Türkiye'de 2019-2020 eğitim öğretim yılı itibarıyla, ana sınıf dahil ilk-orta be liselerde 768 bin 839  sığınmacı öğrenci eğitim ve öğrenim görmüştür. Türkiye'nin bu öğrenciler için yaptığı harcama 9 milyar 465 milyon 176 bin 929 Türk Lirasıdır. Devlet tarafından 2026 yılına kadar 3 milyar 400 milyon dolar daha harcama yapılacağı tahmin edilmektedir.

. Sağlık:

Yoğun sığınmacı bulunan illerimizde kamu kurumlarında ücretsiz sağlanan sağlık hizmetleri üzerinde ağır baskılar oluşmuş hizmet kalitesi ve sunumunda vatandaşlar nezdinde mağduriyetler doğuracak ölçüde aksamalar meydana gelmeye başlamıştır. Özellikle devlet hastanelerinin randevu sistemi talebi karşılayamaz hale gelmiştir.

Kamu sağlık kuruluşlarında, 2011-2021 yılları arasında sadece Suriyeli Sığınmacılar için; 85 milyon 127 bin poliklinik, 2 milyon 862 bin 700 yataklı tedavi, 2 milyon 364 bin 617 ameliyat, 675 bin 312 doğum hizmeti verilmiştir.

Ayrıca sınırdan alınan 821 bin 802 yaralı tedavi edilmiştir.

Sağlık alanın da sığınmacılara verilen tıbbi hizmetin devlete maliyeti sadece 2017 yılında 16 milyar 30 milyon 111 bin Türk Lirasıdır.

Sığınmacıların şehirlerde ''göçmen gettoları'' oluşturması:

Dengesiz olarak Suriye uyruklu ve diğer sığınmacılar ile müracaatçıların dağılım ve yerleşimine maruz kalan şehirlerimiz de yaşanan ve büyük sıkıntılara yol açması mukadder bir oluşum da göçmen gettolarıdır.

Gettolaşmanın; Suriyeli ve diğer ülkeler uyruklu sığınmacılar ile müracaatçıların kendilerini iyi niyetle kabul eden genel topluma uyum sağlamada direnmemelerine, kendi işletmelerinden alış veriş yaparak ''asabiye'' teşkiline yönelmelerine, neticede Türk toplumu bünyesinde ''katı bir yabancı antite''haline dönüşmelerine sebebiyet verdiği değerlendirilmektedir.

Sığınmacı İşletmeleri, Kayıt Dışı İstihdam, Çocuk İşçiliği;

Dönemin Ticaret Bakanının beyanına göre 26 Mart 2019 tarihi itibarıyla sadece Suriyelilere ait işletme sayısı 15 bin 159'dur. Diğer ülkeler uyruklu sığınmacı ve müracaatçıların işletmeleri olup olmadığı bilinmemektedir.

Ekonomimizde sığınmacılar ve kaçak göçmenlerle ilgili bir diğer sorun yaygın kayıt dışı çalışanlardır. Bu kapsamda çocuk işçiliği de önemli bir tartışma konusudur.

En iyimser tahminle 1 milyondan fazla sığınmacının ve ekonomik sebeplerle Türkiye'ye gelen 3 milyon 500 bin kaçak göçmenin büyük bölümünün kayıt dışı çalıştıkları muhakkaktır.

Kayıt dışı ve ucuz maliyetle çalışanları varlığı kendi vatandaşlarımızı da hızla kayıt dışı çalışmaya itmektedir.

Bu durum yasalara saygılı işverenler ile kayıt dışı işçi çalıştıran işverenler arasında da haksız rekabete yol açmaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.