveç mantığı çocuklarımızın bilinçaltında olduğu için vazo ve güveç yapıyoruz çocuklarımız ile birlikte. Aslında amacımız güveç ya da vazo yapmaktan ziyade çocuklarımızın rehabilite olabilmeleri için makinede çamurun onları nasıl rahatlatabileceğini bulmak” diye konuştu.

El sanatları atölyesinin öğrencilerde büyük etkileri olduğu ve rehabilitasyon süreçlerine pozitif yönde katkı sağladığını belirten Pakel,  “Atölye çalışmalarımızın rehabilitasyonda etkili olduğunun bariz bir örneği var. El sanatları atölyesini oluşturmadan önce burada konuşmayı unutan bir öğrencimize bu atölyenin sayesinde ve bu çömleğin sayesinde konuşma yetisini tekrar kazandırdık. Daha önce konuşan bu birey konuşma yetisini unutuyor ve bizim atölyemiz sayesinde tekrar konuşmaya başladı. Bireysel çalışmalar sayesinde Ramazan öğrencimiz tepki ve cevap vermeyi tekrardan kazandı. Odak noktasını kuramaz ve tek bir noktaya sabitçe bakarken bu yetilerini de tekrar kazandı. Şimdi soru soracak, cevap verecek ve bu cevaptan mutlu olacak kabiliyete sahip. Şimdi mutlu olduğu şeyleri açıklayabilen bir insan oldu ve bunların hepsi bu atölyenin sayesinde gerçekleşti”  dedi. Çömlek yapan engelliler de, burada çok mutlu olduklarını anlattı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.