Yaz mevsiminin etkisini yitirmeye başladığı bu günlerde hava sıcaklığının düşmeye başlaması ile birlikte grip , soğuk algınlığı , bronşit gibi pek çok hastalık kapıda beklemektedir.Bu nedenle mevsim geçişlerinde bağışıklığınızı güçlü tutmanızda fayda var.Bağışıklığı güçlü tutmanın temelinde ise dengeli ve yeterli beslenme olmazsa olmaz.

Ağaçlardan dökülen yaprakların oluşturduğu güzelliğin yanında hissettiğimiz yorgunluk ve halsizlik sonbaharın bir parçası.Sonbaharın oluşturduğu ruh hali bozukluğu vücudumuzda bazı hormonlarımızda dengesizliğe neden olur. Soğuk havalara tepki olarak vücut yağlanmaya daha meyilli hale gelip iştah artışı gözlenebilir.

Dünya sağlık örgütü mevsim geçişleri dönemlerinde vücut direncindeki azalmaya dikkat çekerek antioksidan etkiye sahip olan A , C , E minerallerin , selenyum , çinko , magnezyum gibi minerallerin ,omega-3 ve omega -9 yağ asitlerinin alımını artırmayı önermektedir.

Antioksidanlar; reaktif oksijen radikallerinin neden olduğu hücresel düzeydeki hasarı onararak veya önleyerek bazı hastalıklarının önüne geçebilir veya ortaya çıkan sağlık sorununun daha hafif düzeyde seyretmesini sağlayabilir.

Günlerin kısalması , havaların serinlemesi ve yağmaya başlayan yağmurlar beraberinde fiziksel aktivitede azalmaktadır.Teknolojinin getirdiği gelişmeler insanoğlunu hareketsizliğe sürüklemektedir.Azalan hareket ile birlikte metabolizma hızı yavaşlayıp vücut yağlanmaya daha meyilli hale geliyor ve iştah artışı ile karşı karşıya kalabiliriz.

Dikkat edilicek diğer noktalar;

Çayınıza Bal Ekleyin

Çaylar bol miktarda flavonoid ve antioksidan içerir. Çaylarınızı bal ile birlikte tükettiğinizde antioksidan kapasitesini arttırmış olursunuz. Özellikle beyaz çayın antioksidan kapasitesi çok yüksektir.

Su tüketiminizi artırın

Havaların soğumaya başlaması ile susadığınızı hissetmeyebilirsiniz.Su vücudumuzda dolaşımı sağlayıcı özelliktir.Bol ve temiz su içtiğimizde dolaşım açılır ve vücudumuz sürekli temizlenir.

Hareketsiz Kalmayın

Kendinizi yorgun hissedip evinize kapatmayın. Açık havada yarım saatlik kısa yürüyüşler yapmak; hem D vitamini gereksinimizi karşılamakta hemde ruhunuza iyi gelicektir. Unutmayın yürüyüş doğal bir antidepresandır.

A , C ve E vitaminlerinden zengin besinler ile beslenin

Enfeksiyona karşı koruyucu olarak bilinen A vitamini balık yağı , yumurta , brokoli , havuç , sarı ve yeşil sebzelerde bolca bulunmaktadır.

Antioksidan etkisi güçlü olan E vitamini badem , ay çekirdeği ve kurubaklagillerde bulunmaktadır.

Antioksidan içeriği yüksek olan c vitamini hem bağışıklık sisteminizi güçlendirmeyi ve vücudu toksinlerden uzaklaştırmaya yardımcıdır.
Maydanoz ,kırmızı biber ,ıspanak , yeşil biber , portakal , mandalina , turunçgiller bol miktarda c vitamini içermektedir.

Omega-3 olmazsa olmaz

Balık, fındık ve ceviz de bulunan omega - 3 bağışıklık sisteminin ana unsurudur.Haftada 2 kez yağsız balıkları tüketmeyi unutmayınız.

Yeterli ve düzenli uyku

Uykusuz kalmak hem mutsuz hissetmenize hemde halsiz ve yorgun hissetmenize sebep olur. Kaliteli ve yeterli uyku bu dönemi daha rahat atlatmanıza yardımcı olucaktır.

Yağ ve Şeker tüketimini kısıtlanmalıdır

Sonbaharda vücudumuz ısı değişikliğine uyum sağlayabilmek adına harcadığı enerjiyi düşürür. Azalan fiziksel aktivite de hesaba alınırsa; yağ ve şeker tüketimi de kısıtlanmalıdır.

Vitamin Shot

• 1 küçük mandalina
• 1 küçük limon
• 1 çay kaşığı zerdeçal • 1 küçük parça zencefil • 1 çay kaşığı karabiber • 1 tatlı kaşığı bal

Bu tarifim yüksek C vitamini içeriğine sahiptir.Ayrıca zerdeçalın içeriğindeki curcumin sayesinde antienflamatuvar ve antioksidan özellik taşımaktadır.Vitamin shot’larınızı kendiniz kolayca hazırlayabilirsiniz.

Bal hariç Tüm malzemeleri katı meyve sıkacağından veya rondodan geçiriyoruz.
En son bal ekleyip sabah aç karnına veya gün içinde tüketebilirsiniz.Özellikle mevsim geçişlerinde ve kendinizi halsiz hissettiğinizde yapabilirsiniz. Afiyet olsun..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.