Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
23 Mart 2021 Salı 15:35
İYİ Partili Akan: "İhracat yasağı çiftçiyi vuracak"

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talebi üzerine zeytinyağının dökme olarak ihraç edilmesine yasak getirdi.

İYİ Parti Yunusemre İlçe Başkanı Tufan Akan, alınan bu kararla birlikte zeytinyağı üreticilerin ciddi zarara uğrayacağını ifade ederek, yapılan yanlıştan bir an önce dönülmesini istedi.

"ZEYTİNYAĞI ÜRETİCİLERİ CİDDİ BİR SIKINTI YAŞAYACAK"

İYİ Parti Yunusemre İlçe Başkanı Tufan Akan, "Ülkemizde ne yazık ki her gün yaşadığımız gibi, bugün de hiçbir üreticiye sorulmadan, ortak bir masa kurulmadan zeytinyağının dökme olarak ihraç edilmesine yasak getirildi. Manisa'da Üçpınar, Muradiye, Evrenos, Karaali ve Bağyolu mahallelerimizde, Şehzadeler ilçemizde Karaoğlanlı, Sancaklıbozköy ve Çobanisa ile bölgedeki diğer mahallelerimizde zeytinyağı üreticilerimizin sayısı çok yüksek ve bu üretim, vatandaşlara da istihdam kapısı oluyor. Öte yandan zeytin diyarı Akhisar, diğer ilçeler Salihli, Kırkağaç gibi kentimizin 17 ilçesinde de zeytinyağı üreticilerimiz mevcut. Bu yıl yaşanan kuraklık ve iklimsel sorunlar yüzünden zaten birçok bölgede, geçtiğimiz yıllara oranlara rekoltede düşüş yaşandı. Döviz kurunun istikrarsız gidişatı, girdi maliyetlerini yüzde %30 ila 80 bandında arttırdı. Gerekçe olarak gösterilen pandemideki belirsizlik ortamı gösteriliyor. Zeytinyağı ihracatımızın yarısının dökme olarak yapıldığını biliyoruz. Bu yasakla birlikte ihracatçılarımız ciddi bir sıkıntı yaşayacak" dedi.

"ÇİFTÇİLERE YAPILAN ÜVEY EVLAT MUAMELESİ NE ZAMAN SONA ERECEK?"

Çiftçinin altından kalkılamaz zararlarla karşı karşıya gelebileceğini ifade eden Başkan Akan, "Alınan bu kararla birlikte hem ilçemizde, hem Manisamızda, hem de tüm Türkiye'de yüzbinlerce zeytin ve zeytinyağı üreticisi, altından kalkılamaz zararlarla karşı karşıya kalacak. Çiftçinin elindeki zeytinyağının fiyatı düşecek, çiftçi zarar edecek. Yasağın 31 Ekim 2021 tarihinde kaldırılacağı ifade edilmiş. Peki bu süreçte boş bırakılan pazarda yerini alacak diğer üreticilerle Türk üreticimiz nasıl rekabet edecek? İhracat yasağı nedeniyle gelir kaybına uğrayan çiftçimizin zararını kim karşılayacak? Her zaman olduğu gibi koronavirüs pandemisinde de yaz kış, soğuk sıcak demeden bizlerin sağlıklı gıdalar tüketmesi için çalışan çiftçilerimize daha ne kadar üvey evlat muamelesi yapılacak? İhracat yasağı kararından bir an önce dönülmesini ve çiftçilerimizin haklarının sonuna kadar verilmesi için İYİ Parti durmadan mücadele etmeye devam edecek.” 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.