Editör
Editör
07 Şubat 2019 Perşembe 17:37
Bu da bilgisayar görme sendromu!

Manisa Şehir Hastanesi Göz Hastalıkları Uzm. Dr. Medine Yılmaz Dağ, bilgisayar görme sendromundan bahsetti. Dağ, “Günümüzde gerek iş için olsun, gerek iş dışı nedenlerle tablet, telefon, bilgisayar kullanımı inanılmaz bir şekilde hayatımıza girmiştir. Bununda tabi ki gözümüze çok olumsuz etkileri var. son yıllarda birçok yayında bilgisayar görme sendromu olarak değerlendirilen göz yorgunluğu, baş ağrısı , görme bulanıklığı, yanma, batma, kızarıklık gibi şikayetlere sebep olan bir sendrom tanımlanmıştır. Bu da sıkça bu cihazların kullanımına bağlı gelişmektedir. Ne kadar uzun süre kullanılırsa bu sendromun gelişme ihtimali, bu belirtilerin ortaya çıkması artmaktadır” diye konuştu. 

“Ekran karşıda olduğunda, dümdüz baktığınızda göz kapaklarının koruyucu etkisini de ortadan kaldırıyoruz” diyen Dağ, şunları kaydetti: “Aynı zamanda okurken göz kırma sayısı azaldığı için, dikkatli bir şekilde metne baktığımızda göz kırpma süremiz azaldığı için ciddi anlamda kuru gözle karşı karşıya kalıyoruz. Bunun için mümkün olduğunca uzak mesafeden okumayı yapmak lazım. Bilgisayar ekranları için kendi seviyemizden biraz daha aşağıda ekranı tutarsak bu şikayetleri azaltabiliriz.  Ayrıca sık sık 30 dakikada, 40 dakikada bir 5-10 dakikalık sık aralıklar vermek lazım hem bilgisayar için, hem telefon için.”  
Medine Yılmaz Dağ, gün içerisinde 1 saatten fazla ekrana bakan kişilerde çeşitli şikayetlerin olduğunu belirtirken bu şikayetlerin sadece gözde değil tüm vücudu etkilediğini dile getirdi. Dağ, “Birçok çalışmada gösterilmiş ki 1 saatin üstündeki kullanımlarda ciddi anlamda göz şikayetleri artmaktadır. Özellikle 4 saat gibi uzun süreli kullanımlardan sonra ciddi anlamda göz belirtileri artmakta. Bu da gözde bir çok sağlık sorununa neden olmakta. Ayrıca göz dışında iskelet sistemimizde boyun ağrısı, kulak ağrısı, sırt ağrısı gibi iskelet sistemimizi etkileyen birçok belirtiye neden olmaktadır” dedi. 
Çocukların uzun süre ekrana bakmamaları konusunda velileri uyaran Yılmaz Dağ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuklarda uzun süreli kullanımı hızlı göz numarası artmasına bu da göz tembelliğine neden olmakta çocuklarda. Çocuklarda kısıtlı sürede kullanılmalı bilgisayarlar.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.