Editör
Editör
20 Aralık 2017 Çarşamba 15:39
Bu kadarına da pes!

Türkiye’de ilk olarak 2005 yılında Antalya’da ve ardından 2006 yılında içerisinde Manisa’nın da bulunduğu 24 ilde pilot uygulama olarak hayata geçirilen, acil çağrı numaralarını tek numara (112) altında toplayan 112 Acil Çağrı Merkezi, günümüzde tam olarak uygulamaya geçmiş durumda.

Ülke genelinde tüm yardım talep ihbarların çeşitli kurumlara ait 155-156-122-110-112-177 vb. acil yardım hatlarına yapılmasına karşılık, Manisa’da bu kurumların hepsine 112 ile ulaşmak mümkün.

112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Ali Dedeler, gazetecilere yaptığı açıklamada acil yardım numaralarının tek numara altında toplanmasının birkaç kurumu ilgilendiren bir olay karşısında tüm irtibat telefonları bilinse bile, ayrı numaralar aranmak durumunda kalınması nedeniyle, zaman ve kaynak israfı ile birlikte can ve mal kayıplarının da önüne geçtiğini kaydetti.

-Zaman kaybı önlendi

Bu proje ile acil hizmetler arasında eşgüdümü sağlamak, koordinasyonu kolaylaştırmak ve halkımıza sunulan acil hizmetlerin süresini ve maliyetini azaltarak kalitesini arttırmak hedeflendiğini ifade eden Dedeler, “Acil Çağrı Merkezlerinin hizmete girmesi ile vatandaşın (112) tek numaradan birden çok kuruma kolay ulaşımı, ilgili kurumların vakaya eş zamanlı müdahalesi, gereksiz çağrıların elenmesi ile zaman ve işgücü kaybının engellenmesi, sistem üzerinden arayan kişinin adres tespitinin sağlanıp teyit edilebilmesi ile müdahale ve zaman kazancı, ileri teknolojinin ortak kullanımı ile işgücü ve maliyet verimliliği gibi birçok kazanımlar elde edilmiştir.” Dedi.

-Sistem nasıl çalışıyor

Sistemin getirdiği değişiklik ile kuruma (112) gelen çağrıları önce çağrı alıcı personellerin karşıladığını ifade eden Dedeler, “Çağrı alıcı personel gereksiz aramaları kurumlara yönlendirmeden sonlandırırken, acil aramalarda ise acil çağrı gerektiren olayın ne olduğunu hangi kurumları ilgilendirdiğini sistem üzerinde kaydederek aramaya ait bilgileri ve görüşmeyi yine sistem üzerinden ilgili kurum çağrı yönlendiricilerine aktarıyor. İlgili kurum personeli sistem üzerinde çıkan adresi teyit ettikten sonra vakaya ekip ve araç görevlendirmesi yaparken, aynı zamanda olayla ilgili ayrıntılı bilgileri alarak ilgili müdahale ekiplerine iletiyor. Vakaya müdahale eden tüm birimler sistem üzerinden vaka ile ilgili bilgilere ulaşıp yapılan müdahaleleri sisteme kayıt etmektedir. Bu da eş zamanlı olarak tüm müdahale birimlerince anında görülebilmektedir.” Diye konuştu.

-AB’ye üye ülkelerde 112 aranıyor

Batı ülkelerinde, emniyet, sağlık ve yangın gibi acil yardım hizmetleri tek merkezden koordine edildiğini, Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde 112, Amerika'da 911 numarası acil yardım hattı olarak kullanıldığını belirten Dedeler, 112 acil çağrı merkezi sisteminin iki temel amaç ve işlevi olduğuna dikkati çekti.

Bunlardan birisinin acil durum çağrısı yapma halinde vatandaşların birden çok numara yerine tek bir numarayı öğrenmeleri, diğerinin ise acil yardım çağrısı alındıktan sonra en kısa sürede olay mahalline ya da acil durumdaki kişiye ulaşabilmek olduğunu vurgulayan Dedeler, “Bu kapsamda Manisa 112 Acil Çağrı Merkezi 7 Nisan 2016 tarihinde itfaiye biriminin devreye alınması ile faaliyete başlamış olup Mayıs 2016 da sağlık, Eylül 2016 AFAD, Şubat 2017 emniyet ile jandarma ve Mart 2017 tarihinde orman yangın ihbar birimi devreye alınmıştır.” Diye konuştu.

