Milli Eğitim ve Gençlik ve Spor Bakanlarımıza,

2015 yılında gündeme gelen ve o zamanlar adı TEOG olan liselere giriş sınavında spor ve sanat alanında bölgesel, ulusal ve uluslararası başarısı olan resmi kurumlar adına yarışmalara ve etkinliklere katılan öğrencilere sınavlarda ek puan verileceğine dair çalışmalar yapıldığı resmi kanallardan duyurulmuştu. (17 Mayıs 2015 Milli Eğitim Bakanlığının resmi sitesi, https://www.meb.gov.tr/liseye-geciste-sosyal-ogrenciye-ek-puan/haber/8732/tr)

Milli Eğitim Bakanlığı müsteşarı Yusuf Tekin’in ağzından duyurulan “Liseye geçişte "sosyal" öğrenciye ek puan” haberin özeti şöyledir:

Millî Eğitim Bakanlığı, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, sosyal etkinlikler ile sanat ve spor etkinliklerinde öğrencilerin kendilerini daha fazla geliştirecekleri mekanizmaları oluşturarak, liselere geçişte, bu faaliyetler üzerinden ek puan verilecek bir düzenleme için hazırlık yapıyor. Bakanlık bu kapsamda, öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda sportif ve sanatsal yeteneklerini geliştirebilecekleri liselerin sayısını da artıracak.”

Buraya kadar verilen bilgilerin üzerine bakanlık adına konu ile ilgili sözlü ve yazılı bir haberimiz olmadı. Ancak yeni bakan TEOG’dan sonra kabul edilen sistemle ilgili bakan Ziya Selçuk’un da sözlü ifadelerinden anlaşıldığı kadarıyla LGS sisteminden çok da memnun olmadığını anlıyoruz. Bakanlı sistemle ilgili yeni arayışlar içinde.

Anlayacağınız bir süre daha liselere giriş sınavı ile ilgili sıkıntılı süreç devam edecek.

*

Sizlere 7 yıldır sporun içinde önemli başarılara imza atmış şu anda 8.sınıfta okuyan bir öğrenciden bahsedeceğim. 

Bahsedeceğim sporcu tenis sporunda yaş grupları içinde bölgesel ve ulusal dereceleri olan bir sporcu. Türkiye Tenis Federasyonun (TTF) lisanslı sporcularından. Yaşadığı ilin İl Gençlik ve Spor Müdürlüğüne bağlı kulüp adına turnuvalara katılıyor.

Tenis sporu adına devletin hiçbir desteğini almamış (İlk yıllardaki antrenörler dışında) devlet adına hiçbir turnuvaya götürülmemiş, ailenin desteği ve kendi çabasıyla bugüne kadar sporunu devam ettirmiş. Ancak yine de tenis sporundan ayrılmamış. Hayatını bu spora adamış 14 yaşında bir genç. Bir yandan okul dersleri diğer yandan 7 yıldır devam eden haftada 3 gün ağır antrenman, yaz kış demeden devam eden turnuvalar. 

2019-2020 Eğitim Öğretim yılında okulunun rehberlik servisinden eline bir form verilmiş. Bu kâğıtta halen ortaöğretim kurumlarında öğrenci olan özel yetenekli öğrencilerin yerel,  bölgesel ve ulusal başarılarının resmi olarak belgelenmesi ve belgelerin Milli Eğitim Sisteminde yer alan öğrenci başarıları bölümüne ekleneceği müjdesi verilmiş.

Okuldan aldığı bu müjdeli haber üzerine yıllar içinde aldığı başarılarını TTF ve İl Gençlik Spor Müdürlüğü nezdinde belgeleyen sporcu gencimiz onlarca başarısını MEB Öğrenci başarıları bölümüne okul rehberlik servisi ile kaydeder.

Ancak MEB öğrenci sisteminde bir sıkıntının olduğu da gözlerden kaçmaz. MEB sistemi sadece bir başarıyı kabul etmektedir. Hâlbuki öğrencimiz yıllar içinde birçok ödül almış ve dereceler yapmıştır. Bu konuda net bir bilgi olmadığı için mağduriyet yaşayan öğrencilerden birisi olmuştur. Okul rehberlik servisinin de bu konuda eli kolu bağlıdır. Onlarca başarısı olan ortaokul örencilerine LGS sınavında ek puan verileceği ümidi ile resmi başarı belgelerinin birçoğu elinde kalmıştır.

Örneğini verdiğimiz ve halen tenis sporuna devam eden bu öğrenci aynı zamanda bu yıl sonda LGS sınavına girecektir. Ve hedefi nitelikli okullardan birisini kazanmaktır. Ancak Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk beyefendi ve Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Mehmet Muharrem Kasapoğlu beyefendiler sormak isteriz. 

Sayın bakanlarımız bu ve buna benzer yıllarını spor ve eğitim içinde geçiren ortaokul öğrencilerinin yılsonunda yapılacak LGS sınavında durumlarını gözetecek bir çalışma var mıdır?  Yoksa bile böyle iki bakanlığın koordinasyonunda bir çalışma düşünüyor mu?

Teşekkür ederiz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.