Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
25 Eylül 2020 Cuma 16:54
Romanlar Güzel Parti ile meclise girmek istiyor

Salihli’de 5 bin olmak üzere Manisa’da genelinde 100 bin roman vatandaşın yaşamını sürdürdüğünü belirten Uğurçay, “Salihli’de romanların en fazla yaşadığı yer şehitler mahallesidir. Romanlar insanlık ailesinin ayrılmaz bir parçasını oluştururlar. En gerçek ve doğru manasıyla Romanlar göçebe zanaatçı ataların çocuklarıdır. Tarihin en eski zamanlarından beri kimi insan grupları tarım veya hayvancılıkla geçinmişlerdir.  Romanlar ise çeşitli nedenlerden dolayı göçebe zanaatçılıkla yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Romanların ataları; sepet, elek, metal eşya, kalay vs gibi ürün ve hizmetleri meydana getirerek bunları tarım ve hayvancılıkla geçinen diğer toplumlara satmışlardır. Bu sebeple diğer toplumlar gibi hayvan sürülerine ve geniş topraklara sahip olmadığından göçebe zanaatçılıktan başka bir geçim imkânı bulamamışlardır. Sanıldığı gibi romanları diğer insanlardan ten rengi, ırksal özellikler ya da dil ayırmaz. Esmer romanlar kadar beyaz tenli ya da sarışın Romanlar da vardır. Farklı ırklara mensup Roman grupları da vardır. Farklı diller konuşan Roman grupları da vardır. Ama tüm Romanların ortak özelliği atalarının binlerce yıl boyunca göçebe zanaatçılıkla geçinmiş olmalarıdır. Bugün birey olarak bir Roman hangi mesleği yapıyor olursa olsun, insanlığın ilk zamanlarında atalarının göçebe zanaatçı olması onun da Roman toplumuna ait olduğunu gösterir. Şehitler Mahallesi’nde yaşamını sürdüren biz romanların başlıca geçim kaynağı ata mesleği olan sepet üretimidir. Son yıllarda kargı ve hayıttan üretimini yaptığımız sepetlerden para kazanamıyoruz. Roman olduğumuz için hiçbir yerde işe alınmıyoruz. İş yok, para yok ihtiyaç çok. En çok iş ve eğitim alanında desteğine ihtiyacımız var. Derneğimiz güçlenirse daha iyi koşullarda vatandaşlarımız yaşar çocuklarımız daha iyi eğitimler alır. Roman vatandaşlarımız fakir ve işsiz. Sağlık güvencesi yok. Hiç birisinin emekliliği yok. Durduğu evler gece kondu, bir odada 10 kişi yatıyor. Devletimiz, SİROMA projesi ile ülkemizde ve bölgemizde yaşayan Roman vatandaşların işgücü piyasasına girişlerini kolaylaştırarak sosyal içermenin arttırılmasını sağladı. Salihli’de açılan Biçki, Dikiş ve Nakış, Pastacılık, Bayan ve erkek kuaförlüğü kurslarına roman bayanlarımız ve erkeklerimiz yoğun ilgi gösterdi. Manisa ve ilçelerinde açılan kurslara yaklaşık olarak bin 700 kişi katıldı. Roman vatandaşı oldukları için hepsi sertifikalı işsizler grubunda yerini aldı. Devletimiz biz romanlara destek veriyor fakat aynı desteği yerel yönetimlerden göremiyoruz.  Artık ikinci sınıf vatandaş olmak istemiyoruz” dedi.
Ülkede bağlı bulundukları onlarca dernek çatısı altında bugüne kadar farkındalık çalışmalarıyla seslerini duyurmak isteyen Romanların bir araya gelerek, ‘Güzel Parti’ adıyla siyasi parti kurduklarını belirten Güzel Parti İstanbul İl Başkanı Yaşar Taşkent ,“Ülke genelinde 15 milyon, Manisa ve ilçelerinde ise 100 bin Roman vatandaş yaşamını sürdürüyor.  Güzel Parti adı ile siyasi bir parti kuruyoruz ve bu parti ile bizim de çocuklarımız Meclis’e gidecek, belediye başkanı olacak, milletvekili olacaklar, meclis üyesi olacaklar, il başkanları, ilçe başkanları olacak. Bütün Romanlara tüzel kişilik kazandıracağız ve söz sahibi olacaklar. Şu anda bizim 5,5 milyon oyumuz var. Hedefimiz kimsenin dışlanmadığı, kimsenin ayrıştırılmadığı bir ortam oluşturmak. Bundan sonra ezilmemek ve dışlanmamak için bu yola girdik. Bugüne kadar Romanlar ve azınlıkların maalesef dışlandığı durumlar oldu. Bundan sonra ayrıştırılmak ve dışlanmak istemiyoruz birleştirici olmak istiyoruz. Partimizin teşkilatlanma çalışmaları devam ediyor. Manisa Bölgesi Romanları, Roman Kültürünü Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Aslan Uğurçay’ı Güzel Parti Manisa İl Başkanı veya Salihli İlçe Başkanı olarak göreve getirilmesini düşünüyoruz. Sadece Aslan Uğurçay değil diğer adaylarımızda var. 28 Eylül 2020 Pazartesi günü akşamı MKYK toplantısında konuyu gündeme getireceğiz. Artık ikinci sınıf vatandaş olmak istemiyoruz. Güzel Parti ile Romanların yaşadıkları sorunları TBMM’ye taşıyacağız” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.