-1 milyon çağrı üzerinde asılsız ihbar var

Manisa’da 2017 yılı istatistiklerine göre Manisa 112 Acil Çağrı Merkezi sistemine gelen çağrı sayısının 1 milyon 581 bin 996 olduğunu belirten Dedeler, “Kurumlara aktarılan çağrı sayısı 386 bin 229 olup asılsız çağrı sayısı 1 milyon 195 bin 767 adettir. 112 Acil Çağrı Merkezine gelen çağrıların asılsız çağrı olarak yüzdesi ise yüzde 76’dır.Asılsız çağrılar genel itibariyle sessiz çağrılar olmakla beraber dalga geçme, yalan vaka ihbarı, hakaret etme veya küçük çocukların oyun amaçlı aramaları olarak kayıtlara geçmektedir.” Diye konuştu.

-“Pes” dedirtecek talepler var

Manisa 112 Acil Çağrı Merkezi’ne gelen 1 milyon 195 bin 767 adet asılsız ihbar telefonları arasında ilginç diyalogların yaşandığına dikkati çeken Dedeler,  “Gelen çağrılar arasında en ilginç talepler, “Yalnızım canım sıkılıyor”, “Uyku tutmadı, siz uyanıksınız diye sizi aradım”, Napıyorsunuz”, Sigaram bitti sizde var mı?”, Rakımın buzu bitti, acil buz gönderir misiniz?”, “Koyunumun gazı var ne yapabiliriz?”, “Kız arkadaşıma evlenme teklifi edeceğim sizin bir fikriniz var mı?”, “Yanıyorum, içim yanıyor, kurtarın beni” gibi talepler geliyor. Bunların hepsi, diğer konuşmaların olduğu gibi kayıt altına alınmaktadır” dedi.

-En çok asılsız arayan 30 numara tespit edildi

112 Acil Çağrı Merkezine gelen çağrıların sistemde numaralarının göründüğünü, sabit telefon adreslerinin tespitinin anında olduğunu vurgulayan Dedeler, cep telefonlarından yapılan aramaların da az bir yanılma ile yerlerinin tespit edilebildiğini söyledi.

Manisa’da 2016 yılında da 112 Acil Çağrı Merkezine gelen 1 milyon çağrıdan 850 bin adedinin asılsız olduğunu ifade eden Dedeler, hem geçen yıl hem de bu yıl gelen asılsız çağrıların tek tek incelendiğini belirterek “Asılsız arayan numaralar arasında listeleme yapılarak, en fazla rahatsız eden 30 numara tespit edilerek Bilgi Teknolojileri Kurumu’na (BTK) gönderilerek kimlik tespiti yapıldı.  Tespit edilen 30 kişi ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor.” Dedi.

-Para cezası uygulanacak

Yapılan çalışma sonrasında tespit edilen 30 kişiye Kabahatler Kanunu gereğince 250 lira idari para cezası uygulanacağını kaydeden  Dedeler, gelecek yıldan itibaren cezanın 301 liraya yükseleceğini belirterek, “Suçun 2. kez tekrarında cezada iki katı, 3. kez tekrarında ise adli takip yapılmaktadır.” şeklinde konuştu.

-Tanıtıma yönelik çalışmalar arttırıldı

Manisa 112 Acil Çağrı Merkezi olarak tek acil çağrı numarası çalışma sisteminin tanıtımı ve vatandaşı tek numara kullanımı konusunda bilgilendirme amacıyla tanıtım ve bilgilendirme çalışmalarına başladıklarını anlatan Dedeler, “Bu kapsamda il genelinde reklam tabelalarında ve bilboardlarda gerekli bilgilendirme afişleri görünür vaziyettedir. Ayrıca kamu spotu oluşturması açısından gerekli reklam çalışmalarımız devam etmektedir. 2017 yılı itibariyle yüzde 76 olan asılsız çağrı yüzdesini en alt düzeye çekerek gereksiz iş yükünü ortadan kaldırmak ve acil yardıma gerçekten ihtiyacı olan vatandaşların kuruma daha kolay ulaşabilmelerini sağlamak hedeflenmektedir.”dedi.  

Son Güncelleme: 20.12.2017 15:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.