Teknolojinin nimetleri saymakla bitmez. Teknoloji nimetinin hayata dokunan sahalarından biri de sosyal medyadır. Bu saha doğru kullanıldığı takdirde toplumda haberleşmeye, iletişime, bilişime, yönetişime, bilgiye ulaşmaya, üretimin artmasına, içtimai ve ferdi eğitime, içtimai ve milli reflekslerin güçlenmesine, milli birlik ve beraberliğe, içtimai tesanüte, milli kültürün pekişmesine, demokrasinin gelişmesine yardımcı olacaktır hiç şüphesiz. Sosyal medya doğru kullanıldığında; hayata maddi ve manevi katkılar sunacak, hayatı hızlandıracak ve kolaylaştıracaktır.  

Yapılan araştırmalara göre, ülkemizin seksen bir milyonluk nüfusunun elli yedi milyonunun interneti veya sosyal medyanın bir platformunu kullandığı tespit edilmiştir. Peki, internet ve sosyal medya doğru kullanılabiliyor mu? Bu soruya tam anlamıyla“evet” demek mümkün değil maalesef. Sosyal medyanın ahlaki değerlerin pervasızca ayaklar altına alınarak şuursuzca kullanılması, sanal âlemde sayısız sahte kahramanlığı ve sahte kahramanı doğurdu. Gelinen noktada bugün bu hastalıklı durum, kişilik ve aile yapısının bozularak toplumsal dejenerasyonu hızlandırdı. 

Sosyal medyanın kullanılmasında insani, İslami, ahlaki, milli, kültürel ve estetik değerlerin hoyratça çiğnendiği sahte klavye kahramanlıklardan tespit edebildiklerimi sıralamaya çalışayım.

*Hayatta iki satır okunmadan ve yazılmadan, bilgi sahibi olunmadan fikir sahibi olunup paylaşımlara olumlu veya olumsuz yorum yapılarak ahkâm kesilmesi; bu paylaşımların onaylanarak beğenilmesi.

*Tanınmayan, tanışılmayan, hayatta yüz yüze gelinmeyen ve yüz yüze gelinme ihtimali olmayanlara atar-gider yapılarak nezaketsizlik yapılması; saygısızlıkta bulunulması; hakaret edilmesi. Bu sahte kahramanlıkların onaylanarak beğenilmesi ve paylaşılması.

*Duyulan, haber alınan veya öğrenilen yanlış-yalan-iftira niteliği taşıyan bir haberin doğruluğu araştırılmadan ideolojik körlükle, siyasi fanatizmle, önyargıyla veya art niyetle onaylanarak beğenilmesi; paylaşılması.

* Kişi, kurum veya kuruluşlara ait art niyetle yapılmış fotomontajların bilinçli veya bilinçsizce onaylanarak beğenilmesi ve paylaşılması.

*Sosyal medyada gerçek kimlik faş edilmeden fake (sahte) hesaplar açılarak kişilere, kurumlara veya kuruluşlara; korkakça, ahlaksızca ağza alınmayacak galiz küfürler edilmesi; bu küfürlerin onaylanarak beğenilmesi ve paylaşılması.

*Kişilere, ailelere ait mahremiyetlerin ve özel hayatın gizliliklerinin hayâsızca uluorta paylaşılması; onaylanarak beğenilmesi.

*Alınan evin, arabanın, kıyafetin; yenilenin, içilenin adab-ı muaşerete mugayir bir şekilde görgüsüzce paylaşılması; onaylanarak beğenilmesi.

*Vefat duyurularında mevtaya rahmet, yakınlara sabır dilenerek taziyede bulunulması yerine gafletle duyurunun beğenilmesi.

*Sağ elin verdiğini sol elin görmemesi ve yapılan iyiliklerin gizli kalması makbul iken yapılan iyiliklerin ve güzelliklerin başa kakılırcasına, gösteriş yapılırcasına uluorta paylaşılması; onaylanarak beğenilmesi.

*Nezaketsizliğin, saygısızlığın, hakaretin ve küfrün eleştiri zannedilmesi; farklı düşüncelere tahammül edilemeyip edepten uzaklaşılarak yorum ve paylaşım yapılması.

*Eleştirilere tahammül edilemeyerek hakaretle karşılık verilmesi, nefret dilinin kullanılması, ırkçılık yapılması.

*Algı operasyonu, manipülasyon ve provokasyon amaçlı paylaşımların onaylanarak beğenilmesi. Her fırsatta olumsuzluk ve karamsarlık virüsü yayan paylaşımların yapılması.

*Düşüncelerin, fikirlerin ve davranışların eleştirilmesi gerekirken patolojik ruh hâliyle kişiliklerin hedef alınması, eleştirilerin kişiselleştirilmesi.

*Ahlaksızlığı teşvik eden cinsel muhtevalı paylaşımların yapılması, bu paylaşımların onaylanarak beğenilmesi.

*Toplumun ve ferdin inanç, örf-adet, kültür ve değer yargılarına kimliksizce ve kişiliksizce yapılan saldırıların; gıybete, fitneye sebep olacak paylaşımların yapılması, bu paylaşımların onaylanarak beğenilmesi.

*Mahrem olan gizli görüntü çekimlerinin, fotoğrafların ve reşit olmayan çocuklarla ilgili paylaşımların yapılması; bu paylaşımların onaylanarak beğenilmesi.

*Ülke, millet, devlet ve insanlık için kılını kıpırdatmadan hamaset nutuklarının atılması ve kendince yapılmayanın başkalarına tavsiye edilmesi.

*”Laf olsun, adet yerini bulsun.” kabilinden samimiyetten uzak kutlamalarda bulunulması ve paylaşımların yapılması.  

Eyvallah!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.