Çeşitli maceralardan geçen, imparatorluklar kuran milletin, büyürken fethettiği topraklar gibi, içine yeni kelimeler de alan Türk Dili, Türk Devletlerinin en büyük yapıcı gücünü ve alt yapısını oluşturmuştur.

     Kültür ve düşünce emperyalizminin de en büyük silahı lisandır. İngiltere ve devamı milletler bu işin ustalarıdır. İşgal ettikleri ve sömürdükleri topraklarda ilk önce kendi dillerini kullanmaya zorlamışlardır. Lisan vasıtasıyla karşılarındaki milletlere üstünlük sağlamaya ve kendilerini küçük görmesini dil ve kültürle sağlamışlardır.

    Bunları söylemekteki maksadımız, maalesef bugün dilimizle ilgili bazı yanlış uygulamalar bütün hızıyla devam etmektedir. Batı hayranlığı etrafı sarmış bulunmaktadır. Günümüzde sanki İngilizce kişilerin ve bütün hayatın kurtarıcısı bir sihirli değnek olarak düşünülmektedir. Biz başka bir lisan öğrenilmesine karşı değiliz ancak bu varlık sebebimiz olmamalıdır.

     Dil konusunda elinde yetki olan kurumlardan biri de belediyelerimizdir. Bazı Belediyeler tarihiyle ilintili olan sokak isimlerini AB normlarını bahane ederek kaldırmış ve sokakları 1. Sokak 5. Sokak diye numaralanmıştır. Sağ olsun bazı belediyeler ise buna uymamışlardır.

     Şehirlerde büyük bir sorun koca koca levhalarda yabancı kelimeler cirit atmaktadır. Yabancı bir kelimeyle işyeri, site ve bina ismi vermek matah bir durum gibi algılanmaktadır. Şehrimiz Manisa’da Manisa Beledisiyle ilintili, heybetli belediye binası ve yanında işyerleri yapılmıştır. Şehrin en itibarlı caddesinde bu yapılara koskocaman bir levha dikilerek herkesin gözünün içine sokulan PRİME yazılmıştır.

     Şimdi biz belediyelerden Türkçenin korunması için çaba beklerken, bu yabancı hayranlığı ve yabancı kelimeler neyin nesidir? Bu yanlıştan dönülüp o levhaya Türkçe isim verilmesini talep etmekteyiz. Bunu mu sorun yapıyorsun? Diyenler olabilir. Evet, bizim için bu mühim bir meseledir. Biz çocuklarımızın gözüne, zihnine, gönlüne Türkçe sevgisi ve rüyası dolsun istemekteyiz.

    Dilimizi kaybedersek telafisi güç ve onarılmaz sıkıntılara düşeriz. Milletin bekası ancak lisan ile olur.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.