Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
23 Ekim 2020 Cuma 15:36
İYİ Parti İl Başkanı Eryılmaz’dan gümrük tepkisi

Cumhurbaşbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla hububat ithalatındaki gümrük vergisinin 1 Ocak 2021 tarihine kadar sıfırlanmasına, İYİ Parti Manisa İl Başkanı Hasan Eryılmaz tepki gösterdi. Alınan karar ile buğday ithalatında yüzde 45, arpa ithalatında yüzde 35 ve mısır ithalatında da yüzde 25 oranında gümrük vergilerinin 2021'e kadar sıfırlandığını belirten Eryılmaz, “Hükümet çiftçiyi bitirmek için elinden gelen adımı atıyor” diye konuştu.

Konuya ilişkin İthalat Rejimi Kararına Ek Cumhurbaşkanı Kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından İl Başkanı Hasan Eryılmaz,  alınan kararı doğru bulmadıklarını ifade ederek, “Bu ülke de hükümet çiftçiyi bitirmek için elinden gelen kötülüğü yaptı yapmaya da devam ediyor.  Ülkemizin her bir köşesinden yetişebilen tarım ürünlerimiz varken kalkmışlar ithalattaki gümrük vergisini sıfırlamışlar.  Tarım ürünlerini ithal etmenin yolunu açacağınıza neden çiftçinin girdi maliyetlerini düşürüp ürünlerini yetiştirmesine izin vermiyorsunuz? Dünyanın en kaliteli ürünlerinin yetiştirildiği ülkemizde, çiftçi neredeyse 20 yıldır AK Parti Hükümeti döneminde perişan edildi.  El birliği ile ilaç, gübre ve yakıt gibi giderleri yüzde yüz artıran hükümet, bugün kalkmış diyor ki, ithalatta gümrük vergisini sıfırladık. Madem gümrük vergileri  bu kadar kolay sıfırlanabiliyor da ilaç, gübre ve mazotta neden bir sıfırlanmaya gidilmiyor? Neden çiftçiye kolaylık sağlanmıyor. Çiftçi her yıl Manisa’da tonlarca pamuk, zeytin ve üzüm yetiştiriyor. Yetiştirdiği bu değerli ürünler ile ülke ekonomisine milyonlarca katkı sağlayan çiftçimiz, fiyatlarda destek  istediğinde gram  gram destek verenler, bugün ithalatta gümrük vergisini sıfırlayarak vatandaşımıza en büyük kötülüğü yapıyorlar” dedi.

Hububatta gümrük vergisinin sıfırlanmasıyla piyasayı dengelemek ve enflasyonu baskılamak adı altında ithalatın önünün açıldığını ifade eden Eryılmaz, “Hükümetin bu kararı pandemi sürecinde tarımda yaşanan sorunları daha da derinleştirmiştir. Mayıs ayında yerli üretim ekmeklik buğday için 650, makarnalık buğday için de 1800 liralık taban fiyat verildi.Bu süreçte çiftçiler, borçlarından dolayı ürünlerini hemen satmak zorunda kaldı. Durumu el veren büyük tüccarlar ise buğdayı depoladılar Ağustos ayında hasat sonunda yurt dışından makarnalık buğday 2 bin 450 liradan getirildi. Kendi çiftçimizden bin 800 liradan aldığımız buğday için yurt dışına 2 bin 450 lira ödedik. Ekmeklik buğday için de bin 800 liradan yurt dışından buğday getirmek durumunda kaldık. Kendi çiftçimize veremediğimiz parayı yabancı çiftçinin eline saydık” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.