Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
18 Kasım 2020 Çarşamba 14:54
Pandemide vücut direnci için diş sağlığına dikkat

Özel bir hastanede 10 yıl çalıştıktan sonra kendi muayenehanesini açan Diş Hekimi Banu Elbirler, pandemide diş sağlığının önemli olduğunu söyledi.

Diş sağlığına dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Banu Elbirler, “Dünya olarak hep birlikte zor zamanlar geçiriyoruz. Ama diş hekimlerinin avantajlı yanı var, diş hekimleri enfeksiyonel hastalıklardan nasıl korunması gerektiğini en iyi bilen hekim grubudur. Biz virüs çıkmadan önce de koruyucu ekipmanımızı hastamız ve kendimiz için istisnasız kullanıyorduk. Pandemi döneminde daha da fazla önlem alıyoruz. Hijyenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha kavradık. Biz ağzı sadece diş olarak görmüyoruz. Sindirim sistemin başlangıcı aslında. Sindirim sisteminin başladığı yerde dişler çok önemli bir rol oynuyor. Dişte başlayan bir enfeksiyon, herhangi bir bakteri ortamına engel olmak çok önemli. Çünkü koronavirüs salgını döneminde vücut direnci çok önemli. Bu dönemde kesinlikle diş sağlığını ihmal etmememiz gerekiyor. Diş sistemik enfeksiyonlara da yol açabilecek bir kaynak. Vücut direncini düşürmemek için dişimize iyi bakmalıyız” dedi.

ACİL İŞLEMLER YAPILIYOR

Salgın döneminde öncelikli olarak acil işlemlere yoğunlaştıklarını kaydeden Banu Elbirler, “Estetik işlemler çok acil değilse bekleyebilir. Acil olarak travmalar, çok ağrılı şişkinliğe yol açabilecek enfeksiyon, kanamalı dokular örnek verilebilir. Ama bunun dışında estetik işlemler biraz daha bekleyebilir” diye konuştu.

AĞIZ BAKIMINA ÖZEN GÖSTERİLMELİ

Salgın döneminde diş sağlığının korunmasının önemine de dikkat çeken Elbirler, “Dişleri mutlaka günde en az 2 kez düzenli fırçalamalıyız. Ağız gargaraları bu dönemde çok fazla kullanılmaya başlandı. Biz ağız bakımı iyi olan hastalara ekstradan gargara kullanın demeyiz. Ama kötü bir ağız bakımı varsa kullanmalarını öneriyoruz. Ancak çok fazla kullanımı ağzın florasını bozmaya başlıyor. En önemli unsur fırça ve diş ipidir. Hiçbir şey kullanmasak bile az bir tuzlu suyla gargara yapabiliriz” dedi.

ÜST DÜZEY ÖNLEMLER ALIYORLAR

Diş üzerine yapılan işlemlerde birebir temas olduğu için koruma yöntemlerini artırdıklarını dile getiren Diş Hekimi Elbirler, “Sürekli temiz hava için havalandırmaya dikkat ediyoruz.Mutlaka yarım saatlik bir aradan sonra ikinci bir hastayı alıyoruz.Bekleme odasına sadece hastaları alıyoruz. Dezenfeksiyonları zaten çok dikkatli şekilde yapıyorduk. Ama özel havalandırma ve vakum sistemleri kullanıyoruz. Ozon cihazıyla havayı mümkün olduğu kadar değiştirmeye çalışıyoruz. Çapraz enfeksiyona yol açabilecek herhangi bir riski minimuma indirmeye çalışıyoruz” dedi.

ANTİBİYOTİK KULLANIMINA DİKKAT

Pandemi döneminde getirilen kısıtlamalarla birlikte diş tedavisini yaptıramayan insanlardan bazıları antibiyotik kullanımına yöneldi. Diş Hekimi Banu Elbirler de antibiyotik kullanımına karşı uyardı. Elbirler, “Antibiyotik çok bilinçli şekilde kullanılmalı. Biz de her ağrılı hastaya antibiyotik yazmıyoruz. Kendi içinde sınıflandırmalarımız var. Antibiyotiğin gereksiz kullanımı vücutta farklı tepkilere yol açabiliyor. Bu da bağışıklık sistemini düşürebiliyor. Dolayısıyla her ağrımızda bilinçsiz antibiyotik kullanımını kesinlikle tavsiye etmiyoruz” diye konuştu.

DİŞ SAĞLIĞINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR VAR

Diş sağlığı konusunda çok sayıda doğru bilinen yanlışların olduğunu açıklayan Diş Hekimi Banu Elbirler, sosyal medyadan bazılarının olumsuz etkilendiğini ifade etti. Elbirler, “Sosyal medyadan, internet üzerinden bazı şeyleri öğrenenler oluyor. Bunlara da bazen inanıyorlar. En basiti diş temizlemenin sağlığa zarar verdiğini düşünenler var. En çok bilinen yanlış bu. Diş temizliği halbuki 6 ayda bir yapılması gereken en etkili ilk basamak tedavi yöntemlerinden biri. Diş minesi üzerinde herhangi bir hasara yol açmıyor. Diş çekiminde ağrılı hastalar hemen dişlerini çektirmek ister. Ama bu en son çaredir. Çünkü tıp ve diş hekimliği çok fazla gelişti. Koruyucu diş hekimliğine yönelik önlemler var. Dişi çekmek değil korumak üzerine bir çaba harcıyoruz” dedi.

İMPLANT TERCİH EDİLİYOR

İmplantın son dönemlerde çok fazla tercih edildiğini ifade eden Elbirler, “İmplant diş çekilen yere çekim bölgesini tamamlamak amacıyla uygulanan bir işlemdir. Özellikle sistemik rahatsızlığı olmayan genç hastalarda, ağız bakımı iyi olabilen, sigara içmeyen hastalarda uyguladığımız bir yöntemdir. Çene kemiğinin içine çok ufak bir vidalama sistemidir.En güzel yanı başka dokularda ve dişlerde hiçbir hasara yol açmamasıdır. Diğer protezlere göre biraz daha ekonomik olarak maliyeti yüksektir. İmplant yaptıramayan hastalarda da porselen köprüler kullanıyoruz” dedi.

KURDAKİ YÜKSELİŞ ETKİLİ OLUYOR

Kurdaki yükselmede özellikle diş hekimlerinin kullandığı malzemelerin fiyatlarında artışa neden oluyor. Diş Hekimi Banu Elbirler, bu durumun kendilerini bazen zor duruma soktuğunu belirterek, “Kurdaki değişim bizi çok etkiledi. Bizim uygulamamız gereken asgari tarifeler var. Biz o tarifelerin altına çalışamıyoruz. Kullandığımız malzemelerin çoğu ithal ve yurt dışından geliyor. Euro ve dolar üzerinden aldığımız ürünlerin fiyatlarını hastalara çok fazla yansıtmamaya çalışıyoruz. Ancak 6 ayda bir yenilenen tarifelerde dolaylı olarak yansıtılmış oluyor” diye konuştu. / Nermin UÇTU

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.